Ulkomaat

Valko-Venäjä karkotti tark­kai­li­joi­ta

Valkovenäläinen pariskunta äänesti keskiviikkona ennakkoon Minskissä.
Ulkomaat 16.3.2006 0:00
Susanna Jääskeläinen
Joukko pohjoismaisia vaalitarkkailijoita joutui tiistaina vaikeuksiin Valko-Venäjällä. Presidentinvaalien ennakkoäänestystä seuranneet kuusi tanskalaista ja kaksi ruotsalaista tarkkailijaa pidätettiin ja heidän käskettiin poistua maasta vuorokauden tai kahden sisällä. Ruotsalaisille langetettiin lisäksi viiden vuoden kielto saapua maahan.

Tanskalaisista viisi pidätettiin heidän hotellihuoneisiinsa tehdyssä ratsiassa. Kuudes tanskalainen sekä kaksi ruotsalaista pidätettiin vaalihuoneistojen lähellä, missä he olivat tehneet ovensuukyselyjä. Tiistai oli ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä.

Pidätysten syyksi viranomaiset ilmoittivat uutistoimisto TT:n tietojen mukaan sen, että tarkkailijat rikkoivat lakia, jonka mukaan kyselyiden tekemiseen pitäisi olla erityinen lupa. Luvan hankkimiseen velvoittava laki tuli voimaan viime marraskuussa.

Pidätetyt tarkkailijat kuuluvat epävirallisen tanskalaisen Silba-järjestön vaalitarkkailuryhmään.

"Minskin hallinto pelkää kansainvälistä läsnäoloa maassa", tarkkailudelegaation johtaja Bogdan Klich tulkitsi tiistain tapahtumia.

Oppositio on pelännyt vaalivilppiä ilmenevän erityisesti ennakkoäänestyksen aikana, jolloin vaalilippuja on varsin helppo vaihtaa.Neljä suomalaista tarkkailuoperaatioon


Varsinaiseksi vaalipäiväksi eli sunnuntaiksi Valko-Venäjälle matkaa myös neljän suomalaisen vaalitarkkailijan joukko. Heidän on määrä liittyä Silba-järjestön tarkkailuoperaatioon.

"Kuulimme nyt pidätyksistä ensi kertaa, ja tietysti tuollaiset tapahtumat voivat aina mutkistaa asioita. Emme kuitenkaan ole erityisesti varautuneet mihinkään ongelmiin", ryhmän jäsen Riku Eskelinen kertoi STT:lle keskiviikkoaamuna.

Keskustanuorista muodostuva tarkkailijaryhmä matkustaa Valko-Venäjälle osallistuttuaan torstaina ja perjantaina Silban koulutukseen Vilnassa.

"On hyvin tiedossa, että viranomaisten kanssa voi Valko-Venäjällä tulla ongelmia ja esimerkiksi Silban väkeä on aiemminkin pidätetty. Toisaalta tavalliset kansalaiset arvostavat ulkomaisten tarkkailijoiden läsnäoloa ja hallituksenkin etu on, jos voimme kertoa, että vaalit sujuvat hyvin", Eskelinen huomautti.

Silba on alun perin Tanskan liberaalipuolueen perustama järjestö, jonka tarkoituksena on edistää demokratiaa entisen Neuvostoliiton alueella. Järjestöllä on Valko-Venäjällä vakituista henkilökuntaa.

Valko-Venäjän vaaleja seuraavat myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin sekä Ivy-maiden tarkkailijat. Vuodesta 1994 lähtien maata itsevaltaisesti hallinneen presidentti Aleksandr Lukashenkon uskotaan voittavan vaalit tälläkin kertaa.Oppositiojohtajan avustaja pidätettiin


Valkovenäläisen oppositiojohtajan Aleksandr Milinkevitshin avustaja pidätettiin keskiviikkona, uutistoimisto AFP kertoi. Anatoli Lebedko soitti pidätyksensä jälkeen poliisiautosta AFP:n toimittajalle. "He ovat viemässä minua poliisiasemalle", Lebedko sanoi puhelimessa. "Epäilemättä he aikovat vangita minutkin jollain tekosyyllä."

Useita Milinkevitshin kampanjaan osallistuneita ihmisiä on vangittu viime viikkoina eri asioista syytettyinä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image