Ulkomaat

Mainos

Zimbabwen tilanne on sekava, mutta vielä veretön - vallan kaapanneen armeijan aikeita vaikea ennakoida

Ulkomaat 15.11.2017 2:17 | Päivitetty 15.11.2017 18:14
STT

Zimbabwen tilanteesta on toistaiseksi vaikea ottaa selkoa. Valtaa pitää ainakin toistaiseksi armeija, joka on ilmeisesti laittanut presidentti Robert Mugaben kotiarestiin. Armeijan aikeista ei ole vielä tietoa.

- Armeija on painottanut, että kyseessä ei ole sotilasvallankaappaus, joten kyseessä todennäköisesti on sotilasvallankaappaus, arvioi ulkoministeriön Sambian, Zimbabwen ja Malawin tiiminvetäjä Harri Sallinen STT:lle.

Kansainvälisissä arvioissa on pidetty todennäköisenä, että armeijaa ohjailee Mugaben hiljattain syrjäyttämä entinen varapresidentti Emmerson Mnangagwa. Ennen erottamista häntä pidettiin ykkösehdokkaana Mugaben seuraajaksi.

Sallisen mukaan tästäkään ei ole varmuutta, kuten ei siitäkään, onko koko maa armeijan komennossa.

Sissitaustainen Mnangagwa oli Mugaben liittolainen 1970-luvun sisällissodan ajoista lähtien. Sallisen mukaan häntä pidetään voimakastahtoisena ja julmanakin miehenä. Mnangagwan kannatus perustuu siihen, että moni kokee tilanteen vaativan voimakasta johtajaa.

Maan talous on huonon politiikan ja korruption jäljiltä kammottavassa kunnossa, ja Mugaben lähipiiri on kupannut valtion kassan tyhjäksi.

Täysin mysteeri on se, mikä muuttuisi, jos Mnangagwa nousisi johtoon.

- Mugabe ja Mnangagwa edustavat samaa Zanu-PF-puoluetta ja ovat hallinneet maata yhdessä. Erimielisyydet ja linjaerot eivät ole tulleet julkisuuteen.

Oppositio hajallaan

Kaoottisesta tilanteesta huolimatta Sallinen pitää positiivisena, että vallankumous on tiettävästi ollut veretön ainakin tähän asti. Mugaben lasten huhutaan lähteneen maasta jo pari päivää sitten, mutta esimerkiksi Mugaben Grace-vaimon olinpaikasta ei ole varmaa tietoa.

Maan oppositio on nykyisin niin heikko, että yhtenäistä kapinaa Zanu-PF:n valtaa vastaan tuskin nousee.

- Muut puolueet ovat täysin hajallaan, eikä niillä ole ollut yksimielisyyttä yhteiseen koalitioon Mugaben hallintoa vastaan.

Maan laajuudesta huolimatta Zimbabwen keskushallinnon ote koko maasta on ollut melko vahva. Laajoja levottomuuksia ei ole esiintynyt, eikä viitteitä heimojen välisistä jännitteistä ole näkynyt.

- Ajoittaiset levottomuudet ovat liittyneet lähinnä talouteen ja elintarvikkeiden vähyyteen.

Suomella ei suhteita

Sallisen mukaan Suomella ei nykyisellään ole juurikaan suhteita Zimbabween. Taloussuhteet olivat vilkkaat vielä 1980-luvulla, kun Zimbabwe oli yksi Afrikan rikkaimmista maista, mutta viimeisten parinkymmenen vuoden aikana kauppa on käytännössä loppunut.

Suomi lakkautti lähetystönsä Zimbabwessa runsaat kymmenen vuotta sitten. Zimbabwea koskevia asioita hoidetaan Suomen Sambian-suurlähetystöstä käsin Lusakasta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maalla kasvaneet ovat monitaitoisempia kuin kaupungissa kasvaneet

Samanlaisia ennakkoluuloja ja "näkemyksiä" on maalaisilla meistä kaupunkilaisista "Eivät osaa mitään". Kaikkia ei vain k... Lue lisää...
ja höpsis

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.11.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image