Ulkomaat

Uu­ti­sa­na­lyy­si: Suhtautuminen "Bibin" ikään kertoo naisvihasta

Ranskan ensimmäinen nainen Brigitte Macronon poikkeuksellisen mediahuomion kohteena.
Ulkomaat 20.5.2017 5:00
Katja Ihatsu

Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron poikkeaa keskivertomiehestä monella mittarilla. Hänestä tuli Ranskan valtionpäämies vain 39-vuotiaana, ja hänen vaimonsa on häntä 24 vuotta vanhempi.

Élysée-palatsia emännöivä Ranskan ensimmäinen nainen on poikkeuksellisen mediahuomion kohteena jo roolinsa puolesta. Pariskunta Macronin ikäero on kiinnittänyt valtavasti huomiota, eikä se ole ollut kummallekaan heistä yksinomaan myönteistä. Suurin osa ikävyyksistä on kohdistunut Brigitte Macroniin, 64.

Pariskunnan rakkaustarina on perattu jo useaan otteeseen, mutta kertauksen vuoksi: Brigitte Trogneux oli 1990-luvulla Macronin lukio-opettaja, kun he tapasivat ja rakastuivat.

Trogneux’lla oli jo kolme lasta, joista vanhin oli Macronin opiskelutoveri. Macronin ihastuksesta kauhistuneet vanhemmat lähettivät tämän kouluun toiseen kaupunkiin, mutta suhde kesti.

Pariskunta avioitui vuonna 2007. He ovat kertoneet, että fyysinen suhde alkoi vasta, kun Emmanuel täytti 18 vuotta. Nykyään Brigitte Macronilla on seitsemän lastenlasta.


Ranskalaisten suhtautuminen
lemmenasioihin, ”affaires de coeur”, on perinteisesti myötämielistä. Presidenteillä on ollut vapaus salasuhteisiin ilman kenenkään kulmakarvojen kohoamista.

Rakkauselämä koetaan Ranskassa kunkin henkilökohtaiseksi temmellyskentäksi. Onnen tavoitteleminen on ymmärrettävää ja suotavaa.

Siitä asti kun Emmanuel Macronista tuli julkisuuden henkilö, Macronit - ranskalaisten kesken "Manu ja Bibi"-ovat olleet ranskalaislehtien rakastama kansikuvapariskunta.

Muotitoimittajat ovat myös ruotineet Brigitte Macronin tyylin huolellisesti läpi: se on nuorekkaan tyylikäs ja hän rakastaa nahkaa ja koristeellisia avokkaita.

Huomattava ikäero parisuhteessa niin päin, että nainen on vanhempi osapuoli, ei suo täydellistä immuniteettia edes vapaamielisessä Ranskassa.

Joka kerta, kun Brigitte Macron esiintyy julkisuudessa, samat seksistiset vitsit alkavat kiertää sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa Le Parisien.

 

Ranskalainen äärioikeistoveteraanipoliitikko Jean-Marie Le Pen, 88, nimitti häntä puumaksi, jolla on ranskaksi sama merkitys kuin suomeksikin: vanhempi nainen, joka metsästää nuorempia miehiä. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi, 80, irvaili Emmanuel Macronin liikkuvan kauniin äitinsä kanssa.

Ranskalaislehdet ryhtyivät pohtimaan ilmiötä tosissaan sen jälkeen, kun kolme päivää vaalien jälkeen satiirilehti Charlie Hebdon kannessa oli piirroskuva, jossa Brigitte Macron on raskaana ja sanoo mieheensä viitaten tämän tekevän ihmeitä.

Lukuisat Twitter-kommentoijat tuomitsivat kannen alatyylisenä.

– Todellakin, hänen ikänsä? Ettekö muuta keksineet, yksi kirjoitti.

– Jos ikäeromme olisi toisinpäin, se olisi ihmisistä vain hienoa, Emmanuel Macron kommentoi asiaa viime huhtikuussa.

Presidentti Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion ikäero on 28 vuotta.

Tai sitten kukaan ei olisi kiinnittänyt siihen huomiota. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole saanut osakseen paheksuntaa 24 vuotta nuoremmasta vaimostaan Melaniasta. Kotimaisen presidenttimme Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion ikäero on vielä huomattavampi, 28 vuotta.

Brigitte Macronin tytär, Tiphaine Auzière, 32, sai vaalien jälkeen tarpeekseen äitinsä haukkumisesta ja puolusti tätä julkisesti.

– Emme voi suhtautua tähän välinpitämättömästi. En haluaisi antaa näille ihmisille huomiota, mutta on järjetöntä, että Ranskassa hyökätään vielä 2010-luvulla tavalla, jolla ei hyökättäisi yhdenkään politiikassa mukana olevan miehen kimppuun, hän sanoi La Parisiennen verkkovideohaastattelussa.

Macronien ikäero herättää huomiota tietysti siksi, että se poikkeaa totutusta. Ikäeronsa takia pariskunta on myös joutunut todistelemaan rakkautensa aitoutta.

Emmanuel Macron on osannut kääntää ikäeron taitavasti hyödykseen.

- Olen yksityiselämässäni osannut irrottautua normeista. En ole tavallinen presidentti, vaan muutan myös poliittisia normeja, hän on sanonut.

Kuriositeettina mainittakoon, että Brigitte Macron on saanut tukijan pop-ikoni Madonnasta, 58.

– Kukaan ei vaadi Brigitteä käyttäytymään ikänsä mukaan. Eläköön Ranska!, hän twiittasi onnittelunsa tuoreelle presidenttiparille.

MAINOS

Kommentoi

Kuvastaa äärettömän hyvin nykyistä tasa-arvoa miesten ja naisten välillä. Ja jotkut eivät vieläkään myönnä, että ollaan vielä kaukana tavoitteesta. Pähkäilkääpä jos Halosella olisi ollut 28 v nuorempi aviomies. Olisihan siitä herjaa lentänyt. Missä nyt on Niinistöön kohdistuva herja. Enemmän ihmiset kommentoivat negatiivisesti hänen puolisoaan kun on mennyt vanhan ukon kanssa kimppaan. Sellaista tasa-arvoa 2000-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Macronista Presitentiksi kun tuntuu itsekkin tarvitsevan äitihahmon huoltajakseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakkaus ei katso ikää? Vai katsooko? Ranskan presidentin puoliso on hoikka kuin oljenkorsi. Ranskassa ei ole tapana kainostella eikä häpeillä romanssejaan. Kaiken takana on nainen. Macron presidenttinä on kokematon politiikassa. Onhan se hyvä jos Macronin tukena ja neuvonantajana toimii hänen puolisonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Danny ja Erika on saanut todella paljon törkeää kuraa niskaansa matalamielisiltä suomalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image