Ulkomaat

Toimittajamme Ranskassa: Terrori-isku palautti pelon Pariisiin

Oliveira Rosany Costa teki aamulla Pariisin keskustassa ruokaostoksia 1-vuotiaan Oliveira Esther -tyttären kanssa. "Olen peloissani, oikeastaan tunnetta voisi kuvailla paniikiksi." KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 21.4.2017 13:14 | Päivitetty 21.4.2017 13:21
Katja Ihatsu

Edellisestä terrori-iskusta ei ole kulunut vielä puoltatoista vuotta, kun Pariisi joutui uudelleen terroristi-iskun kohteeksi. Mies avasi tulen kohti poliiseja Ranskan pääkaupungin sydämessä, turistien suosimalla pääkadulla Champs Élyséella. Isku tapahtui lähellä Riemukaarta, joka on kaupungille tärkeä kansallissymboli.

- Työskentelen aivan iskupaikan lähellä Champs Élyséen vieressä. Olin lähtenyt onneksi töistä kotiin, kun isku tapahtui, sanoo kahdeksan vuotta Pariisissa asunut, brasilialaistaustainen Oliveira Rosany Costa.

Tarjoilijana työskentelevä kahden pienen lapsen äiti kertoo järkyttyneensä uutisesta.

- Istuin alas ja itkin, en voinut tehdä muuta. Olen peloissani, oikeastaan tunnetta voisi kuvailla paniikiksi. Pelkään jättää lapseni päiväkotiin ja kouluun, koska tuntuu, että nyt mitä tahansa voi tapahtua missä tahansa, Costa sanoo.


Isku tapahtui kolme päivää ennen Ranskan presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Costalla ei ole Ranskan kansalaisuutta, joten hän ei voi äänestää, mutta hänellä on mielipide tapahtuman vaikutuksesta vaaleihin.

- Päivänselvää. Kaikki tietävät, kuka hyötyy rikoksesta, Costa sanoo.

Kiinteistöalalla työskentelevä Emmanuel Abisror on samaa mieltä.

- Ääripään ehdokkaat hyötyvät tästä, se on selvä, hän sanoo.

Emmanuel Abisror ei tiedä, mitä viranomaiset voisivat tehdä enemmän. "Tässäkin tapauksessa tekijä oli jo poliisien tiedossa." KUVA: Joel Maisalmi

Abisror vaikuttaa turtuneelta Ranskassa viime vuosina tapahtuneisiin terroritekoihin. Maassa on yhä poikkeustila, ja riski uusiin iskuihin on korkein Pariisin alueella ja Ranskan Rivireralla.

- Se mitä tapahtui eilen, on surullista. Mutta emme voi olla peloissamme. Tässäkin tapauksessa, kuten aina, tekijä oli valmiiksi poliisien tiedossa. Emme voi sulkea kaikkia epäilyttäviä ihmisiä telkien taakse, hän sanoo.


Ampumisessa kuollut poliisi ja kaupungin korostuneet turvatoimet olivat iskun jälkeisenä päivänä selvästi kaupunkilaisten puheenaihe numero yksi. Torstai-iltana suljettu metrolinja numero 1 liikennöi perjantaina aamupäivällä jo normaalisti.

"Isku voi muuttaa presidentinvaalien tuloksen", sanoi kolmen kilometrin päässä iskupaikasta työskentevä Brahim. KUVA: Joel Maisalmi

Metroon eväidensä kanssa kiiruhtava Brahim uskoi, että tapahtuma voi jopa muuttaa presidentinvaalituloksen.

- Äänestäjät ovat nyt peloissaan, mikä ei ole hyvä. Omaan päätökseeni se ei vaikuta, joskaan en ole vielä päättänyt ketä äänestän, työkseen vakuutuksia yrityksille myyvä Brahim sanoi.

Hänen mielestään isku ei vaikuta kaupungin turvallisuustilanteeseen.

- Pariisi on kaupunki muiden joukossa, emme voi mennä paniikkiin.

Alice Kameni sanoo olevansa yllättynyt, että juuri poliisit joutuivat terroristien kohteeksi ja vielä Pariisin sydämessä. KUVA: Joel Maisalmi

Alice Kameni sanoi olevansa yllättynyt, että isku kohdistui poliiseihin ja vielä Champs Élyséella.

- Juuri heihin, jotka tuovat meille muille turvaa. Se herättää ihmisissä levottomuutta, hän sanoi.

Kameni uskoi, että tuoreimman iskun jälkeen Pariisi on turvallisempi kuin aiemmin.

- Täällä on nyt niin korkeat turvajärjestelyt ja niin paljon poliiseja, että kaupunki on todella turvallinen. Ihmiset voivat jatkaa rauhassa elämäänsä kuten ennenkin. Olen kuitenkin vähän peloissani, kun lähden kotoa, sanoi Pariisin Enghien-les-Bains-esikaupunkialueella asuva Kameni sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oudon sopivasti tuli vaaliapua venäjämieliselle Le Penille? Tuliko apu ihan tuosta meidän lähialueelta??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että tuli vaaliapua, se soppii Suomellekkin vallan mainiosti. Kukapa Suomalaisista haluaisi enään näitä turhia pakolaismakuja. Ja palkatonta orjatyötä. Kuka muka näitä haluaa...? Ranskassa voittaa se joka ei halua rikollisuutta ja ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko tuo muka terrori-isku? Eikö suomessakin ole ammuttu poliiseja, eivätkä nekään mitään terrori-iskuja ole olleet. Kaiken lisäksi sama mies on ennenkin ollut samoissa puuhissa. Muutenkin pitäisi vaihtaa kielikuva koko terrorismista- pitäisi puhua mielipuolista, yksinkertaisuuksista yms. Miksi yritetään tahallaan nostaa mielikuvaa jostakin ideologisesta marttyyrista ja sen sellaisista kun kyseessä tuskin koskaan sellainen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaali ihminen jolla ei ole mitään salattavaa haluaa että poliisi aseineen näkyy haluaa että poliisi tutkii haluaa että poliisi saa valtuudet,miksi jotkut politikot vastustaa onko heillä jotain salattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

antamaan pelolle vallan?

Suomessa ainakaan niin ei saa niin tehdä!
Se on näet ainoa selviytymiskeino täällä, koska politrukit eivät millään muuta keksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa antaa periksi pelolle. Nyt valot pois vaan Eiffel -tornista, kukkia/kynttilöitä kadulle ja seuraavaa iskua odottelemaan niin kylla se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä itse ehdotat? Olen jo kuullut populistien huutoja jytkyistä yms.
Ehdota, miten tämän ongelman voi ratkaista ja samalla pysyä lain asettamisissa rajoissa. Minä esim. tiedän ratkaisun, mutta se ei miellytä sinunlaisia huutajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

133
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
76
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
64
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia ja parhaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle
53
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
50
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
45
Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja jakoi videon käsittämättömästä ajamisesta suojatiellä - "Säännöt pahasti hakusessa"
39
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

306 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image