Ulkomaat

Venäjällä ei saa nauraa Stalinille – diktaattorin kuoleman jälkeistä Kremliä huumorilla kuvaava elokuva kiellettiin

Stalin on tunnetuin Neuvostoliiton johtajista. Hänen aikanaan miljoonia neuvostoliittolaisia teloitettiin ja vietiin vankileireille. KUVA: SERGEI ILNITSKY
Ulkomaat 24.2.2018 16:04
Markku Saksa

Venäjän kulttuuriministeriö kielsi Stalinin kuoleman jälkeistä sekamelskaa humoristisella tavalla kuvaavan britannialaisen elokuvan esittämisen. Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinsky sanoo, että filmin kieltäminen ei ole sensuuritoimenpide, vaan kysymys on moraalista.

– Monien vanhemman sukupolven edustajien mielestä elokuva pilkkaa neuvostomenneisyyttä, hän perusteli päätöstä.

Ministeriö on haastanut oikeuteen moskovalaisen teatterin, joka esitti filmin viisi kertaa ilman lupaa.

Duuman kulttuurikomitean jäsen Yelena Drapeko sanoi RBK-televisiokanavalle, että hän ei ole nähnyt mitään ”yhtä kuvottavaa koko elämänsä aikana”. Kulttuuriministeriön väki, jolle filmi esitettiin yksityisnäytäntönä, kuvailivat sitä ikävystyttäväksi, loukkaavaksi ja ivalliseksi.

Elokuva sai ensiksi laajan esitysluvan, mutta sitten eräs korkea kulttuuriministeriön virkamies keksi, että elokuva onkin länsimaiden juoni, jolla Venäjää yritetään saada epätasapainoon aiheuttamalla halkeamia ja riitoja venäläisessä yhteiskunnassa.

Mielenkiintoisella tavalla Yhdysvallat syyttää Venäjää juuri samasta syystä, eli trollauksesta ja someen kylvetyistä vääristä uutisista, joilla se lietsoo eripuraa.

Venäjän kommunistinen puolue, joka on duuman toiseksi suurin ryhmittymä, kommentoi elokuva sanomalla, että se on psykologista painostusta maata kohtaan.

Kulttuuriministeriön edustaja pitää kuitenkin elokuvalle ovea auki. Hän sanoi uutistoimisto Interfaxille, että ”ministeriö päättää myöhemmin” lasketaanko elokuva levitykseen.

Kun venäläiset kuulivat, että elokuva on kielletty, 60 prosenttia heistä sanoi haluavansa nähdä sen, kertoo elokuvan skotlantilainen ohjaaja Armando Iannucci manchesterilaisen yliopiston nettilehdessä. Hän sanoo saaneensa filmin nähneiltä venäläisiltä kommentteja siitä, että elokuva on hauska ja totta.

The Moscow News analysoi Venäjän poliittista ilmapiiriä kirjoittamalla, että Venäjän televisiokanavat ovat arvostelleet ohjelmissaan vuosikaudet Stalinin johtamistyyliä, mutta sille ei ole tähän mennessä naurettu. Lehden mielestä kulttuuriministeriö vahvistaa, että Stalinille nauraminen on vaarallinen virus. Se pitää kitkeä heti pois, ettei tapa leviä, koska ideana johdon arvostelu ei ole ylipäätään sallittua.

Myös Paddington-elokuvan esitys siirtyi

Myös karhuherra Paddington joutui kulttuuriministeriön hampaisiin. Ministeriö siirsi Paddington 2 -elokuvan ensi-iltaa kahdella viikolla. Viranomaiset eivät halunneet, että ystävällinen, hunajasta pitävä karhuhahmo häiritsee venäläisen filmin ensi-iltaa, joka olisi osunut samaan ajankohtaan.

Niinpä venäläinen seikkailuelokuva skyyttikansasta ajoi Paddington 2 -filmin ohi. Skyytit olivat antiikin aikaisia paimentolais- ja maanviljelijäheimoja, jotka asuivat aroaluilla nykyisen Ukrainan ja Kazakstanin alueilla.

Pari vuotta sitten säädetyn lain mukaan venäläisellä elokuvalla on etuoikeutettu asema ulkomaalaisiin nähden. Venäjän elokuvateattereissa vain yksi elokuva kymmenestä on ulkomaalainen.

”Me annamme kaikkien kukkien kukkia, mutta annamme vettä vain niille kukille, joista pidämme”, kerrotaan kulttuuriministeri Medinskyn todenneen. Hän ehdotti vuosi sitten, että ulkomaalaisten elokuvien lippujen hintoja nostettaisiin kalliimmiksi kuin venäläisten.

MAINOS

Kommentoi

Totalitarismi on siellä täällä nousussa taas - historiasta emme ole oppineet mitään muuta kuin sen että emme ole oppineet historiasta mitään. Rahvaan mihin toimintaan hyvänsä johdateltavissa olevat massat tekevät kaikki samat sairaimmatkin virheet aina uudelleen ja uudelleen - oppimatta koskaan mistään mitään. Ja kyllähän johdattelijoita - Hitlereit, Francoja, Stalineja, Erdoganeja yms. rotuvalioita - riittää.

'' Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike tunnetaan äärirasistisista asenteistaan. Norjalainen ajankohtaisohjelma Brennpunkt on seurannut järjestön toimintaa sisäpuolelta käsin kahden vuoden ajan. '' - Rotusoturit , katsottavissa :
https://areena.yle.fi/1-4131795
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mikään ole muuttunut, nyt vain valehdellaan röyhkeämmin itäpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kukaan ole lähtökuopissa. Venäjän valtiollinen typeryys on kaikessa harmillisuudessaan ja vaarallisuudessaan kuitenkin lupa panna merkille tosiasiana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin varmaan siellä Moskovassa ja lähiseudulla ja nyt talvella on parempi hiihtää Uralille tai moottorikelkalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

51
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
44
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
15
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image