Ulkomaat

Mainos

Yhdysvallat sopi lähes sadan miljardin asekaupasta Saudi-Arabian kanssa - Trumpille juhlallinen vastaanotto

Donald Trumpia ja hänen puolisoaan Melania Trumpia isännöi Saudi-Arabian kuningas Salman (vas.) KUVA: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA
Ulkomaat 20.5.2017 18:39 | Päivitetty 20.5.2017 18:49
STT, Kaleva

Yhdysvallat on sopinut Saudi-Arabian kanssa suuresta asekaupasta. Kaupan arvo on 110 miljardia dollaria (reilut 98 miljardia euroa), kertoi Valkoisen talon edustaja.

Asetoimituksilla vahvistetaan Valkoisen talon mukaan Saudi-Arabian ja Persianlahden alueen turvallisuutta Iranin uhkaa vastaan.

Saudi-Arabiassa vierailulla oleva presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Rex Tillerson olivat läsnä asekauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Trump saapui presidenttinä ensimmäiselle ulkomaan vierailulle Saudi-Arabiaan aamupäivällä. Lentokentällä Trumpia ja hänen puolisoaan Melania Trumpia oli vastassa Saudi-Arabian kuningas Salman, joka kätteli vieraansa.

Rouva Trump oli pukeutunut konservatiivisesti mustaan, mutta hän ei ollut peittänyt hiuksiaan huivilla, kuten saudinaisten on tehtävä. Hiuksiaan ei ollut peittänyt myöskään presidentin tytär Ivanka Trump, joka kuuluu matkaseurueeseen.

Vuonna 2015 Donald Trump tviittasi silloisen Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Michelle Obaman "loukanneen" isäntiään, kun tämä ei ollut käyttänyt huivia, kertoo BBC.

Trumpille korkea kunniamerkki

Presidentti Trump otettiin Saudi-Arabiassa juhlavasti vastaan, mikä ehkä toi hieman lohtua kotimaassaan jälleen kerran myrskyn silmään joutuneelle Trumpille.

Presidenttiparin kunniakasi järjestetyn kahvitilaisuuden jälkeen kuningas Salman ojensi Trumpille Saudi-Arabian korkeimman kunniamerkin, joka voidaan siviilihenkilölle myöntää.

Huomenna Trumpin vierailuohjelmassa ovat huippukokoukset Persianlahden alueen maiden sekä kymmenien muiden muslimimaiden johtajien kanssa. Trumpin odotetaan myös pitävän puheen islamista.

Saudi-Arabiasta Trump jatkaa ensi viikolla matkaansa Israeliin ja palestiinalaisalueille sekä sieltä edelleen Eurooppaan. Keskiviikkona Trump tapaa paavi Franciscuksen Vatikaanissa, josta hän jatkaa matkaansa Brysseliin.

Helatorstain tiukassa vierailuohjelmassa ovat tapaamiset muun muassa EU:n johtajien kanssa sekä sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajien kanssa.

Brysselin tapaamisten jälkeen kiertomatka päättyy Italian Sisiliaan, missä pidetään johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokous.

PLO varoitti suurlähetystön siirrosta

Yhdysvaltain suurlähetystön siirto Tel Avivista Jerusalemiin lopettaisi Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhanprosessin, sanoo Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat.

Lausunto annettiin vain muutama päivä ennen presidentti Trumpin matkaa Israeliin ja palestiinalaisalueille. Presidentinvaalikampanjan aikana Trump lupasi siirtää lähetystön Jerusalemiin, jonka status on ongelmallisimpia kysymyksiä Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa.

Yhdysvaltain uusi Israelin-lähettiläs David Friedman on myös tukenut lähetystön siirtoa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Illuminatipankkiirit ja Military-Industrial-Complex voitti jälleen muun yhteiskunnan kustannuksella. Ikävä puoli tässä kehityksessä on, että tämän tapainen toiminta vaatii jatkuvasti uusia sotia, jotta aseteollisuuden ylituotanto saadaan tuhotuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli Trumpilla mukanaan seurueessa muitakin naisia Melania ja Ivankan lisäksi. Trump oli ottanut mukaan muun muassa strategisesta kommunikaatiosta vastaavan Hope Hicksin ja tämän lisäksi Trumpia seurasi Valkoisen talon naisvalokuvaaja ja Trump oli ottanut myös naisen tulkiksi. Kenelläkään ei ollut huivia. Hauskan näköinen se Trumpin tulkki joka istui Trumpin ja kuninkaan välissä siis niin lähellä kuin tulkit nyt yleensä istuvat ja ilman huivia ja mielestäni tukka oli suorastaan lennokas ja jopa nuorekas. Trump teki selväksi, että hänen tiimiä ei säännöt koske ja että naiset saavat olla niin vapaasti kuin haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saudit saivat edullisesti aseita, joten kannatti purra hammasta ja olla hiljaa huiveista. Vaaditaan huivipakkoa sitten vähemmän tärkeiltä naisvierailta. Merkel taisi olla riittävän tärkeä ettei huivia vaadittu. Sääntö joustaa tapauskohtaisesti. Länsimaalaisittain katsottuna siis tekopyhää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomellakin saattaisi olla vielä mahdollisuuksia saada lisää asekauppoja Saudi-Arabiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iran ei ole koskaan aloittanut sotaa toista valtiota vastaan tai hyökännyt toiseen maahan. Omaansa on kyllä puolustanut.
Sekä USA:lla että Saudi-Arabialla sen sijaan on hieman toisenlainen sotahistoria. 100 miljardin dollarin asekaupat ovat siis joko täysin ylimitoitetut Iranin uhkaa torjumaan tai vain tökerö tekosyy sodalle. Johonkinhan ne ostetu aseet ja ohjukset täytyy ampua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iran huseeraa tälläkin hetkellä sotajoukoillaan Arabian niemimaalla ja Syyriassa. Diktatuurit pohjautuu poikkeuksetta aseiden kalisteluun.

Iranilla (Persialla) on todella pitkä sotahistoria takanaan. Persian valtakunta oli erittäin sotainen imperiumi. Nykyisin Lähi-Idässä on kaksi voimakeskusta, Saudi-Arabia ja Iran, jotka käyvät keskenään valtakamppailua Jemenissä ja Syyriassa. Venäjä ja USA ovat täälläkin eri puolilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän armeijan vahvuus

78 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikä oikeastaan on elämän tarkoitus maalla asuessa?

Jos sinä olet niin sivistynyt, että sinulla ei ole sijaa maalaismoukkien joukossa, niin minä ihmettelen suuresti, miksi ... Lue lisää...
helppo ratkaisu

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.9.

Naapurit

25.9.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image