Ulkomaat

USA:n uuden ul­ko­mi­nis­te­rin nimityksen vahvistaminen voi viedä aikansa

Mike Pompeo on nousemassa Yhdysvaltojen uudeksi ulkoministeriksi, jos senaatti hyväksyy presidentti Donald Trumpin nimityksen. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 13.3.2018 23:00
STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei voi laskea sen varaan, että senaatti toimisi nopeana kumileimasimena ja vahvistaisi pikaisesti hänen päätöksensä nimittää tiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo ulkoministeriksi. Pompeo saanee lopulta senaatissa tarvittavat äänet nimityksensä taakse, mutta nimityksen vahvistuminen saattaa ottaa aikansa.

Trump valmistautuu parhaillaan istumaan neuvottelupöytään Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa. Mitä pidempään Pompeon nimitysprosessi venyy, sitä suurempi osa valmistelutyöstä joudutaan tekemään kahden ulkoministerin välisellä siirtymäkaudella.

Kun Trump viime vuonna nimitti Pompeon CIA:n johtoon, nimityksen puolesta äänesti republikaanisenaattorien lisäksi 14 demokraattisenaattoria. Washington Postin haastattelema demokraattisenaattori Brian Schatz sanoo kuitenkin, että monet heistä harkitsevat nyt vakavissaan, antavatko Pompeolle ääntään tällä kertaa.

Schatz sanoo monen Pompeota viimeksi äänestäneen demokraatin päättäneen antaa Pompeolle mahdollisuuden ja luottaa siihen, ettei hän sekoittaisi politiikkaa työhönsä CIA:n johtajana. Sittemmin häntä on kuitenkin kritisoitu useaan otteeseen presidentin myötäilystä ja siitä, että hän on antanut puoluepolitiikan vaikuttaa ratkaisuihinsa.

Tällaista kritiikkiä esitettiin muun muassa viime syksynä, kun Pompeo oli toistanut julkisuudessa Trumpin virheellisen näkemyksen, että tiedusteluyhteisö olisi todennut, ettei Venäjän sekaantuminen vuoden 2016 presidentinvaaleihin olisi vaikuttanut vaalien lopputulokseen. Tosiasiassa tiedusteluyhteisö ei ollut ottanut asiaan kantaa suuntaan eikä toiseen, mikä Pompeon olisi tiedustelupalvelun ylimpänä johtajana pitänyt tietää.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

108
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
41
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
29
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
27
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
25
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
18
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä
16
Pitkään eduskunnassa ollut Erkki Pulliainen pohtii yhä ydinvoimarakentamista ja kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Hataratpa sinun tiedot on, sillä on suuri osa työttömistä ei saa Kelan/sossun kautta mitään korvausta leikkatuista päivä... Lue lisää...
Ei ihan pikku juttu.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image