Ulkomaat

Mainos

Upin Aaltola: Syyttäjä etenee tikapuita pitkin, seuraava kohde Trump

Ulkomaat 2.12.2017 15:23 | Päivitetty 2.12.2017 16:37
STT

Yhdysvaltojen Venäjä-kytköksiä penkova erikoistutkinnan syyttäjä kapuaa tikapuita pitkin ja hakee suurinta mahdollista kalaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Hänen mukaansa presidentin neuvonantajan ja vävyn Jared Kushnerin jälkeen seuraava syyttäjän askel voi olla jopa presidentti Donald Trump.

- Tietysti on tätä lähipiiriä eli niitä pienempiä kaloja. Syyttäjän tikapuumalli osoittaa, että syyttäjä on kiinnostunut presidentistä itsestään.

Aaltolan mukaan tutkinta kiteytyy siihen kysymykseen, osallistuiko Trump tietoisesti Venäjän vaalivaikuttamiseen Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä.

Yhdysvaltalaismediat kertoivat eilen, että Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin oikeustapauksen asiakirjoissa mainittu "erittäin korkea-arvoinen" virkamies on presidentin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner. Flynn oli itse oikeudessa vastaamassa syytteisiin, jotka erikoistutkintaa vetävä Robert Mueller oli nostanut häntä vastaan. Hän myönsi syyllisyytensä ja kertoi pian sen jälkeen tiedotteessa sitoutuneensa yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Aaltolan mukaan yleensä kun joku presidentin lähipiiristä joutuu juridisiin ongelmiin, hänet siirretään sivummalle, kun henkilön ei haluta vaarantavan presidenttiä.

- Mutta tässähän on sukulaisuussuhde ja Trump ei muutenkaan käyttäydy niin kuin normaalisti oletetaan, arvelee Aaltola Kushnerin tilanteesta.

Jo nyt Watergatea pahempi tilanne

Aaltola sanoo ettei Trumpin asema ole paha, koska tilanteeseen saatetaan tottua äkkiä.

- Tämähän on Watergatea pahempi tilanne ja oli ennenkuulumatonta vielä hetken aikaa sitten, mutta äänestäjät ja poliittinen keskustelu tottuvat ja turtuvat.

Watergate-skandaali vuonna 1972 johti Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixonin eroon. Skandaalissa Nixonin yksityiset avustajat olivat edellisvuonna murtautuneet demokraattien puoluetoimistoon Watergaten hotelli- ja toimistorakennuksessa Washingtonissa ja jääneet siitä kiinni.

Aaltolan mukaan presidentin viraltapano vaatisi sen, että paljastuu jotain todella tyrmistyttävää tai vallan täytyy vaihtua kongressissa.

- Savuava ase Trumpista, arkaluontoista tietoa. On olemassa Yhdysvaltain perustuslainpykälä, jonka mukaan presidentti voidaan siirtää sivuun, jos hän on kyvytön hoitamaan tehtäviään.

Aaltola sanoo, että silloin kyseessä on Trumpin ministerien enemmistön päätös. Aaltolan mukaan tästä syystä Trumpin epäluulo kohdistuu hänen ministereihinsä.

Tällä viikolla on spekuloitu esimerkiksi ulkoministeri Rex Tillersonin erolla. New York Times kertoi lähteisiinsä perustuen, että Valkoisessa talossa suunniteltaisiin Tillersonin erottamista ja hänen korvaamistaan keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajalla Mike Pompeolla lähiviikkoina.

Vaaleissa seuraava ratkaisu

Aaltolan mukaan seuraava ratkaisun paikka saattavat olla välivaalit.

- Todennäköisesti presidentin viraltapanoprosessi ei lähde käyntiin ennen välivaaleja, arvioi Aaltola.

Vaaleissa kansa saattaa äänestää demokraatit enemmistöön senaatissa ja edustajainhuoneessa, jolloin demokraatit saisivat kontrollin tutkinnoista. Aaltolan mukaan välivaaleista tulee siten kansanäänestys siitä, kuinka vakavina kansalaiset pitävät presidentin sotkuja.

- Presidentin kansansuosio on ollut se veturi, jolla on perinteisesti välivaaleissa pärjätty.

Vaikka Trumpin viraltapanomenettely lähtisi liikkeelle, saattaa presidentin erottaminen kestää vielä vuosia.

- Yksi mahdollisuus on, että presidentti asetetaan juridisiin syytteisiin ja oikeudenkäynti käydään sen jälkeen, kun hän ei ole enää presidentti, arvelee Aaltola.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kyllä ottaa koville demokraattien vaalitappio. Trumpin kun ei pitänyt voittaa ja voitti kuitenkin.
Nyt yritetään kääntää kivet ja kannotkin että vaalien tulos saatais muutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se näin ole.

Jos Trump saadaan lähtemään, niin presidentiksi nousee Trumpin varapresidentti Mike Pence. Ja hän on aito republikaani, toisin kuin Trump.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa jo potaskan jauhata. Valheen toisto ei tee valheestanne totta. Fake news, sanon minä teidän asiantuntijoillenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovaa spekulointia mutta ei mitään Trumppia vastaan, kyllä nyt ottaa koville liberaali hävijäjille 😄

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Jotenkin tämä käytetty runoileva kielen poljento viittaa jälleen kerran Trollitehtaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska tuo "eliitin loppu". Ei Trump eliittiä ole poistamassa minnekään. Ei korppi korpin silmää noki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikaaaltololat ja teijatiilikaiset tuntuvat tietävän paremmin kuin kukaan tähän mennessä. Nyt vain kaikki romahtaa omaan mahdottomuuteensa eikä tässä näin pitänyt käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
143
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image