Ulkomaat

Mainos

Yhdysvaltain media: Trump aikoo tunnustaa Jerusalemin Israelin pää­kau­pun­gik­si - "Ylittää kaikki punaiset linjat"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kosketti Itkumuuria Jerusalemin-vierailullaan aiemmin tänä vuonna. Yhdysvaltalaismedia kertoo, että Trump aikoo pian tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. KUVA: RONEN ZVULUN / POOL / EPA
Ulkomaat 6.12.2017 10:05 | Päivitetty 6.12.2017 10:06
STT, Kaleva

Yhdysvaltalaismedia kertoo, että viranomaisten mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Uutistoimisto AFP:n viranomaislähteen mukaan Trump kertoo asiasta keskiviikkona paikallista aikaa Valkoisessa talossa.

Trump tekee lisäksi suunnitelman suurlähetystön siirtämiseksi Tel Avivista Jerusalemiin. Lähetystön siirtäminen voi kuitenkin viranomaisen mukaan viedä vuosia.

Lisäksi uutistoimisto AFP kertoo, että viranomaisen mukaan Trump tukee kahden valtion mallia, jos israelilaiset ja palestiinalaiset ovat samaa mieltä.

Palestiinalaishallinto ja Jordanian kuningashuone kertoivat aiemmin tiedotteessa Trumpin ilmoittaneen puhelimessa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille ja Jordanian kuningas Abdullah II:lle suurlähetystön siirtämisestä.

Abbas vastasi Trumpille puhelimessa sanomalla, että päätös vaarantaisi Lähi-idän rauhanprosessin, turvallisuuden ja vakauden. Kuningas Abdullah varoitti Trumpia tekemästä päätöksiä, jotka estäisivät luomasta palestiinalaisvaltion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalemissa.

Palestiinalaisjärjestö Hamas sanoo, että Yhdysvallat ylittää "kaikki punaiset linjat", jos se siirtää Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemiin.

Lähetystön siirto pahentaisi järjestön mukaan Lähi-idän konfliktia vaarallisella tavalla ja antaisi Israelille mahdollisuuden ajaa muslimit ulos Jerusalemista.

Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz kutsuu suunnitelmaa vaaralliseksi ja sanoo, että siirto provosoisi muslimeja.

Jerusalemin asema on keskeinen osa Israelin ja palestiinalaisten kriisiä

Myös esimerkiksi Saudi-Arabian, Egyptin, Jordanian, Euroopan unionin, Ranskan, Saksan ja Turkin johtajat ovat varoittaneet Trumpia tämän suunnitelmista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti Trumpia lausumalla, että muslimeille Jerusalemin asema on "punainen linja".

Erdoganin mukaan Trumpin päätös voisi johtaa siihen, että Turkki katkaisee välit Israeliin. Myös Arabiliiton mukaan seuraukset olisivat kielteiset paitsi palestiinalaisille myös laajemmin arabeille ja muslimeille.

Jerusalemin asema on keskeinen osa Israelin ja palestiinalaisten kriisiä, sillä kumpikin pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan. Aiemmat rauhansuunnitelmat ovat kariutuneet keskusteluun siitä, pitäisikö kaupunki jakaa ja miten se jaettaisiin.

Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi.

Trump on aiemmin sanonut myös haluavansa käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantajan mukaan Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi tuhoaisi pyrkimyksen.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mitäs suvaitsevaiset länsimaat ovat saaneet siellä aikaan viidessäkymmenessä vuodessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jerusalem oli ollut jakamaton siihen saakka, kunnes Jordania miehitti sen laittomasti vuonna 1948 ja liitti Itä-Jerusalemin itseensä mukaan lukien Vanhan kaupungin ja hallinnoi sitä vuoteen 1967 saakka. Mikäli Itä-Jerusalemista muodostettaisiin uuden Palestiinan valtion pääkaupunki, merkitsi se vuonna 1948 tapahtuneen laittomuuden siunaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palestiinalaiset voisivat seurata esi-isiensä esimerkkiä ja laittaa hynttyyt yhteen israelin kanssa. Näin molemmat saisivat kutsua kaupunkiaan pääkaupungiksi.
Muslimeilla taas ei pitäisi olla erikseen mitään sanottavaa kaupungin kohtalosta, eivät he sitä perustaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On reaaliteettien vastaista yrittää aikaansaada Palestiinan valtiota kahdesta pienestä erillisestä maapläntistä, joissa ei ole tulonlähteitä käytännöllisesti katsoen ollenkaan. Kun ottaa vielä huomioon, että palestiinalaiset ovat tunnettuja lähinnä terroriteoista, niin oman valtion perustaminen tarkoittaisi terrorismin tukemista. Vapaustaistelusta on turha puhua, kun monet palestiinalaiset käyvät töissä Israelissa. Rauhaa alueelle ei tule ikinä onpa Jerusalem sitten juutalaisvaltion pääkaupunki tai ei. Näyttää siltä, että jatkuvaa konfliktia ylläpitää ulkopuoliset valtiot, joille mikään kiistan ratkaisu ei kelpaa arvovaltasyistä, ja siksi ne tukevat rahallisesti ja sotilaallisesti eri osapuolia. Toisaalta toisen osapuolen ideologinen velvoite tappaa vääräuskoisia, takaa sen, että sotiminen jatkuu maailman tappiin saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin kannatus kotimaassa on kohta nolla ja sen vuoksi tuo äijä sohii jokapuolella maailmaa saadakseen sodan aikaiseksi ja samalla kansalle löytyisi yhteinen ulkopuolinen vihulainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mistä sellaista olet kuullut, kerro meille amerikkalaisillekkin?!
Trump on hyvin meidän suosiossa ja toteuttaa vaalilupauksiaan vauhdilla, kuten juuri saimme verot todella alhaiseksi. Jerusalemin tunnistaminen Israilin pääkaupungiksi oli Trumpin vaalilupaus joten hyvin menee ja kansa on tyytyväinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän olis pitäny tehä jo heti kuuenpäivän soan jäläkhen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä trumppi alkaa nyt vapiseen, kun arabit sille suuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas nähdään kenen puolella eurooppalaiset johtajat todellisuudessa ovat ja mitä kumartavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image