Ulkomaat

Supo pitää uhka-arvion ennallaan, Barcelonan iskulla ei yhteyksiä Suomeen

Barcelonan uhrien muistopaikalle kerääntyi valtavasti kukkia perjantaina. KUVA: QUIQUE GARCIA / EPA
Ulkomaat 18.8.2017 15:53 | Päivitetty 18.8.2017 15:58
STT

Suojelupoliisilla ei perjantaina ollut tietoa tai viitteitä siitä, että Espanjan terrori-iskuilla olisi yhteyksiä Suomeen. Supo ei myöskään aio nostaa terrorismin uhka-arviotaan tapauksien takia.

–  Uhkatason arvio perustuu aina meillä kolmeen tekijään: omaan operatiiviseen tietoon, Suomen profiiliin radikaalitoimijoiden silmissä sekä terrorismin trendeihin. Tällä hetkellä näissä ei ole tullut sellaista muutosta, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa meidän kokonaisarviotamme, sanoo Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen.

Uhka-arvio on tällä hetkellä neliportaisen asteikon kakkostasolla, mikä tarkoittaa kohonnutta uhkaa.

Supo linjasi aiemmin, että yksittäisten väkivallantekojen uhka on kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala.

Supo kertoi STT:lle aikaisemmin, että merkittävimmän terrorismin uhan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka motivoituvat radikaalista propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksesta.

Supon mukaan "terrorismin toiminnan kohdehenkilöiden" määrä Suomessa on nyt noin 350. Hiltusen mukaan seurattavien henkilöiden määrä on pysynyt kohtuullisen ennallaan.

Suomen poliisille ei ollut tullut yhteydenottoja kansainvälisiltä poliisijärjestöiltä Espanjan iskuista, kertoi puolestaan poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta. Poliisille ei ollut myöskään tullut tietopyyntöjä.

Poliisihallituksen mukaan torstainen isku ei aiheuta poliisin toimintaan muutoksia.

Temppeliaukion kirkolle pysyvät esteet

Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Kimmo Huhta-ahon mukaan Espanjan tapahtumien jälkeen on edelleen vaikea tehdä listoja kohteista, joita tulisi suojata esimerkiksi betoniesteillä.

–  Yleisellä tasolla kovin radikaaleja suojaustoimia ei pysty tekemään, sanoo Huhta-aho.

Hän ei halunnut luetteloida Helsingissä sijaitsevia mahdollisia kohteita. Hän uskoo, että aluevastuuta hoitavat viranomaiset pohtivat kyseisiä asioita.

Helsingissä Temppeliaukion kirkon eteen tulee pysyvät esteet terrori-iskun varalta, kertoi Helsingin Sanomat perjantaina. Kokouksessa, jossa päätös tehtiin, oli mukana myös Huhta-aho. Hänen mukaansa päätöstä ei tehty siksi, että uhkataso paikalla olisi noussut.

Poliisilla oli kirkolla kesäkuussa näkyvä operaatio, jossa poliisin mukaan etsittiin rikoksesta epäiltyä ihmistä. Lisäksi kirkon edustalle tuotiin betoniesteitä. Myöhemmin poliisin tiedot kirkon terroriuhasta osoittautuivat paikkansapitämättömiksi.

Poliisihallituksen Savolaisen mukaan kaupungeissa esimerkiksi jalankulun ja ajoneuvoliikenteen eriyttäminen toisistaan voi olla tulevaisuudessa yksi iskuja ehkäisevä keino. Hän arvioi, että myös poliisin yhteistyötä uskonnollisten yhteisöjen kanssa voisi lisätä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image