Ulkomaat

Mainos

Venäläinen ex-vakooja yritettiin tappaa hermomyrkyllä - Suo­ma­lais­asian­tun­ti­ja: Myrkystä kuolema tai elinikäiset oireet

Poliisi vahtii taloa, jonka oletetaan olleen Sergei Skripalin kotina Salisburyssa. KUVA: NEIL HALL / EPA
Ulkomaat 7.3.2018 8:20 | Päivitetty 7.3.2018 21:58
STT

Entinen venäläinen tiedustelu-upseeri Sergei Skripal yritettiin murhata hermomyrkyllä, kertoo Britannian poliisi. Skripal ja hänen tyttärensä löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Salisburysta Luoteis-Englannista sunnuntaina.

- Tätä tutkitaan hermomyrkyllä tehtynä murhayrityksenä. Käsityksemme mukaan ne kaksi ihmistä, jotka ensin sairastuivat, olivat kohteena. Valitettavasti myös yksi poliisi, joka oli ensimmäisenä paikalle saapuneiden joukossa, on vakavasti sairastuneena sairaalassa, kertoi Lontoon poliisin edustaja Mark Rowley.

Hermomyrkyistä tunnetuimpia ovat VX ja sariini.

Poliisi ei halunnut tässä vaiheessa ottaa kantaa mahdollisiin tekijöihin. Poliisin mukaan hermomyrkky ei aiheuta laajemmin vaaraa kansalaisille.

Skripal, 66 , ja hänen tyttärensä, 33, kävivät sunnuntaina lounaalla ravintolassa Salisburyssa Luoteis-Englannissa, minkä jälkeen he menivät kävelylle ostoskeskukseen. Silminnäkijöiden mukaan kaksikko vaikutti täysin poissaolevalta ollessaan ostoskeskuksessa. Heidät löydettiin myöhemmin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä.

Rowleyn mukaan tapauksen tutkintaan on mobilisoitu satoja poliiseja, kuolemansyntytukijoita ja tiedustelupalvelun jäseniä, jotka tekevät töitä kellon ympäri. Tutkimukset voivat kestää useita päiviä, kertoi BBC.

Skripalin sukulaiset ovat kertoneet BBC:lle, että Skripal oli sanonut heille uskovansa Venäjän tiedustelupalvelun hyökkäävän hänen kimppuunsa hetkenä minä hyvänsä. Skripalin vaimo, vanhempi veli ja poika ovat kuolleet kahden viime vuoden aikana. Perheen mukaan osa kuolemista on ollut epäilyttäviä.

Sariinille ja VX:lle olemassa vasta-aine

Hermomyrkylle altistunut ihminen voi jäädä henkiin, jos hänen hoitonsa vasta-aineilla aloitetaan riittävän aikaisin. Mutta vaikka myrkytyksen jälkeen ihminen jäisikin henkiin, hänelle jää todennäköisesti elinikäisiä hermostollisia oireita, sanoo Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin (Verifin) johtaja professori Paula Vanninen STT:lle.

Britannian tapauksessa venäläisen ex-tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä lisäksi sairaalassa on hoidettavana myös paikalle ensimmäisten joukossa rientänyt poliisi. Se, sairastuuko joku ulkopuolinen hermomyrkylle, johtuu Vannisen mukaan siitä, miten alkuperäinen altistus on tapahtunut.

- Jos se on tapahtunut ruuan kautta, on epätodennäköistä, että kukaan muu on saanut mitään oireita. Jos ainetta on ollut heidän (Skripalien) ympärillä esimerkiksi aerosolina, heidän vaatteensa ovat saastuneet. Tällöin vaatteista voivat hoitajat saada oireita.

Hermomyrkky aiheuttaa Vannisen mukaan kouristuksia ja kramppeja, ja lisäksi silmän mykiö muuttuu nuppineulan kokoiseksi. Myös kuolaa voi valua suusta.

Vasta-ainetta on ainakin YK:n joukkotuhoaseiksi luokittelemille hermokaasuille sariinille ja VX:lle. Sariinia käytettiin esimerkiksi vuonna 1995 Tokion metrossa. Tuolloin toistakymmentä ihmistä kuoli ja tuhannet saivat vammoja. Pohjois-Korean taas sanotaan tilanneen maan johtajan velipuolen surman VX-hermomyrkyllä. Velipuoli kuoli runsas vuosi sitten.

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Ei todellakaan hyödytä ketään!

Tällainen toiminta kertoo todella huolestuttavasta ajattelutavasta. Lesottaminen tuhoisilla ydinaseilla kuuluu samaan syndroomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koviapa on nuo Britannian vastatoimet, kun uhkaavat jättää vastatoimena virallisen delegaation pois jalkapallon mm-kisoista. Kyllä Putinilla nyt varmaan puntti tutisee pelosta tai sitten hän nauraa kuollakseen. Yhtä kovia näyttää olevan EU:n vastatoimet Trumpin tuontitulleja vastaan, kun uhkaavat laittaa farmarihousuille vastatullin. Kyllä Trumpillakin taitaa olla naurussa pidättelemistä.
On tämä EU kyllä naurettava organisaatio, josta Suomen tulisi irrota mähdollisimman nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun alkaa tiedustelu-upseeriksi pitää olla toimeksiantajalleen lojaali loppuun asti, muuten ei hyvä heilu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image