Ulkomaat

WP: Yksi Trumpin nykyisistä neu­vo­nan­ta­jis­ta FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteena

Ulkomaat 20.5.2017 0:19 | Päivitetty 20.5.2017 2:36
STT

Yhdysvalloissa yksi presidentti Donald Trumpin tämänhetkisistä läheisistä neuvonantajista on liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteena. Asiasta kertoo Washington Post tutkintaa tunteviin nimettömiin läheisiin nojaten.

FBI on todennut kyseisen neuvonantajan olevan Venäjä-tutkinnan kannalta merkittävän kiinnostava henkilö.

Aikaisemmin ei ollut tiedossa, ulottuisivatko epäilykset Valkoisessa talossa nykyään työskenteleviin. Se tiedettiin, että tutkintaa tekevät ovat kiinnostuneita Trumpin entisestä turvallisuusneuvonantajasta Michael Flynnistä ja Trumpin kampanjapäällikkönä hetken aikaa toimineesta Paul Manafortista.

Flynn ja Manafort ovat lehden lähteiden mukaan yhä keskeisiä tutkinnan kannalta.

Venäläisyhteyksiä useilla Trumpin lähipiirin henkilöillä

Manafort irtisanoutui kampanjapäällikön tehtävästään ja Flynn kansallisen turvallisuuden neuvonantajan tehtävästään sen jälkeen, kun sanomalehdet olivat kertoneet heidän Venäjä-kytköksistään.

Myös Trumpin nykyisessä lähipiirissä on useita ihmisiä, joilla on tiedossa olevia yhteyksiä venäläisiin esimerkiksi aiemman työuransa kautta. Venäläisyhteyksiä on ainakin Trumpin vävyllä ja neuvonantajalla Jared Kushnerilla, oikeusministeri Jeff Sessionsilla ja ulkoministeri Rex Tillersonilla.

FBI:n Venäjä-tutkinnan tarkoitus on selvittää Venäjän epäiltyä sekaantumista Yhdysvaltojen viimevuotisiin vaaleihin sekä sitä, tekikö joku Trumpin kampanjassa yhteistyötä venäläisten kanssa vaikuttaakseen vaalitulokseen. Tutkinta voi kattaa myös sen, onko Trump yrittänyt vaikuttaa tutkintaan tavoilla, jotka voidaan katsoa oikeuden häiritsemiseksi.

Lähteiden mukaan tutkinnassa on päästy aiempaa aktiivisempaan vaiheeseen, jossa muun muassa kuullaan todistajia. Siitä ei heidän mukaansa kuitenkaan pidä päätellä, että ketään vastaan oltaisiin nostamassa rikossyytettä lähiaikoina - tai välttämättä koskaan.

Apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein nimitti tällä viikolla FBI:n tutkinnalle ulkopuolisen tutkinnanjohtajan, FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin. Washington Postin lähteiden mukaan tutkinnan aktiivinen vaihe oli kuitenkin alkanut jo ennen Muellerin nimitystä.

New York Times: Trump kutsui ex-FBI-johtajaa "sekopääksi" venäläisvierailleen

Presidentin neuvonantajien lisäksi Trumpin omat Venäjä-kytkökset ovat olleet julkisuudessa spekulaatioiden kohteena.

New York Times -lehti raportoi perjantaina, että Trump olisi virallisessa tapaamisessa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa kutsunut juuri erottamaansa FBI-johtajaa James Comeyta "sekopääksi".

Lehdelle vuodetun tapaamisesta tehdyn Valkoisen talon muistion mukaan Trump sanoi Comeyn potkujen poistaneen "paljon painetta".

- Erotin juuri FBI:n johtajan, Hän oli hullu, oikea sekopää, Trump sanoi muistion mukaan.

- Minuun kohdistui paljon painetta Venäjän takia. Se on nyt poistettu, Trump jatkoi Valkoista taloa lähellä olevan lähteen lehdelle lukeman muistion mukaan.

Lisäksi Trump sanoi tapaamisessa muistion mukaan, ettei hän itse ole tutkinnan kohteena.

Trump erotti Comeyn viime viikolla FBI:njohdosta.Valkoinen talo on antanut potkuille vaihtelevia selityksiä julkisuudessa, mutta niiden pääsyyn on spekuloitu olleen FBI:n Venäjä-tutkinta.

Medialle vuodettiin erottamisen jälkeen Comeyn kirjoittama muistio, josta lähteiden mukaan käy ilmi, että Trump pyysi kahden kesken Comeyta luopumaan ex-neuvonantajansa Flynnin Venäjä-kytkösten tutkinnasta.

Trump on kiistänyt muistion version keskustelusta.

Paljastus herätti keskustelun siitä, onko Trump syyllistynyt presidenttinä oikeuden kulun haittaamiseen. Kyseessä olisi rikos, joka voisi olla myös peruste presidentin viraltapanolle.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image