Ulkomaat

Syyriassa epäillään jälleen kaasuiskua - lapset huusivat tukehtuvansa

Ulkomaat 8.3.2018 10:43 | Päivitetty 8.3.2018 14:23
STT

Syyrian Itä-Ghoutassa kymmenillä ihmisillä on ollut hengitysvaikeuksia keskiviikkona tehtyjen ilmaiskujen jälkeen, kertoo sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Järjestön mukaan ainakin 60 ihmistä on kärsinyt hengitysvaikeuksista Saqban ja Hammuriyehin kaupunkeihin tehtyjen iskujen jälkeen.

Yhdessä alueen sairaaloista kerrotaan hoidetun lähes 30 potilasta, joiden epäillään altistuneen kloorikaasulle. Lääkärien mukaan potilaiden hengitys pihisee ja silmät punertavat.

Sairaalan lääkärit uskovat, että lisää potilaita on hoidettavana alueella sijaitsevissa muissa sairaaloissa.

Hammuriyehin kaupungissa perheet kiipesivät ilmaiskun jälkeen kerrostalojen katoille etsiessään raitista ilmaa. Vanhemmat riisuivat lastensa vaatteet ja suihkuttivat lapsia vedellä puhdistaakseen vaatteisiin mahdollisesti tarttuneet myrkyt.

Kaksi lasta huusi tukehtuvansa, kun pelastustyöntekijät kantoivat heitä talon katolta alas hoidettaviksi.

Syyrian hallinto kieltää syytökset

Syyrian hallintoa on syytetty useasti kloorikaasun käyttämisestä sen aloitettua suurhyökkäyksen kapinallisten hallussa olevaan Itä-Ghoutaan reilut kaksi viikkoa sitten. Syyrian hallinto sekä sen liittolainen Venäjä ovat kiistäneet syytökset.

Tarkkailijajärjestön mukaan yli 900 siviiliä on kuollut suurhyökkäyksen alettua. Kuolonuhrien määrä nousi torstain ilmaiskujen jälkeen.

Syyrian hallitus aloitti suurhyökkäyksen piiritettyyn Itä-Ghoutaan helmikuun 18. päivänä ilmaiskujen, rakettihyökkäysten ja raskaan tykistötulen avittamana.

Järjestön mukaan Syyrian hallinnon joukot tukijoineen ovat vallanneet jo yli puolet Itä-Ghoutasta.

Avustussaattueen matka tyssäsi

Kansainvälinen Punainen Risti kertoi torstaina, että Itä-Ghoutaan suunniteltu avustussaattue ei pääse matkaan alueella jatkuvien taisteluiden vuoksi.

- Tämänpäiväistä saattuetta on viivästetty, koska tilanne alueella kehittyy. Emme voi suorittaa operaatiota näissä olosuhteissa, kansainvälisen Punaisen Ristin tiedottaja Ingy Sedky kertoo.

YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA kertoi myöhemmin, että avustuskulkueeseen ei saatu lupaa Syyrian viranomaisilta.

- YK:n kumppanit eivät voineet palata Doumaan Itä-Ghoutaan, koska kulkue ei saanut valtuutusta Syyrian viranomaisilta turvallisuussyistä, tiedottaja Linda Tom kertoi.

Kansainvälisen Punaisen Ristin, YK:n ja Syyrian Punaisen Puolikuun yhteisen avustuskuljetuksen oli määrä toimittaa ruokaa ja lääkintätarvikkeita Itä-Ghoutassa sijaitsevaan Douman kaupunkiin.

Avustuskulkue keskeytettiin maanantaina

Kyseessä on jo toinen kerta tällä viikolla, kun avustuskulkue kohtaa ongelmia sotatoimien vuoksi.

Maanantaina 46 avustusrekkaa pääsi Itä-Ghoutaan, mutta operaatio täytyi lopettaa suunniteltua aiemmin, koska hyökkäykset alueella jatkuivat.

YK:n mukaan puolet ruoka-avusta jäi toimittamatta. Lisäksi Syyrian hallinnon joukkojen kerrotaan takavarikoineen rekoista osan Itä-Ghoutaan tarkoitetuista lääkintätarvikkeista.

Maanantain kuljetus oli ensimmäinen avustuskuljetus, joka on saatu alueelle Syyrian hallinnon suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Syyrian hallinnon joukot ovat piirittäneet kapinallisten hallussa olevaa Itä-Ghoutaa jo vuodesta 2013. Alueen asukkailla on ollut siitä lähtien pulaa muun muassa ruuasta ja lääkkeistä. Itä-Ghoutassa asuu noin 400 000 ihmistä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

251 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ihan kiva hissipuhe Juha S, mutta mietitäänpä vielä kertaalleen kenen kannattaa JS:ää äänestää. Ehdottomasti uskonvelji... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image