Ulkomaat

Va­rap­re­si­dent­ti Biden kritisoi Trumpin Meksiko-näkemyksiä

Ulkomaat 26.2.2016 1:30 | Päivitetty 26.2.2016 1:47
STT

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden moittii republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Donald Trumpin meksikolaisista siirtolaisista esittämiä näkemyksiä.

Meksikossa vieraileva Biden totesi, että Yhdysvaltain vaalikampanjassa esitetyistä näkemyksistä osa on vaarallisia, häiritseviä ja muukalaiskammoisia. Hän vakuutti vierailullaan Meksikon pääkaupungissa, etteivät nämä näkemykset kuitenkaan edusta amerikkalaisten enemmistön näkemyksiä.

- Tämäkin menee ohi. Olemme kohdanneet muukalaisvihamielisyyden kausia aiemminkin, ja olemme aina voittaneet ne, Biden sanoi.

Trump on suututtanut meksikolaisia muun muassa kutsumalla meksikolaissiirtolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi. Hiljattain hän sanoi myös, että presidenttinä rakennuttaisi Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle laitonta maahantuloa estämään muurin, jonka rakentamisesta pakottaisi Meksikon maksamaan.

Meksikon entinen presidentti Vicente Fox äityi kommentoimaan kiroilun säestämänä, ettei Meksikon tulisi maksaa muurista mitään. Vuosina 2000-2006 Meksikoa johtanut Fox sanoi televisiohaastattelussa, että maksakoon Trump muurinsa itse.

Trump puolestaan tarttui heti Twitterissä Foxin käyttämään kirosanaan ja vaati anteeksipyyntöä.

Myös Meksikoa vuosina 2006-2012 johtanut presidentti Felipe Calderon on kommentoinut, ettei Meksiko maksa muurista lanttiakaan. Nykyisen presidentin Pena Nieton hallinto on tyytynyt kutsumaan Trumpin lausuntoja meksikolaisista "absurdeiksi ja ennakkoluuloisiksi".

Biden ja Nieto tapasivat toisensa Bidenin Meksikon-vierailulla. Biden sanoi vierailullaan, että toivoo presidentti Barack Obaman esittämän siirtolaisuudistuksen vielä tulevan voimaan. Kongressin republikaanit torppasivat presidentin esityksen. Obama vaatii, ettei Yhdysvalloissa pitkään asuneita, rekisteröimättömiä siirtolaisia karkotettaisi.

Yhdysvalloissa asuu arviolta noin 11 miljoonaa paperitonta siirtolaista.

Kuuma vaaliaihe

Siirtolaisuus on yksi Yhdysvaltain presidentinvaalien kiihkeimmistä kiistakysymyksistä. Republikaaniehdokkaista sekä Marco Rubio että Ted Cruz ovat kuubalaissiirtolaisten lapsia. Molemmat ovat kuitenkin ottaneet kovan asenteen siirtolaiskysymykseen. Heitä pidetään Trumpin kovimpina haastajina ehdokaskilvassa.

Rubio tuki vuonna 2013 siirtolaislain uudistusta, mutta on nyttemmin tiukentanut kantojaan ja kilpailee Cruzin kanssa paperittomien siirtolaisten karkotuksia vaativien konservatiiviäänestäjien suosiosta.

Molemmat demokraattien kärkiehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders ovat vannoneet, että jos heidät valitaan presidentinvirkaan, he helpottavat paperittomien siirtolaisten kansalaisuuden saamista.

Latinoäänestäjien äänet ovat Yhdysvaltain vaaleissa painavassa asemassa, sillä latinalaisamerikkalaistaustaiset ovat jo Yhdysvaltain suurin vähemmistö.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Trumpin käsikirjoitukset laatii kai jokin terroristijärjestö, joka haluaa tuhota Yhdysvaltoja mahdollisimman paljon. Ja tämä Trump vain lukee ja vaahtoaa kaiken ulos, uskottavuutta on mukana tasan nollan verran. Mutta niin vain on yleisö kuin Rambo leffassa uskomassa, että tämä mies osaa korjata tilannetta maassa ja maailmalla. Jonkun viisaan olisi nähtävä missä tämän miehen ajatukset menevät, mitä hän saa aikaan, jos vielä valta sokaisee mielen. Reagan sentään ryhdistäytyi presidenttinä, ei hän ollut ainoastaan cowboy, vaan teki kaiketi parhaans. Sitä paitsi Reagan oli saanut poliittisia kannuksia jo kuvernöörinä, tai ainakin hän oli ollut politiikassa mukana vuosia ennen presidentin vaaleja. Tämä Trump vain meinaa tulla ja asettaa naurunalaiseksi kaikki vakavasti otettavat arvot, ennen kolmatta maailmansotaa. Sen aloittaminen on taas monta askelta lähempänä, jos hänet valitaa ja vastapelurin on Putin, sekä venäläinen temperamentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image