Ulkomaat

Trumpin johtava taloudellinen neuvonantaja eroaa - syynä eri­mie­li­syy­det kaup­pa­po­li­tii­kas­sa

Gary Cohn on toiminut aiemmin investointipankki Goldman Sachsin puheenjohtajana. KUVA: SHAWN THEW / EPA
Ulkomaat 7.3.2018 1:22 | Päivitetty 7.3.2018 8:40
STT, Kaleva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin johtava taloudellinen neuvonantaja Gary Cohn eroaa hävittyään taistelun vastustamistaan tuontitulleista.

Valkoinen talo ilmoitti Cohnin eroamisesta tiistaina niukkasanaisessa tiedotteessa, jossa Cohn muun muassa sanoo, että oli kunnia palvella Yhdysvaltoja.

– Olen kiitollinen presidentille hänen annettua minulle tämän mahdollisuuden ja toivon hänelle ja hallinnolle menestystä tulevaisuudessa, Cohn sanoi BBC:n mukaan tiedotteessa.

Trump puolestaan sanoi tiedotteessa muun muassa, että Cohn teki loistavaa työtä.

Spekulaatioiden mukaan vapaakauppaa kannattava Cohn oli suuttunut Trumpin aikeista määrätä 25 ja 10 prosentin tuontitullit teräkselle ja alumiinille.

Washington Postin mukaan Cohn käytti kuukausia yrittäessään ohjata Trumpin kauppapolitiikka pois tuontitulleista ja kauppasodista, mutta joutui lopulta sekä Trumpin, kauppaministeri Wilbur Rossin että kauppaneuvonantaja Peter Navarron päihittämiksi asiassa.

- Viikkojen ajan Gary on keskustellut presidentin kanssa siitä, että hänen aikansa siirtyä pois lähestyy. Hänen lähtöpäivänsä päätetään vielä, mutta se tapahtuu lähiviikkoina, Valkoisen talon viranomainen sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Trumpin tuontitullit saaneet vastustusta

Investointipankki Goldman Sachsin entinen puheenjohtaja Cohn, 57, oli yksi Trumpin läheisimmistä tai ainakin tärkeimmistä talouspoliittisista neuvonantajista viime vuonna. Cohn muun muassa auttoi Trumpia puskemaan läpi verouudistuksen.

Trumpin ja Cohnin suhteen läheisyydestä on annettu erilaisia arvioita, mutta kaksikon välien kuitenkin arvioitiin osaltaan viilenneen Cohnin kritisoidessa presidentin reaktiota elokuun väkivaltaisuuksiin Charlottesvillessä Virginiassa. Yksi ihminen kuoli, kun äärioikeistolainen mies ajoi autolla väkijoukkoa päin. Cohn sanoi tuolloin, että hallinnon täytyy tehdä paremmin. Cohnin kerrottiin luonnostelleen erokirjeen sen jälkeen, kun Trump syytti molempia osapuolia väkivaltaisuuksista.

Cohnin ero on viimeisin käänne Trumpin kohtaamassa vastustuksessa ajamassaan kauppapolitiikassa. Cohnin lisäksi myös esimerkiksi kongressin republikaanit ovat jakaneet huolen tuonitulleista ja mahdollisesta kauppasodasta.

Trump on kuitenkin ainakin toistaiseksi ilmoittanut, ettei peräänny asiassa.

Tullien ensisijainen kohde on Kiina, mutta ajatus on raivostuttanut Yhdysvaltain kauppakumppaneja ympäri maailmaa. EU on kertonut ryhtyvänsä toimiin, jos Trump toteuttaa aikeensa. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi perjantaina, että EU suunnittelee tuontitulleja yhdysvaltalaistuotteille, esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörille, bourbon-viskille sekä Levi's-farkuille. Trump puolestaan uhkasi lätkäistä lisää veroja Euroopasta tuotaville autoille, jos EU ryhtyy vastatoimiin.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

251 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ihan kiva hissipuhe Juha S, mutta mietitäänpä vielä kertaalleen kenen kannattaa JS:ää äänestää. Ehdottomasti uskonvelji... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image