Ulkomaat

Trump asetti teräs- ja alu­mii­ni­tul­lit - EU:n kaup­pa­ko­mis­saa­ri: EU tulisi jättää USA:n tuontitullien ulkopuolelle

Ulkomaat 9.3.2018 0:06 | Päivitetty 9.3.2018 2:48
STT

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoo Twitterissä, että EU on Yhdysvaltain läheinen kumppani ja että EU tulisi jättää tuontitullien ulkopuolelle.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump määräsi myöhään torstaina Suomen aikaa teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut. Hän sanoi tullien tulevan voimaan aikaisintaan 15 päivän päästä ja antoi ymmärtää, että Yhdysvallat tarkastelee tuona aikana vielä, voisivatko jotkin sen Pohjois-Amerikan ulkopuoliset kumppanimaat saada vapautuksen tulleista.

Kanadalle ja Meksikolle hän lupasi vapautuksen siinä tapauksessa, että Pohjois-Amerikan maat pääsevät yksimielisyyteen uudesta Nafta-sopimuksesta. Nykyinen Nafta-sopimus on Trumpin mielestä Yhdysvalloille epäedullinen, ja hän on uhannut Yhdysvaltojen irrottautuvan siitä kokonaan, mikäli sen ehtoja ei muuteta.

Trump ei maininnut tulleista pitämässään puheessa EU:ta, mutta hän vihjasi, että eurooppalaisille Nato-liittolaisille ei ole luvassa tullihelpotuksia niin kauan, kun ne eivät Yhdysvaltojen mielestä maksa riittävän suurta osaa Naton menoista. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) korosti aiemmin torstaina, ettei Yhdysvallat voi tehdä tulliasiassa yksittäisiä EU-maita koskevia poikkeuksia, vaan mahdolliset poikkeukset koskisivat koko EU:ta.

Kauppakomissaari Malmström sanoo pyrkivänsä saamaan asiaan lisää selvyyttä lähipäivinä.

Britannia ja Ranska pitävät tuontitulleja askeleena väärään suuntaan

Britannia ja Ranska reagoivat perjantain vastaisena yönä Euroopan aikaa Yhdysvaltain tuontitulli-ilmoitukseen pettymyksen sävyttämin lausunnoin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranska kuvaili tullipäätöstä valitettavaksi ja Britannia askeleeksi väärään suuntaan.

Ranskan talousministeri Bruno Le Maire totesi, että kauppasodassa on vain häviäjiä. Hän sanoi Twitterissä, että Ranska arvioi tullien vaikutusta talouteensa ja sopivia toimia yhdessä EU-kumppaniensa kanssa.

Viikko sitten Le Maire vaati EU:ta vastaamaan voimakkaasti ja yhtenäisenä mahdollisiin Yhdysvaltain määräämiin tuontitulleihin.

Britannian kauppaministeri Liam Fox puolestana sanoi tuontitullien olevan vääränlainen lähestymistapa kansainvälisen kaupan ongelmiin.

- Voimme käsitellä kansainvälisesti teräksen ylituotantoa, mutta tämä on väärä tapa, Fox sanoi.

- Protektionismi ja tullit eivät koskaan oikeastaan toimi.

Fox matkustaa ensi viikolla Washingtoniin keskustelemaan yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa tuontitulleista.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

83
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
54
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
42
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
34
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
24
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
18
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
18
Oulun yliopistossa tutkitaan masennusta – tavoitteena tunnistaa sairaus älypuhelimen datasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Koillismaalla sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Noinko teille telttaseurakunnassa kerrottiin? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image