Ulkomaat

Trump ja Clinton en­nak­ko­suo­sik­kei­na su­per­tiis­tai­hin

Ulkomaat 1.3.2016 1:17 | Päivitetty 1.3.2016 21:59
STT

Yhdysvalloissa miljoonat ihmiset valmistautuvat äänestämään tänään siitä, kenet haluavat puolueissa ehdolle presidentinvaaleissa. Supertiistaiksi kutsuttuna päivänä äänestyksiä järjestetään 12 osavaltiossa. Merkittävä voitto on usein merkki koko esivaalin voittamisesta.

Miljardööri Donald Trump on ollut mielipidemittausten mukaan johdossa republikaanien ehdokkaaksi, ja demokraateilla äänestystä johtaa taas entinen ulkoministeri Hillary Clinton. Molemmat johtavat selkeästi omia kilpakumppaneitaan.

Jos joku suhtautui Trumpiin vielä vitsinä kisan alussa, niin nyt sitä tuskin tekee enää kukaan. Trumpilla näyttää mielipidekyselyjen valossa olevan etulyöntiasema useimmissa supertiistaina äänestävissä osavaltioissa. CNN/ORC-kyselyssä hän on kasvattanut johtoaan myös valtakunnan laajuisesti, ja kilpakumppanit Marco Rubio ja Ted Cruz ovat kaukana perässä.

Kuitenkin merkittävässä Teksasin osavaltiossa Trump voi joutua tyytymään kakkossijaan hänen kisatessaan osavaltion omaa senaattoria Cruzia vastaan.

Demokraateissa taas Clinton korjasi Etelä-Carolinassa ylivoimaisen voiton vastaehdokkaastaan Bernie Sandersista. Jos voitto on vastaavansuuruinen esimerkiksi Alabamassa, Georgiassa ja Virginiassa, Sandersista tuskin on enää Clintonin haastajaksi.

Trumpille syytöksiä Ku Klux Klanin paapomisesta

Trumpin kannatus on pysynyt korkealla huolimatta siitä, että miljardööri ei ole jättänyt kohauttamatta viime päivinäkään. Viikonloppuna Trump suututti, kun hän ei suoraan suostunut tuomitsemaan valkoista ylivaltaa ajavan Ku Klux Klanin entisen johtajan tukea kampanjalleen.

Trumpin menestys on saanut jopa osan äänestäjistä pohtimaan puolueloikkaa, jotta he voisivat äänestää Trumpia vastaan.

- Äänestäisin yleensä demokraatteja, mutta nyt olen huolissani Trumpista, sanoi yksi äänestämässä ollut Virginian osavaltiossa asuva nainen.

Trump on koko kisan ajan käyttänyt aggressiivista retoriikkaa, mikä on saanut myös muut kandidaatit koventamaan kielenkäyttöään.

Rubio ja Cruz kävivät salamana Trumpin kimppuun, kun mediassa levisi tietoja, että Trump olisi pyörtänyt maahanmuuttajia koskevia tiukkoja kantojaan taustakeskustelussa, jossa oli mukana New York Times. Kaksikko vaati Trumpia julkistamaan tapaamisesta tehdyn nauhoituksen.

Trump on iskenyt takaisin ja kutsui Rubiota muun muassa "pikku Marcoksi" ja sanoi, ettei hänestä olisi vastusta esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Vapauden ja rakkauden kansakunta on aina silloin tällöin loikannut aidan yli toisiin aatteisiin. Tekeekö Yhdysvallat nyt viimeisen loikkansa, että rikkaan Trumpin johdolla menettää lopullisesti kasvonsa maailman silmissä. Kuinka tyhmä ihminen voi olla, kuinka Trump petaa nyt Putinille hyvää aikaa tulla uskottavaksi maailmalla. Jos kaikki kolme menettävät lopullisesti kasvonsa, jää enää vain raha ja valta turmelemaan pelon voimalla maailmaa. Nuo kolmet kasvot ovat Venäjä, USA ja EU. Toisessa maailmansodassa Yhdysvallat nähtiin oikeudenmukaisuuden symbolina, mutta sen jälkeen on ruoste raiskannut tätäkin totuutta. Jo ydinpommit, Nagasaki ja Hirosima, olivat askeleet tähän suuntaan. Tosin USA:n suosituin presidentti, neljästi valittu Roosevelt ei eläessään olsi ehkä sallinut ydinpommin käyttöä. Näin moni uskoo, ehkä niin olisi ollut, mutta Truman antoi luvan ja sen jälkeen on sitten moni teko kysynyt oikeutustaan Yhdysvaltojenkin toiminnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mannerheim oli hieno mies

Etelä-Suomessa suljettiin tehtaat. Palkanmaksu loppui. Punakaarti maksoi palkkaa. Ei ollut työttömyyskorvauksia. Eihän p... Lue lisää...
Leipä loppui

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image