Ulkomaat

Uusi tutkimus osoittaa: Afrikka ei kykene kitkemään nälkää YK:n tavoitteen mukaisesti

Vakavasti aliravitun lapsen elinennuste ei ole hyvä. Kolmikuinen Nanyenye Ekusi oli yksi monista elintarvikepulan uhreista Kenian Turkanan maakunnassa syksyllä 2011. KUVA: DAI KUROKAWA
Ulkomaat 8.3.2018 17:06
Nea Alanen

Tutkijat kartoittivat maanosan nälkätilannetta jopa kylän tarkkuudella. Aliravitsemuksen kitkeminen YK:n tavoiteajassa vuoteen 2030 mennessä on jäämässä haaveeksi.

Uusimmassa Nature-tiedelehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, ettei Afrikka kykene etenemään YK:n asettamien tavoitteiden mukaisesti ja poistamaan nälkää mantereelta vuoteen 2030 mennessä. Tutkimus oli poikkeuksellisen tarkka, sillä Afrikan nälkätilannetta kartoitettiin jopa kyläkohtaisella tarkkuudella.

Jokaisessa Afrikan maassa on myös vähintään yksi alue, jossa tavoite tulee toteutumaan.

Nature-lehden julkaisemat uudet kartat perustuvat kahteen laajaan tutkimukseen. Professori Simon Hayn johtama tutkijaryhmä selvitti lasten aliravitsemusta ja hedelmällisessä iässä olevien naisten osallistumista koulutukseen vuosien 2000–2015 välisenä aikana. Kehitystä tarkasteltiin 51 maassa eli lähes jokaisessa Afrikan valtiossa.

YK päätti suuressa kehityslinjakokouksessaan vuonna 2000 yhdeksi vuosituhattavoitteekseen äärimmäisen nälän puolittamisen maailmassa. Tavoitteiden vertailukohteeksi otettiin maailman tila vuonna 1990.

Nälänhädän määrä on saatu lähes puolitettua myös Afrikassa vuosina 1990–2015.

Synkin tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Alueella on kyliä, joiden kaikki lapset ovat liian lyhyitä ikäisikseen.

Nälän kitkeminen on tärkeää, sillä aliravitsemus vaikuttaa kasvun ja kehityksen lisäksi oppimiskykyyn ja jaksamiseen. Äitien kouluttaminen parantaa mahdollisuuksia ehkäistä lasten nälkiintymistä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa Afrikassa

Kansainvälisen lastensuojelujärjestön Planin humanitaarisen työn koordinaattori Elinor Bradshaw kertoo, että Afrikassa vallitsevaan nälkään on ainakin kaksi syytä.

– Ilmastonmuutos on yksi pääongelma Afrikassa. Viljelykaudet muuttuvat, eivätkä kyläyhteisöt pysty luottamaan siihen, että saavat tietyn sadon ja osan siitä säästöön. Ennen pystyttiin laskelmoimaan, Bradshaw mainitsee.

– Toinen asia on köyhyys, joka estää perheitä hankkimasta monipuolista ravintoa.

Suuri osa Afrikan väestöstä on maanviljelijöitä, ja useilla perheillä on takapihallaan pieni maa-alue viljelyä varten.

Ilmastonmuutos vaikuttaa sää- ja viljelyolosuhteisiin. Samassa maassa voi olla toisessa paikassa tulva ja toisessa äärimmäinen kuivuus. Viljelyyn ei voida enää luottaa, ja siksi monet muuttavat kaupunkeihin etsimään elantoa.

– Kun pienviljelytoiminta vaikeutuu, perhe, tai osa perheestä, muuttaa kaupunkeihin. Joissakin kylissä saatetaan nähdä ainoastaan isovanhemmat, äidit ja tytöt pelloilla. Pojat on lähetetty kouluihin ja isät ovat kaupungissa etsimässä töitä.

Valistamalla löytyy uusia keinoja

Plan on ollut mukana neuvomassa maanviljelijöitä siinä, minkälaisia kasveja kannattaa kasvattaa ilmaston muuttuessa ja sateiden vähentyessä. Matalan koulutustason vuoksi tietoutta ei ole syrjäseuduilla riittävästi.

– Viljelijöiden tietoutta monipuolistetaan. Kerrotaan, minkä tyyppiset siemenet soveltuvat viljelyyn parhaiten, kun sataa tai on kuivuutta. Jos he ovat tottuneet viljelemään vehnää, niin tavallisen lajikkeen sijasta viljelläänkin olosuhteisiin kehitettyä lajiketta.

Perheet saavat myös terveyspalveluja ja neuvontaa, joilla puututaan esimerkiksi lasten aliravitsemukseen. Erityistä huomiota kiinnitetään imettäviin ja raskaana oleviin äiteihin sekä alle viisivuotiaisiin lapsiin.

– Käytännössä esimerkiksi lapsia punnitaan, ja jos lapsi on aliravittu, äidille annetaan ravitsemusneuvoja.

Kovan työn tuloksena oloja on saatu myös parannettua useissa Afrikan maissa. Bradshawn mukaan puhdasta vettä on saatavilla yhä useammissa paikoissa.

– Hygienian taso on kohentunut ja tämän myötä taudit ovat vähentyneet.

Plan on yksi tunnetuista kansainvälisistä järjestöistä, jotka tekevät työtä Afrikassa perheiden olojen parantamiseksi. Kansainvälinen Plan International toimii 75 maassa ympäri maailmaa. Järjestö tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten yhteisöjen ja järjestöjen kanssa.

Nälänhätä maailmassa

Joka yhdeksäs ihminen menee nukkumaan nälkäisenä joka ilta.

Aliravittuja maailmassa on noin 795 miljoonaa. Heistä kaksi kolmasosaa asuu Aasiassa.

Kehitysmaissa joka kuudes alle 5-vuotias lapsi on aliravittu.

Pahinta nälänhätä on Afrikan keski- ja eteläosissa, Lähi-idässä, Papua-Uusi-Guineassa, Laosissa ja Guatemalassa.

Kriittisiä alueita ovat myös Etelä- ja Itä-Aasia.

Lapsuusajan aliravitsemuksen ongelmat

Aliravitun lapsen tuhat ensimmäistä päivää aiheuttavat ongelmia fyysisen ja psyykkisen kehityksen kanssa.

Aliravitsemuksella on myös pitkäaikaisia pysyviä vaikutuksia, kuten heikentynyt hedelmällisyys ja korkea riski ylipainoon myöhemmin elämässä.

Nälkää nähneet lapset ovat alttiita tulehduksille ja heidän terveytensä on huono.

MAINOS

Kommentoi

Mikä on jutun "afrikka" jonka pitäisi olla aktiivinen toimija?

Nyt puhutaan maanosasta, joka ei kuitenkaan tee itsekseen yhtään mitään. Sen muodostaa itsenäiset valtiot ja ajattelevat ihmiset joiden pitää se muutos saada aikaan. Ihan itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

293 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image