Ulkomaat

Viron hallitus aikoo siirtää 1000 valtion työpaikkaa Tallinnasta maakuntiin

Viron hallituksen mielestä julkishallinnon töitä voi digiaikana tehdä missä päin maata tahansa. Kuvassa on Tallinnan Lasnamäen kaupunginosan neuvostoaikaista arkkitehtuuria. KUVA: Toomas Volmer
Ulkomaat 14.9.2017 14:01
Henripekka Kallio

Viron hallitus aikoo ryhtyä alueellistamaan valtion työpaikkoja Tallinnasta pienemmille paikkakunnille, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Viron julkishallintoministeri Jaak Aab esitteli tiistaina hallitukselle suunnitelman, jonka mukaan tuhat julkisen sektorin työpaikkaa siirrettäisiin muualle maan pääkaupungista seuraavan kahden vuoden aikana.

Aabin mukaan 700 työpaikan alueellistamiseksi on tehty jo selvät suunnitelmat ja hallituksen on määrä tehdä asiasta lopulliset päätökset lokakuussa. Aab kertoi ERR:n haastattelussa, että Viron keskustavetoinen koalitiohallitus sopi työpaikkojen siirtämisestä keväällä, ja alueellistamisprosessi on jo käynnissä. Aabin mielestä alueellistamishanke olisi voinut olla sovittua laajempikin.

Aabin mukaan geologisia palveluita tarjoava valtionyhtiö siirretään Rakvereen, metsänhoitosäätiö Raplaan, yrityspalveluita siirretään Pärnuun. Myös Viron tilastokeskus ja tulli siirtävät kumpikin 50 työpaikkaa pois Tallinnasta.

The Baltic Coursen mukaan Viron hallituksen tavoitteena on huolehtia, että julkishallinnon työpaikkoja siirretään Tallinnasta pienemmillekin paikkakunnille, eikä vain Tarton ja Pärnun kaltaisiin suurimpiin maakuntakeskuksiin.

Viroa pidetään digitaalisen hallinnon ja tietoyhteiskunnan mallimaana. Kesällä maa ilmoitti perustavansa maailman ensimmäisen datasuurlähetystön Luxemburgiin. Sinne tehtäisiin varmuuskopiot hallinnon tärkeimmistä digitaalisista sisällöistä, jotta yhteiskunnan rattaita voidaan pyörittää kriisien, luonnonkatastrofien tai vaikka maan miehityksen jälkeenkin.

Lännen Media kertoi maanantaina, että Ruotsin hallitus aikoo alueellistaa lähiaikoina seitsemän eri viranomaisen toiminnot osittain tai kokonaan Tukholman seudulta muualle maahan. Ruotsin pääministeri Stefan Löfgren (sd.) kuvaili hallituksen ratkaisua Ruotsin suurimmaksi alueellistamispäätökseksi vuosikymmeneen.

Suomessa alueellistettiin tuhansia valtion työpaikkoja viime vuosikymmenellä, mutta tällä vuosikymmenellä valtion työpaikat ovat alkaneet taas keskittyä pääkaupunkiseudulle.

Maakuntien pääkaupungit ovat pystyneet pitämään kohtuullisesti kiinni valtion työpaikoista. Eniten valtion työpaikkojen keskittymisestä ovat kärsineet maakuntien kakkoskaupungit ja pienet kunnat.

Lain mukaan valtion työpaikkojen sijoitusmahdollisuudet pääkaupunkiseudun ulkopuolelle täytyy selvittää aina, kun ministeriöt organisoivat toimintaansa uudelleen.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi kertoi Lännen Median haastattelussa, että alueellistamisen koordinaatioryhmässä on käsitelty viime vuosina käytännössä vain eri viranomaisten toimipaikkaverkkojen supistamisia, eivätkä maakuntien edustajat ole pystyneet puuttumaan ryhmässä keskittymiskehitykseen.

Alueellistamispolitiikan aloittaminen vaatisi hallituksen poliittista tahtoa. Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmassa alueellistamista ei mainita lainkaan.

MAINOS

Kommentoi

Alueelistamis ryhmään kuuluu neljä henkilöä Helsingin virkamiehistä koostuvan ryhmän ulkopuolelta, eli neljästä ulkopuolella asuvista yksi on mm. Rovaniemeltä ja toinen Kajaanista. Oulu on jäänyt hajasijoitus työpaikkojen suhteen täysin ilman kymmeniä vuosia koska jokainen vetää omalla paikkakunnalle! Rovaniemi on saanut tuhansia työpaikkoja ja useita suuria virastoja ja osastoja hajasijoittettuna sinne ja on mennyt valtion työpaikoissa jo Oulun ohi, että kotiin päin vetäjiä löytyy täältä Pohjois Suomesta. Rovaniemi on pieni paikkakunta Ouluun verrattuna, silti saanut kaikki Pohjoiseen tulleet valtion työpaikat viime vuosikymmeninä. Valtion hajasijoitus työpaikat jaetaan asukasluvun mukaa ja pääkaupunkiseutu on prosentuaalisesti saanut ajettua itselleen liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa pitäisi Suomessakin tehdä mutta täällähän siirretään kaikki Helsinkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinkiin, Rovaniemelle, Tampereelle ja Joensuuhun on eniten viime vuosina. Ouluun ei ole tullut mitään viime vuosikymmeninä, mutta täältä on varmaan yli 1000 valtion työpaikkaa siirretty pois!! Ennen sanottiin ette te mitään tarvitse teillä menee hyvin on It buumi Oulussa???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
52
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
43
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
40
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
35
Sote-uudistus uhkaa jälleen lykkääntyä: "Vapaa kenttä markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän"
28
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
28
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Ihan turhaa solvata Lindströmiä, joka itsekin tietää olevansa pelkkä yhden kauden pelinappula vailla minkäänlaista tulev... Lue lisää...
Puoluetoimiston työm...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image