Ulkomaat

Mainos

Tek­no­lo­gia­jä­te valuu Afrikkaan

Norsunluurannikon myrkkyskandaalin uhrit osoittivat syyskuussa 2008 mieltä Abidjanin oikeustalon edustalla.
Ulkomaat 24.11.2009 0:00
Janne Yläjoki

Ihmiskunta on kokenut viime vuosikymmenten aikana ennennäkemättömän teknologisen mullistuksen. Tämän seurauksena maailman kaatopaikoilla ja välivarastoissa lojuu tällä hetkellä noin kuusi miljardia tonnia erilaista teknologiajätettä. Siis vajaa tonni jokaista maapallon asukasta kohden.

Hiukset pystyyn nostattavan arvion esitti toissa viikolla Baselin sopimuksen sihteeristöä johtava Katharina Kummer Peiry. YK:n alainen Baselin sopimus solmittiin tasan 20 vuotta sitten valvomaan vaarallisten jätteiden siirtoja maasta toiseen.

Ongelmajätteistä nopeimmin kasvaa elektroniikkajäte, jota ei 20 vuotta sitten edes luokiteltu omaksi jäteryhmäkseen. YK:n ympäristöohjelma UNEP on arvioinut, että uutta elektroniikkaromua syntyisi maailmassa vuosittain noin 50 miljoonaa tonnia.

Jos kyseisen määrän siirtäisi Suomeen ja jakaisi tasaisesti ympäri maan, jokaiselle neliömetrille riittäisi 148 gramman kökkäre eli noin kahden kännykän verran.

Eikä kysymys ole vain kännyköistä, tietokoneista ja televisioista, vaan yhtä hyvin teollisuuden laitteistoista, älykkäistä ajoneuvoista ja lukemattomista uusista kodinkoneista, pelilaitteista ja leluista.

-->-->

Myrkkynuotioita


-->-->Kehityksen lasku maksetaan yhä useammin siellä, missä ei ole resursseja eikä ehkä haluakaan valvoa omien kansalaisten etuja.

Yksi pahimmista teknojätteen dumppauspaikoista on Ghanan pääkaupungin Accran kupeessa sijaitseva Agbobloshien alue. Paikalla vierailleen BBC:n toimittajan mukaan jätevuorissa lojuvat kaikki viime vuosien tietotekniikan huippumerkit Compaqista Delliin ja Canonista Hewlett-Packardiin.

Koneisiin teipatuista tarroista ilmenee, että ainakin Britannian oppilaitokset ja kunnalliset hallintoelimet ovat Agbobloshiessa hyvin edustettuina.

Aluetta kiertävät sadat lapset ja teini-ikäiset, jotka murskaavat koneita kivillä saadakseen metalliosat irti. Tietokoneiden johdoissa oleva kupari otetaan talteen polttamalla muoviosat pois.

Myrkkynuotiot savuttavat alueella seitsemänä päivänä viikossa. Jos tuli uhkaa sammua, sinne viskataan autonrengas tai pari.

Yksi työn touhussa olevista on 15-vuotias Ibrahim, joka saa tietokoneen näytön metallivaipan irti parissa minuutissa kivenmurikan avulla. Vaipan hän polkee kasaan jätteen seasta löytämillään talvilenkkareilla. Viidessä vaipasta hän saa noin 20 sentin korvauksen.

"Rehtori lähetti kotiin, kun koulumaksuja ei ollut maksettu. Täältä löytyvällä kuparilla ja raudalla voin hoitaa 80 dollarin maksut", Ibrahim kertoo ja tähyilee kauempana ahertavaa 9-vuotiasta veljeään Dalladia.

-->-->

"Kierrätystavaraa"


-->-->Ympäristöjärjestö Greenpeace on ottanut alueen maasta ja vedestä näytteitä, joista on löytynyt huimia pitoisuuksia esimerkiksi lyijyä, dioksiineja ja ftalaatteja sekä muita muovien pehmennyksessä käytettäviä aineita.

Dioksiinit aiheuttavat syöpää ja ftalaattien tiedetään häiritsevän hormonitoimintaa. Salakavalin aine on lyijy, sillä se tylsistyttää kehittyvien lasten aivot.

Pahinta on se, että Agbobloshien alue Ghanassa on vain yksi monista vastaavista paikoista Afrikassa, eikä välttämättä suurin. Esimerkiksi Nigerian Lagosiin saapuu yhden arvion mukaan yli 100 000 käytettyä tietokonetta joka ikinen kuukausi.

Baselin sopimusta valvovan sihteeristön mukaan pääosa maailman elektroniikkajätteestä hävitetään nykyisin kehitysmaissa.

Osa viennistä on laillista, osa taas kansainvälisiä sopimuksia rikkovaa dumppausta. Jälkimmäisessä tapauksissa ongelmajätelastit yleensä naamioidaan "käyttökelpoisen kierrätystavaran" kaupaksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Aikoinaan Venäjän mafia valloitti värimetallikaupan. Epäilen samaa elektroniikkaromukaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka valvoo suomalaisten elektroniikkaromua käsitteleviä jätteen kierrätysfirmoja. Epäilen onko kaikilla elektroniikkaromua käsittelevillä firmoilla puhtaat jauhot pussissa. Kilpailu on raadollista elektroniikkaromua käsittelevillä firmoilla. Firmat laittavat elektroniikaromua rahoiksi. Olen kuuluut, että suomesta viedään rekalla elekroniikaromua Viroon ja saattaa olla niin, että Virosta romulasti lastataan konttiin ja laivataan afrikkaan. Taivaan tosi on ellektroniikaromua käsitelevillä firmoilla on meneillään kekenään verinen kilpailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi Arto Nyberg minkä teit

Mutta ei sanonut kertaakaan,että kun on taiteilija hän saa kouria. Antoi yleiseti ymmärtää,että taiteilijoiden kohdalla ... Lue lisää...
phv

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image