Ulkomaat

Ve­nezue­la­lai­set sanoivat ei pe­rus­tus­la­ki­uu­dis­tuk­sel­le

Venezuelan epävirallisessa kansanäänestyksessä annettiin vajaat 7,2 miljoonaa ääntä. Maassa on 19,5 miljoonaa äänioikeutettua. KUVA: HUMBERTO MATHEUS
Ulkomaat 17.7.2017 16:32
Daniel Wallenius

Venezuelassa sunnuntaina järjestetty epävirallinen äänestys maan perustuslain muuttamisesta keräsi uurnille yli seitsemän miljoonaa ihmistä.

Opposition järjestämässä äänestyksessä kysyttiin venezuelalaisten kantaa kolmeen kysymykseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan 98 prosenttia äänestäneistä vastusti muutoksia maan perustuslakiin, vaati armeijaa puolustamaan nykyistä perustuslakia ja vaati ennenaikaisia presidentinvaaleja.

Venezuelan oppositio on ylistänyt äänestyksen tulosta merkittäväksi vallannäytöksi. Hallitus puolestaan pitää äänestystä laittomana, eikä vaalilautakunta ole suostunut virallistamaan sitä. Maan presidentti Nicolas Maduro sanoi, ettei äänestyksen tuloksella ole minkäänlaisia vaikutuksia hänen hallituksensa toimintaan. Hän käski oppositiota rauhoittumaan.

Äänestys järjestettiin vastavetona Maduron hallituksen äänestykselle, jolla valitaan uusi lainsäädöllinen elin tämän kuun lopussa. Tällä elimellä olisi muun muassa oikeus muuttaa perustuslakia.

Huhtikuun jälkeen maan hallituksen vastaisissa protesteissa on kuollut lähes 100 ihmistä, tuhansia on loukkaantunut ja satoja on pidätetty. Levottomuudet alkoivat sen jälkeen, kun maan korkein oikeus ilmoitti ottavansa parlamentin tehtävät itselleen.

Uhriluku kasvoi jälleen sunnuntaina, kun moottoripyörillä ajaneet miehet avasivat tulen äänestysjonoa kohti maan pääkaupungissa Caracasissa. BBC:n mukaan ammuskelussa kuoli yksi henkilö ja kolme loukkaantui. Joidenkin oppositiolähteiden mukaan kuolleita olisi kaksi ja loukkaantuneita neljä.

Toisaalla aseistautuneet miehet kaappasivat, ryöstivät ja hakkasivat venezuelalaisen toimittajan, joka pääsi kuitenkin pakenemaan.

Presidentti Maduro on sanonut, että perustuslakiuudistus rauhoittaa maata. Oppositio puolestaan katsoo Maduron haluavan vaikeuttaa vallanvaihtoa ja pyrkivän diktaattorin asemaan.

- Emme halua olla Kuuba. Emme halua maata ilman vapautta, parlamentin oppositiojohtaja Julio Borges sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Opposition ensisijainen tavoite on saada Venezuelaan vapaat vaalit. Mielipidemittaukset osoittavat sillä myös olevan enemmistön tuki. Venezuelalaisen tutkimusyritys Datanalisisin kyselyn mukaan 85 % maan asukkaista ei koe perustuslain uudistamista tarpeelliseksi.

Maduro puolestaan on syyttänyt oppositiota Yhdysvaltain pelinappulaksi, joka haluaa sabotoida maan talouden ja syrjäyttää hänet väkivalloin.

Oppositio suunnittelee jo uusia toimia perustuslakimuutoksen estämiseksi. Mahdollisiin keinoihin voisivat kuulua koko maan laajuinen lakko, tiesulut, istumamielenosoitukset tai marssi presidentin palatsille.

Viikonlopun tapahtumat kiristivät myös Venezuelan ja Meksikon välejä. Venezuela julisti maassa vierailleen Meksikon entisen presidentin Vicente Foxin ei-toivotuksi henkilöksi sen jälkeen, kun Meksikon hallitus oli vaatinut demokratian palauttamista Venezuelaan.

MAINOS

Kommentoi

Näin siinä käy kun antaa sosialismin pesiytyä valtarakenteisiin. Tuloksena on massiivinen kontrolli ja lisää valtaa vain hamutaan. Ei ole yhtään esimerkkiä siitä että sosialismi olisi toiminut todella hyvin ja pitkään jossakin päin maailmaa. Tuo on kauhistuttava systeemi kun ihmisiltä lopulta viedään päätösvalta omasta elämästään lupaamalla, että hallinto hoitaa kaiken kehdosta hautaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

133
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
76
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
64
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia ja parhaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle
53
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
50
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
45
Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja jakoi videon käsittämättömästä ajamisesta suojatiellä - "Säännöt pahasti hakusessa"
39
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image