Viihde

Arvio: Agent­ti­jän­nä­ri Red Sparrow punoo juonilangat pe­rus­teel­li­ses­ti – Venäjää demonisoidaan taas yhtä ronskisti kuin Neu­vos­to­liit­toa

Dominika Jegorova (Jennifer Lawrence) on matkalla kaksoisagentiksi.
Viihde 2.3.2018 14:35
Tero Vainio

Elokuvat Red Sparrow, Yhdysvallat 2018. Ohjaus: Francis Lawrence. Pääosissa: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts. – Plaza, Oulu.

Kylmä sota ei sitten päättynytkään Neuvostoliiton hajoamiseen – Venäjän ja lännen suhteet ovat jälleen hyytävät. Tätä tilannetta kuvastaa osaltaan agenttitrilleri Red Sparrow.

Siinä Venäjän valtiota demonisoidaan yhtä ronskisti kuin aggressiivisimmissa Neuvostoliiton aikaisissa Hollywood-tuotoksissa. Mutta kun seuraa Venäjän toimia niin kotimaassa kuin maailmannäyttämöllä, annettu kuva taitaa olla epämiellyttävän lähellä totuutta.

Tämä ei tarkoita, etteikö Red Sparrow olisi myös propagandistinen elokuva, saavathan amerikkalaiset jälleen olla niitä valkohattuisia lehmipoikia, selkeitä hyviksiä.

Kun elokuvan miespäähenkilö, CIA-agentti Nash (Joel Edgerton) toteaa vastapuolta paheksuen ”Me emme heitä ihmisiä menemään”, voi katsomossa näkyä jokunen kyyninen ivahymy.

No, alkuperäisromaanin kirjoittaja Jason Matthews on itse entinen CIA-agentti.

Yhdysvaltain toinen globaali kilpailija Kiina on Hollywoodille nykyään niin tärkeä markkina-alue, että sitä pyritään elokuvissa kaikin tavoin miellyttämään. Venäjää tämä ei todellakaan koske. Yllättävää kyllä, Red Sparrow nähdään kevään kuluessa myös sikäläisillä kankailla.

Venäjällä ei kuitenkaan olla käyty filmaamassa, vaan Slovakiassa ja Unkarissa. Meikäläisittäin voi harmittaa, että romaanin Helsinki on vaihtunut Budapestiksi.

Koska elokuvassa puhutaan muutamia yksittäisiä lausahduksia lukuun ottamatta englantia, saattaa kestää hetken tajuta, että jäntevässä alkujaksossa ollaan Moskovassa.

Dominika Jegorova (Jennifer Lawrence) on lahjakas balettitanssijatar, jonka ura katkeaa jalkavammaan. Dominkan setä, Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n apulaisjohtajana toimiva Ivan (Matthias Schoenaerts) haistaa tilaisuuden ja painostaa Dominikan palvelukseensa.

Dominikasta koulitaan ”varpunen”, peiteagentti, jonka on uhrattava kaikki moraaliset esteensä luovuttaakseen ruumiinsa aseeksi tai seksiobjektiksi valtion kulloistenkin tarpeiden mukaan.

Käskijöidensä häikäilemättömyys saa Dominikan haluamaan irti näkymättömästä kaulapannastaan, ja koulutuksen läpäisseenä hänellä on nyt kyvyt siihen.

Vakoojajännärinä Francis Lawrencen ohjaama Red Sparrow ei suinkaan ole kehnoimmasta päästä. Se luottaa juonilankojen perusteelliseen punomiseen ja tilanteiden rakentamiseen, eikä päättömään toimintakohkaukseen.

Brutaalia väkivaltaa toki annostellaan hetkittäin, ja tarinan maailmankuva on läpeensä raadollinen.

Taustalla käskyjä jakelevan presidentin nimeä ei koskaan sanota, mutta ainakin belgialaisnäyttelijä Schoenartsilla on enemmän kuin pientä yhdennäköisyyttä Vladimir Putiniin.

Dominikan joutuessa asettamaan itsensä seksiobjektiksi vertautuu se siihen, kuinka Jennifer Lawrencen alaston ruumis asetetaan samalla tavoin meidän katsojien ahmittavaksi.

Siinäpä lienee useamman esseen aihe sukupuolen- ja elokuvantutkijoille tässä seksuaalipoliittisesti herkässä ajassamme.

Kriitikko kiteyttää

Plussaa: Vakoojajännäri, joka ei ole vain rykelmä toimintakohtauksia, vaan jossa on kunnon tarina.

Miinusta: Elokuvassa on sensaatiohakuinen, mässäilevä pohjavire.

MAINOS

Kommentoi

Viesti poistettu
Viesti poistettu

Onneksi viime sodassa USA oli auttamassa maailmaa demokratian ja länsimaisen ajattelun tielle, eikä Suomi jäänyt rautaesiripun taakse kuten monet muut maat jäi.
Prokandakoneisto toimii paremmin tuolla Itänaapurissa , kun kuunteli eilistä Putinin puhetta, huh mitä tekstiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeassa olet, mutta ei niitä venäläisikään ole oikeuteen saatu. Ryss.. ovat ainakin yhtä pahoja, mutta eivät osaa julkisuutta yhtä hyvin hoitaa. Ja oikeasti, eihän USA ole diktatuuri ainakaan vielä niin kuin pari alakynnessä olevaa kilpailijaa. Muuthan ovat pulmusia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

52
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
46
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
15
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image