Ulkomaat

Väestörahasto nostaa tytöt etualalle – pääjohtaja Kanem kiittää Suomea pit­kä­ai­kai­ses­ta avusta

YK:n Väestörahaston panamalaissyntyinen pääjohtaja Natalia Kanem haluaa Suomessa kertoa, miten tärkeää työtä avustusrahoilla tehdään. KUVA: Silja Viitala
Ulkomaat 14.6.2018 5:00
Hannamari Ahonen

YK-järjestön pääjohtaja Natalia Kanem vieraili Suomessa, joka on järjestön pitkäaikainen tukija.

Suomessa vierailulla oleva YK:n Väestörahaston pääjohtaja Natalia Kanem alkoi kiinnostua kehityspolitiikasta, kun hän toimi lääkärinä köyhien ihmisten asuttamassa New Yorkin Harlemissa.

– Ymmärsin, että yksittäisenä lääkärinä minun oli mahdotonta vaikuttaa politiikkaan tai muuttaa kalliiden lääkkeiden hintaa. Potilaillani oli kaikenlaisia sosiaalisia ongelmia, oli parisuhdeväkivaltaa ja huumeriippuvuutta. Siksi päätin alkaa opiskella kansanterveyttä.

Nyt panamalaissyntyinen Kanem on asemassa, jossa hän voi auttaa maailman kaikkein köyhimpiä. Väestörahasto tukee erityisesti tyttöjä ja naisia, jotka monessa yhteiskunnassa jäävät taka-alalle. Kun tytöt ja naiset saavat tietoa ja seksuaalivalistusta, se vaikuttaa koko maan kehitykseen. Työsarkaa riittää, sillä lapsiavioliitot, nuorten tyttöjen ei-toivotut raskaudet ja puutteellisen terveydenhuollon aiheuttamat äitiyskuolemat ovat valitettavaa arkea joka päivä.

Naiset ja tytöt ovat pitkään olleet Suomen kehityspolitiikan painopisteenä. Vaikka viime vuosina Suomi on leikannut kehitysyhteistyömäärärahoista, Kanem haluaa kiittää Suomea siitä, että leikkauksista huolimatta tuki Väestörahastolle on ollut pitkäaikaista.

Suomi antaa Väestörahastolle yleistukea. Lisäksi Suomi on rahoittamassa maaohjelmia Myanmarissa, Somaliassa ja Syyriassa.

Kaakkois-Aasian Myanmarissa on esimerkiksi kolmivuotinen Naiset ja tytöt ensin -ohjelma, jota Suomi on ollut rahoittamassa yhdessä Australian, Italian ja Ruotsin kanssa.

Kaikki Myanmarin tytöt eivät ole koskaan saaneet edes perustietoa seksuaaliterveydestä. Tietoa on nyt viety hankalakulkuisillekin alueille.

Naisille ja tytöille on järjestetty yhteisiä rauhallisia kokoontumisia, jossa he voivat rentoutua raskaalta arkiselta työltä. Jos naiset ovat halunneet vaikka joogaa, sitä on järjestetty. Luottamuksellisessa ilmapiirissä on myös ollut helpompi keskustella perhesuunnittelusta. On tärkeää, että joku on kertomassa, koska kaikki naisista eivät osaa lukea.

Somaliassa levoton maa on jakautunut, eikä edes kätilöiden turvallinen kulkeminen paikasta toiseen ole itsestäänselvyys.

– Tarvitaan hyvää suunnittelua ja luottamuksen rakentamista.

Jokaisessa maassa pitää ymmärtää paikallisen yhteiskunnan pelisäännöt, jotta muutos saadaan aikaiseksi. Yhteistyötä tehdään vapaaehtoisten lisäksi esimerkiksi uskonnollisten johtajien ja heimopäälliköiden kanssa.

Kanem ottaa esimerkiksi länsiafrikkalaisen Nigerin. Siellä ei perustettukaan naisten ryhmää, vaan aviomiesten ryhmä.

– Siellä miehillä on valta. He päättävät, pääseekö vaimo klinikalle. Kerromme miehille, että on tärkeää, että kätilö hoitaa synnytyksen ja pitää soittaa heti apua. Ryhmät ovat olleet myös miehille mahdollisuus tutustua omaan seksuaalisuuteensa.

Tärkeää on myös yhteistyö muiden YK-järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

– Teemme esimerkiksi yhteistyötä Maailman ruokaohjelman kanssa. Samalla kun naiset käyvät hakemassa ruokaa, he saavat terveystietoa.

UNFPA

Tukee naisten

perhesuunnittelua niin, että ehkäisyä haluavilla olisi siihen mahdollisuus.

214 miljoonaa

naista haluaisi käyttää ehkäisyä, mutta se ei ole mahdollista.

Tavoitteena

on vähentää äitikuolleisuutta. Lisääntymisterveyspalveluiden heikko saatavuus on yksi suurimmista naisten kuolemiin johtavista syistä maailmassa.

Joka päivä

832 naista maailmassa kuolee synnytykseen.

Äitiyskuolleisuus

on nyt 44 prosenttia pienempi kuin 1990.

Vuosittain

303 000 naista kuolee synnytykseen tai sen jälkeisiin komplikaatioihin.

Ehkäisee

seksuaalista väkivaltaa.

Suomen

kehitysyhteistyön painopisteenä on ollut naisten ja tyttöjen tukeminen. Suomi on kuulunut pysyvästi top 10 -tukijoihin. Tänä vuonna yleistuki on 20 miljoonaa dollaria eli noin 17 miljoonaa euroa.

Yhdysvallat

leikkasi viime vuonna tukensa järjestöltä. Sen korvaamiseksi osa avaintukijoista nosti rahoitustaan.

MAINOS

Kommentoi

Eipä kestä, meillä on rahaa, voisimme ottaa rehvakkaasti lisääkin lainaa ja avustaa alempiamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa yöllä rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

303 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image