Ulkomaat

Viro pysähtyy, kun kello lyö keskiviikkona kahdeksan – maan suosituin tv-ohjelma ruotii niin politiikan kohut kuin ufot

Pealtnägijan vastaava toimittaja Mihkel Kärmas muistaa, kuinka 1990-luvulla toimittajat saivat olla vielä varuillaan kostoiskujen vuoksi. Autopommien aika on onneksi jo ohi.
Ulkomaat 11.2.2018 8:00
Simopekka Virkkula

Kestosuosittu Pealtnägija-ohjelman paljastukset ovat häätäneet isokenkäisiä viroistaan ja riistäneet epärehellisten bisnesmiesten maineen. 1990-luvulla oli päiviä, jolloin toimittajan oli varminta kurkistaa autonsa alle ennen kuin väänsi virta-avainta, kertovat ohjelman tekijät.

Huh, olipas päivä!

Illan pimeys on laskeutunut Tallinnaan. Neuvostoajalta periytyvän televisiotalon uumenissa melkein kuulee, kuinka adrenaliini edelleen tulvii toimittajien sisuksissa.

Viron suosituin tv-ohjelma Pealtnägija on pannut taas kerran maan sekaisin.

Poliitikko- ja talouspiireissä osattiin aavistella kriittistä iltaa. Tiedettiin, että Pealtnägija nostaisi tikun nokkaan kuuman aiheen, Tarton lähelle suunniteltavan jättimäisen selluloosatehtaan – maan nykyhistorian suurimman teollisen investoinnin.

Tehdasyhtiö ja valtion metsäfirma riensivät puolustusasemiin ja kutsuivat jo päivällä Viron median koolle yllättävään tiedotustilaisuuteen.

Pealtnägija iski oitis takaisin ja julkaisi omat paljastuksensa netissä poikkeuksellisesti jo ennen illan lähetystä.

Kohti parempaa Viroa

– Älkää nyt luulko, että meidän elämämme on koko ajan tällaista actionia, Pealtnägijan vastaava toimittaja Mihkel Kärmas ja reportteri Anna Gavronski selittävät Lännen Median haastattelussa.

Mihkel Kärmas ja Anna Gavronski kuuluvat Pealtnägija-ohjelman tekijätiimiin. Toimittajille tulvii juttuvinkkejä niin kotimaasta kuin Suomessa asuvilta virolaisilta.

– Toden teolla myrskyn silmässä ollaan vain muutaman kerran kaudessa.

Uskotaan. Actionia on kuitenkin sen verran usein, että katsojat avaavat televisionsa uskollisesti joka keskiviikko kahdeksalta.

Pealtnägijaa on tehty 1990-luvun lopulta lähtien, ja suosio on säilynyt hämmästyttävän vakaana.

Ohjelman paljastukset ovat häätäneet isokenkäisiä viroistaan ja riistäneet epärehellisten bisnesmiesten maineen.

– Tarkoituksemme ei kuitenkaan ole päättäjien savustaminen, vaan se, että virolainen elämä muuttuisi hitusen paremmaksi, Mihkel Kärmas sanoo.

Monelle virolaiselle Pealtnägija näyttäytyy kaikkien vääryyksien korjaustoimistona. Ohjelmaan soitetaan yhtä hanakasti kuin Suomessa aikoinaan Hannu Karpolle.

Politiikka kohtaa paranormaalin

Pealtnägijan kestosuosiota selittää ohjelman konsepti: useasti palkittu tiukka tutkiva journalismi saa joka viikko rinnalleen tarkoin valittuja viihteellisiä aiheita, kulttuuripersoonista ufotutkijoihin ja selvänäkijöihin.

Anna Gavronski on Pealtnägija-ohjelman suosittu reportteri.

– Katsoja sulattaa vain yhden rankan aiheen kerrallaan. Varsinkin pimeinä vuodenaikoina on varottava, ettei masenneta katsojaa hengiltä, Mihkel Kärmas sanoo.

Autopommien aika on ohi

Pealtnägijan toimittajat kehuvat virolaista sananvapautta, tabuaiheita ei ole. Maa ei ole myöskään erityisen korruptoitunut, vaikka toistuvista rötösjutuista saattaisi niin päätellä.

– Kyse on pikemminkin siitä, että Virossa on valpas media ja toimiva oikeuslaitos, Kärmas ja Gavronski pohtivat. Pimeät puuhat tulevat ilmi.

Viro muuttuu vauhdilla. Tallinnan kaduilla räjähtelevien autopommien villi 1990-luku on kaukaista menneisyyttä. Maa kypsyy, vakiintuu, eurooppalaistuu.

Myös tutkivien toimittajien elämä on muuttunut. Pelkoon ei enää ole aihetta.

– 1990-luvulla oli päiviä, jolloin toimittajankin oli varminta kurkistaa autonsa alle ennen kuin väänsi virta-avainta, Mihkel Kärmas muistaa.

MAINOS

Kommentoi

Toisin on Suomessa, kun kukaan EI uskalla alkaa enää edes suunnittelemaan minkäänlaisen vastaavan ohjelman tekoa. Suomessa VALLASSA OLEVISTA poliitikoista ei saa sanoa minkäänlaista arvostelua.

Noin viikon uutiset -viihdeohjelma ja sen esittämä kevyt poliittinen satiiri lopetettiin aika nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

45
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
30
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
22
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
18
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
14
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"
13
Oulussa kokoontuva RKP haluaa paikan keskemmältä istuntosalia – "Meidän paikka ei ole oikealla reunalla, vaan lähempänä keskustaa"
9
Tiina Elovaara perustaa ryhmän eduskuntaan: "Puoluerajat ylittävää keskustelua on hyvin vähän"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

110 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image