Ulkomaat

Mainos

Virolla on näytön paikka hurmata maailma di­gi­tai­doil­laan: "Muutamme käsityksen Itä-Euroopasta"

Virossa intoillaan nyt uudesta tekniikasta. EU-puheenjohtajakauden kunniaksi Tallinnan katukuvaan on tuotu robottibusseja.
Ulkomaat 13.8.2017 7:00
Simopekka Virkkula

Syyskuun lopulla on Angela Merkelin, Emmanuel Macronin ja monen muun Euroopan huippujohtajan vuoro yllättyä Tallinnassa.

Viro on tämän vuoden jälkipuoliskon Euroopan unionin puheenjohtajamaa. Kansainvälisesti edelleen melko tuntemattomalla pikkuvaltiolla on nyt näytön paikka, ja tilaisuus käytetään tehokkaasti hyväksi.

Euroopan ykkösvaikuttajat saapuvat Tallinnaan pohtimaan mantereen digitaalista tulevaisuutta. Se onkin aihe, jonka tiimoilla Virolla on paljon esiteltävää.

Virolaiset äänestävät tottuneesti verkossa ja hoitavat lukuisat arjen asioinnit ilman paperia. Virossa jaksetaan myös muistuttaa, että Skype keksittiin juuri Tallinnassa. Tällä hetkellä Viro markkinoi ulkomaalaisille mahdollisuutta ryhtyä maan virtuaalikansalaisiksi.

Digikokouksen lisäksi EU-puheenjohtajakauteen kuuluu satoja muita kokouksia. Iso osa niistä järjestetään yllättävässä paikassa, Pohjois-Tallinnan vanhassa sähkövoimalassa.

Vuonna 1979 käytöstä poistettu suuri teollisuusrakennus ennätti ränsistyä pahoin ennen kuin sen remontointi monien vaiheiden jälkeen pääsi vauhtiin.

Trendikkään rujo ympäristö

Nykisin Kultuurikatel-nimellä tunnettu voimala poikkeaa radikaalisti komeista palatseista ja muista tavanomaisista EU-kokoontumisten näyttämöistä.

Suurelta osin neuvostokaudelta periytyvän voimalan rujoa olemusta ei ole yritetty täysin kätkeä. Vanhan rakennuksen uusiokäyttö on jo sinänsä muodikasta, ja trendikkyyttä lisäävät paikalle tuotu virolainen design ja huipputekniikkaa hyödyntävä taide.

EU-vieraat kohtaavat muiden muassa liikkuvia taideteoksia, jotka ovat reaaliaikaisessa yhteydessä rannikon sääasemiin. Teosten liike riippuu tuulen voimasta ja aaltojen korkeudesta.

Virolaiset vakuuttavat, että epätavalliset puitteet ovat saaneet EU-vierailta kiitoksia.

- Jo puheenjohtajakauden avajaiset yllättivät myönteisesti. Kravattikaulaiset vieraat tuotiin vanhaan voimalaan kuulemaan hevimusiikkia ja katsomaan modernia tanssia, puheenjohtajuusprojektin koordinaattori Piret Lilleväli kertoo Lännen Median haastattelussa.

- Yksi arvovieras kehui, että kaikki se, mitä olemme saaneet aikaan, muuttaa ihmisten käsityksen Itä-Euroopasta. Minusta se on paras mahdollinen palaute, Lilleväli sanoo.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Hyvään suuntaan on menty Virossa. Kansalaiset ja valtio kunnioittaa itseään. Ei jaeta ilmaista rahaa rajojen ulkopuolelta tulijoille ja olla sinisilmäisiä hölmöjä. Miinus puoli ehkä pienemmät palkat toistaiseksi ja tasaverotus joka suosii rikkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos
Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Niinistön lausunnot Halla-Ahosta

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Niinistön lausunnot Halla-Ahosta

Nyt kun nousi pinnalle tämä, kun Halla-aho oli jakanut Turun sanomien uutisointia arvostelevan artikkelin, niin tulikin ... Lue lisää...
ajatellen

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.8.

Naapurit

22.8.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image