Ulkomaat

Tutkija: Trumpin Nato-puo­lus­tus­me­no­pu­hei­den on tarkoitus shokeerata – "Toteutuvatko ne, niin se on eri asia"

Nato-jäsenmaiden johtajat poseerasivat Brysselissä keskiviikkona Naton huippukokouksessa. KUVA: IAN LANGSDON
Ulkomaat 12.7.2018 10:50
Markku Uhari

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternak arvioi, että Nato-huippukokouksen toisena päivänä ilmapiiri voi olla yhtenäisempi. Suurena syynä ovat kokousaiheet.

Sotilasliitto Naton huippukokouksen toisesta päivästä voi tulla ensimmäistä rauhallisempi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Brysselissä parhaillaan käynnissä olevan Nato-kokouksen ensimmäisenä päivänä huomio keskittyi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheisiin, joissa hän vaati muita Nato-jäsenmaita kasvattamaan omia puolustusmenojaan.

Nato-maat ovat sitoutuneet vuonna 2014 siihen, että maiden puolustusmenot olisivat vuoteen 2024 mennessä 2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Trump kuitenkin totesi keskiviikkona haluavansa puolustusmenojen kasvavan yhä nopeammin ja puhui jopa neljän prosentin puolustusmeno-osuudesta. Sama jatkui hänen torstaiaamuna lähettämissään tviiteissä.

Salonius-Pasternak arvioi, että kyse on Trumpille tyypillisestä taktiikasta, jossa tämä näkee tilanteet neuvotteluina.

– Heitetään ilmoille realismista täysin harhainen ensimmäinen ehdotus, jonka tarkoitus on tavallaan shokeerata, hän sanoo.

Sitten, kun neuvottelussa päästään kompromissiin, voisi Trump sanoa Salonius-Pasternakin mukaan antaneensa periksi.

Hän arvelee myös, että Trumpin sanomisilla ei välttämättä ole toivottua vaikutusta USA:n Nato-liittolaisiin, koska hänen retoriikkaansa on totuttu. Lisäksi hänen viestinsä on tuttua myös aiemmilta USA:n hallinnoilta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistuu torstaina vielä Nato-kokoukseen, ennen kuin hän jatkaa matkaansa Britanniaan.

– Trump on halunnut ajaa niitä asioita, joista hän puhuu. Mutta toteutuvatko ne, niin se on eri asia.

Torstaina puhutaan Afganistanista

Torstaina Nato-kokouksen yhtenä keskeisenä puheenaiheena on liittouman Afganistan-operaatio. Myös Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu kokoukseen vielä torstaina, koska Suomi on Afganistan-rintamassa mukana.

Salonius-Pasternak arvioi, että Afganistan on Nato-jäsenmaiden kesken teemana sellainen, josta ollaan yhtä mieltä. Maat ovat hänen mukaansa jo sopineet lisäävänsä osallisuuttaan Afganistanissa.

Toinen syy on Trumpin käytös.

– Olettaisin, että tämä on rauhallisempi päivä. Trump on saanut kotimaiselle yleisölleen saanut ne tarvitsemansa videot ja tviitit, hän sanoo.

Kysymysmerkkejä vielä tutkijan mukaan on, ja niistä Trump on suurimpia. Nato-huippukokouksessa on hänen mukaansa pyritty vakuuttamaan sotilasliiton yhtenäisyyttä. Salonius-Pasternak huomauttaa, että Trump voi yhdellä tviitillä aiheuttaa yhtenäisyyteen säröjä.

Trump jatkaa Britannian kautta Suomeen

Yhdysvaltain presidentti jatkaa Brysselistä matkaansa tänään torstaina Britanniaan. Hänen on määrä tavata Britannian pääministeri Theresa May sekä kuningatar Elisabet II.

Viikonlopun mittaisen Britannian-vierailun jälkeen Trump matkustaa vaimonsa Melania Trumpin kanssa Suomeen, jossa hänen on maanantaina määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Salonius-Pasternak arvioi, että Trumpin koko Euroopan-kiertuetta pitäisi lopulta arvioida yhtenä kokonaisuutena. Helsingin-kokoukselta hän ei odota merkittäviä julkilausumia.

– Erinomaista että tapaaminen järjestetään, ja Suomi on erinomainen paikka tälle tapaamiselle monesta eri syystä. Sen anti nähtäneen maanantain aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihan kuin nämä asiantuntijat eivät ymmärtäisi että Euroopan pitää maksaa omaosuutensa puolustusmenoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö, miksi USA maksaa vapaaehtoisesti ylimääräistä?
Minä en ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun edellisiä presidenttejä on pidetty tyhminä maksumiehinä, Trump on erimaata!
On kuin tuttava saanut asua omistajan yksiössä ilmaseksi vuosikaudet ja nyt kun pitäisi alkaa maksamaan vuokraa tuntuu ahdistavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Hyvä kirjoitus. Hyviä esimerkkejä siitä, miten työstä on tehty ahdistavaa on kotisairaanhoitajat ja siivoajat, joiden ty... Lue lisää...
Liian suuret alueet ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image