Ulkomaat

Mainos

Trump: "EU ei ole kohdellut meitä hyvin" – Ruotsin Löfven korosti pienen maan olevan riippuvainen vapaasta kaupasta

Hermostusta herättäneet aikeet tuontitulleista olivat vahvassa roolissa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin tapaamisessa. KUVA: ANDREW HARRER / POOL / EPA
Ulkomaat 7.3.2018 10:37
Ossi Rajala

Tuontitullit olivat vahvassa roolissa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin tapaamisessa.

Valkoisessa talossa Washingtonissa pidetyssä tapaamisessa juhlistettiin Ruotsin ja Yhdysvaltojen 200 vuotta kestäneitä diplomaattisia suhteita.

Trump korosti tapaamisen lehdistötilaisuudessa sitä, että hän pyrkii tuontitulleilla turvaamaan Yhdysvaltojen teräs- ja alumiiniteollisuutta.

– On olemassa sanonta, että jos valtiolla ei ole terästä, ei ole edes valtiota. Ja se pitää paikkansa. EU ei ole kohdellut meitä hyvin. EU:n kanssa on lähes mahdotonta tehdä kauppaa. Jos EU ottaa esteitä pois meidän tuotteiltamme, voimme miettiä muutoksia, Trump puhui.

Ruotsin pääministeri Löfven korosti puolestaan, että yhteistyömahdollisuuksia yritetään etsiä.

– Ymmärrän presidenttiä Trumpia siinä, että hän pyrkii turvaamaan oman maan teollisuutta. On sääli, että neuvottelut TTIP-sopimuksesta (Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuus) päättyivät. Ruotsin kaltainen pieni maa on riippuvainen vapaasta kaupasta.

Trump on saanut kritiikkiä tuontitulleista myös Yhdysvalloissa. Niiden pelätään lopulta olevan haitallisia myös yhdysvaltalaisille yrityksille, koska yritysten on todennäköisesti hankittava joka tapauksessa materiaaleja ulkomailta.

– Kauppaketjut ovat monimutkaisia, mainitsi myös Löfven.

Trumpin johtava taloudellinen neuvonantaja Gary Cohn on eronnut hiljattain tehtävästään ja on epäilty, että tuontitullit olivat syynä eroon.

– Pidän siitä, että alaisillani on erilaisia mielipiteitä. Konfliktien kautta syntyy ratkaisuja. Kaikki haluavat työseknnellä täällä. Valkoisessa talossa on paljon energiaa, Trump kertoi tiedotustilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin henkilöstön vaihtuvuudesta.

Kehuja puolin ja toisin

Trump ja Löfven suitsuttivat tapojen mukaan maidensa välisiä suhteita medialle. Erityisesti talous- ja turvallisuusyhteistyötä kehuttiin. Trump kiitteli Ruotsia lisäksi yhteistyöstä Korean niemimaalla.

– Ruotsi on pieni mutta terävä. Ja ruotsalaiset ovat fantastisia, Trump kehui.

Löfven korosti puolestaan maiden yhteisiä arvoja demokratian ja ihmisoikeuksien suhteen, mutta sanoi myös, että ystävät voivat olla myös erimielisiä asioista.

– Pariisin ilmastosopimus ja tuontitullit ovat asioita, joista meillä on erilaisia näkemyksiä, mutta suhteemme on hyvä, Löfven sanoi.

Löfven korosti lisäksi, ettei Ruotsissa ole vaarallisia "no go zone" -alueita, vaikka esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta maassa esiintyy.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjä lakkautettava

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

että luulet pienen maakuntalehden keskustelupalstalle kirjoittelun ja ihmisten arvostelun nimettömänä olevan merkittävää... Lue lisää...
Jotenki söpöä

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.3.

Naapurit

23.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image