Ulkomaat

Mainos

Trump päätti siirtää lähetystön Jerusalemiin, harkitsee tunnustavansa sen Israelin pää­kau­pun­gik­si

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump . KUVA: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA
Ulkomaat 5.12.2017 18:21 | Päivitetty 5.12.2017 21:51
STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saattaa antaa kohta tiedotteen, jossa hän tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja ilmoittaa päättäneensä siirtää Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön kaupunkiin. Asiasta kertovat yhdysvaltalaiset virkamiehet uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump sanoi hieman aiemmin puhelimessa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille ja Jordanian kuningas Abdullah II:lle, että hän aikoo siirtää Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Palestiinalaishallinto ja Jordanian kuningashuone kertoivat asiasta tiedotteessa.

Abbas vastasi sanomalla, että päätös vaarantaisi Lähi-idän rauhanprosessin, turvallisuuden ja vakauden. Kuningas Abdullah varoitti Trumpia tekemästä päätöksiä, jotka estäisivät luomasta palestiinalaisvaltion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalemissa.

Palestiinalaisjärjestö Hamas sanoo, että Yhdysvallat ylittää "kaikki punaiset linjat", jos se siirtää Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemiin. Lähetystön siirto pahentaisi järjestön mukaan Lähi-idän konfliktia vaarallisella tavalla ja antaisi Israelille mahdollisuuden ajaa muslimit ulos Jerusalemista.

Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz kutsuu suunnitelmaa vaaralliseksi ja sanoo, että siirto provosoisi muslimeja.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan presidentti Donald Trumpin päätösten odotetaan kirvoittavan laajamittaisia mielenosoituksia Jerusalemiin ja Länsirannalle. Ministeriö kertoi, että ihmisiä on kutsuttu laajalti osoittamaan mieltään keskiviikosta alkaen.

Ulkoministeriö on kieltänyt valtion virkamiehiä matkustamasta Jerusalemin vanhaankaupunkiin tai Länsirannalle muuten kuin välttämättömissä työasioissa.

EU:lta viime hetken vetoomus

Trumpin suunnitelmat lähetystön siirtämisestä ovat herättäneet laajaa vastustusta. Kriitikkojen mukaan päätös suututtaisi muslimit ja vaarantaisi rauhanpyrkimykset Lähi-idässä.

EU-maat vetosivat tiistaina Yhdysvaltoihin, jotta maa ei horjuttaisi Palestiinan ja Israelin herkkää rauhanprosessia. USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ja EU-maiden ulkoministerit tapasivat tiistaina Brysselissä.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini vetosi Yhdysvaltoihin, jotta maa antaisi Jerusalemin aseman hahmottua neuvotteluiden kautta.

Kriisin keskeinen kysymys

Jerusalemin asema on keskeinen osa Israelin ja palestiinalaisten kriisiä, sillä kumpikin pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan. Aiemmat rauhansuunnitelmat ovat kariutuneet keskusteluun siitä, pitäisikö kaupunki jakaa ja miten se jaettaisiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti tänään Trumpia lausumalla, että muslimeille Jerusalemin asema on "punainen linja". Erdoganin mukaan Trumpin päätös voisi johtaa siihen, että Turkki katkaisee välit Israeliin. Myös Arabiliiton mukaan seuraukset olisivat kielteiset paitsi palestiinalaisille myös laajemmin arabeille ja muslimeille.

Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi.

Trump on aiemmin sanonut myös haluavansa käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantajan mukaan Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi tuhoaisi pyrkimyksen.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Jerusalem on Israelin ikiaikainen pääkaupunki. Tämän hyväksyminen mahdollistaa rauhanneuvottelut. Miksi alueelle pitäisi muodostaa uusi valtio, Palestiina kun siellä on jo ympärillä lukuisia lslamilaisia valtioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksikö nykyään vihanpitoo kutsutaan? On ne kyllä törkeitä mutta mediahan niille äänen oikeastaan antaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ultimaattinen siirto Trumpilta. Ja älkää olko huolissanne, sillä tällä siirrolla Trump saa Israelin hyväksymään Palestiinalaisten muut vaatimukset ja olemme todellakin askeleen lähempänä rauhaa ja jopa maailman rauhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
167
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
66
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
60
SAK:n liittopäättäjillä halua pysäyttää työt aktiivimallin takia: "Ei haluta pomppulinnatapahtumaa"
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
52
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Paavo herättää vaikka kuolleet vaaliuurnille. Lue lisää...
ei vain nukkuvia

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image