Ulkomaat

Vastasiko Trumpin asianajaja pitkään avoimena olleeseen kysymykseen? "Muellerin tiimi ei nosta ri­kos­syyt­tei­tä istuvaa presidenttiä vastaan"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudolph Giuliani (kuvassa) on antanut ymmärtää, ettei istuvaa presidenttiä vastaan tulla nostamaan rikossyytteitä Venäjä-tutkinnassa. Erikoissyyttäjä Robert Mueller tai hänen tutkintaryhmänsä eivät ole kommentoineet väitettä. KUVA: JOHN TAGGART / POOL
Ulkomaat 17.5.2018 3:32 | Päivitetty 17.5.2018 6:28
STT, Kaleva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudolph Giuliani on antanut ymmärtää, ettei istuvaa presidenttiä vastaan tulla nostamaan rikossyytteitä Venäjä-tutkinnassa.

Giulianin mukaan tutkintaa johtavan erikoissyyttäjä Robert Muellerin tiimi on informoinut Trumpin lakimiehiä siitä, etteivät he voi nostaa rikossyytteitä Trumpia vastaan.

Mueller ei ole vahvistanut Giulianin väitettä, ja Muellerin tiedottaja on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Asiasta kertovan uutiskanava CNN:n mukaan kyse ei todennäköisesti ole kuitenkaan siitä, että Muellerin tutkinnassa oltaisiin välttämättä tultu tulokseen, jonka mukaan Trumpilla olisi puhtaat paperit Venäjä-tutkinnassa.

Giulianin kommentti perustuu CNN:n mukaan todennäköisesti Yhdysvaltain oikeusministeriön pitkään olemassa olleeseen ohjeistukseen, jonka mukaan istuvaa presidenttiä vastaan ei voida nostaa rikossyytteitä.

- He voivat ainoastaan kirjoittaa raportin, Giuliani sanoi keskiviikkona.

- He eivät voi nostaa rikossyytettä. Ainakin he myönsivät sen meille pienen taistelun jälkeen. He myönsivät sen meille, Giuliani jatkoi.

Virkasyyte mahdollinen

Jos Giulianin väite pitää paikkaansa, antaisi se vastauksen pitkään avoimena olleeseen kysymykseen siitä, aikooko Mueller mahdollisten todisteiden löytyessä nostaa rikossyytteitä istuvaa presidenttiä vastaan ja samalla haastaa oikeusministeriön ohjeistuksen.

Giulianin väitteen perusteella Mueller tiimeineen näyttäisi kuitenkin turvautuvan tarvittaessa muihin keinoihin istuvan presidentin haastamiseksi.

Ohjeistus ei jätä Muelleria kuitenkaan aseettomaksi, jos tutkinnassa ilmenee todisteita, jotka johtaisivat normaalissa tapauksessa rikossyytteisiin. Mueller voi laatia asiasta oikeusministeriölle raportin, joka puolestaan voi toimia perustana virkasyytteelle.

Oikeusministeriön ohjeistus istuvan presidentin rikossyytteistä on ollut olemassa Yhdysvaltain entisen presidentin Richard Nixonin hallinnosta lähtien ja sen on vahvistanut uudelleen Bill Clintonin hallinto, CNN kertoo. Ohjeistusta ei koskaan ole testattu oikeudessa.

"Tästä on ollut paljon spekulaatioita"

Rikossyytteiden nostamisesta istuvaa presidenttiä vastaan on keskusteltu ja spekuloitu useasti Yhdysvalloissa erityisesti Venäjä-tutkinnan myötä. Tutkinnassa Mueller tutkijoineen selvittää Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain toissavuoden presidentinvaaleihin ja sitä, juonitteliko Venäjä Trumpin kampanjatiimin kanssa.

Spekulointia kommentoi muun muassa Yhdysvaltain varaoikeusministeri Rod Rosenstein viime kuussa, kun häneltä kysyttiin, voiko istuvaa presidenttiä vastaan nostaa rikossyytteitä.

– Vastaukseni ei liity meneillään oleviin asioihin, joten vastauksestani ei pidä tehdä päätelmiä. Mutta oikeusministeriö on ollut sitä mieltä, että istuvaa presidenttiä ei voi syyttää. Tästä on ollut paljon spekulaatiota mediassa, eikä minulla ole enempää sanottavaa asiasta, Rosenstein sanoi CNN:n mukaan.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei tietenkään koska mitään venäjäkytköksiä ei ole. Katkeran hävinneen demaripuolueen keksimä mustamalauskampanja vain joka on tuhlannut valtavasti rahaa ja aikaa ja joka on saanut koko läntisen korporaatiomedian näyttämään itsensä hölmöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parikymmentä ihmistä on jo saanut syytteet asian tiimoilta ja puolenkymmentä on jo tunnustanut syyllisyytensä. Yksi asianajaja on jo aloittanut vankilatuomionsa. Giuliani höpöttää omiaan, sillä USAssa kukaan ei ole lain yläpuolella, ei edes presidentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotka ovat saaneet syytteitä niillä ei ole mitään tekemistä Venäjä-kytösten kanssa vaan yksilöllisiä toimia joilla ei ole mitään yhteyttä Trumppiin. Se on muuten Mueller joka on sanonut ettei nosta syytteitä istuvaa presidenttiä vastaan sillä se on laitonta.
Ja tähän päivään saakka yli vuoden tutkimuksen jälkeen yhtäkään Venäjä-kytöstä ei ole löydetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu siitä kuka kertoo uutisen. Pravdan mukaan kytköksiä ei tietenkään ole. Kannattaa lukea muitakin lehtiä jos niitä siellä nevan rannoilla saa käsinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

121
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
57
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
32
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
26
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
23
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
21
Selvitys esittää asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelusta, naiset ja Jehovan todistajat mukaan
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image