Ulkomaat

Mainos

Suomen johtamaan il­ma­so­ta­har­joi­tuk­seen jättimäisiä B-52-pommikoneita - kykenee kantamaan ydinaseita

Strategisten B-52 -pommikoneiden on määrä tehdä yksi lentokierros harjoituksen loppuvaiheessa. Ne eivät laskeudu tukikohtiin harjoituksen järjestävissä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. KUVA: Yhdysvaltain ilmavoimat
Ulkomaat 5.4.2017 17:31
STT, Kaleva

Suomen johtamaan Arctic Challenge 17 -ilmasotaharjoitukseen osallistuu touko-kesäkuussa yli sata lentokonetta 12 maasta, kertoo Ilmavoimat.

Mukana on myös yhdestä kolmeen amerikkalaista B-52H Stratofortress -pommikonetta.

Legendaaristen strategisten pommikoneiden on määrä tehdä yksi lentokierros harjoituksen loppuvaiheessa. Ne eivät laskeudu tukikohtiin harjoituksen järjestävissä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

Kahdeksanmoottorinen B-52 kykenee kantamaan useita ydinaseita.

Suomessa harjoituksen tukikohtana on Rovaniemi, jonne saapuu muun muassa 12 amerikkalaista F-15-hävittäjiä sekä Mirage 2000- ja Rafale-hävittäjiä Ranskasta. Rafale on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi.
Harjoituksessa on myös mukana Naton Awacs-tutkakone, joka käyttää tukikohtanaan Norjan Bodötä.

Ruotsissa Arctic Challengen tukikohtana toimii Luulaja, josta käsin lennetään muun muassa ruotsalaisilla Jas Gripen -hävittäjillä, Sveitsin ja Espanjan ilmavoimien Horneteilla sekä Yhdysvaltain ilmavoimien Stratotanker-ilmatankkauskoneella.

Suomi osallistuu harjoitukseen omilla Hornet-hävittäjillään.

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimat ovat järjestäneet Arctic Challenge -harjoituksia (ACE) vuodesta 2013.

Tänä vuonna suunnittelu- ja johtovastuu on Suomella. Tarkoituksena on harjoitella monikansallisten joukkojen osallistumista kansainvälisen kriisinhallintatehtävän ilmaoperaatioihin.

Harjoitus alkaa 22. toukokuuta ja päättyy 2. kesäkuuta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Suomelle on tärkeätä, että ilmavoimat pystyy toimimaan saumattomasti muiden länsimaisten ilmavoimien kanssa. Sotilaallinen apu saadaan tarvittaessa nopeimmin käyttöön ilmavoimien puolella.

Tällaisia harjoituksia on siis syytä toteuttaa jatkossakin. Yhteisharjoitukset tulevat sitä paitsi Suomelle halvemmaksi kuin vastaavat itse kokonaan järjestetyt kun voidaan tukeutua toisen maan tukijärjestelmiin. Rahaa säästyy, joten tosi hieno homma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hyvä huomata, että Suomi on monikansallinen arktisen neuvoston puheenjohtaja maa2017 ja samaan aikaan operoi näitä naton sotaharjoituksia..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Venäjä ei osallistu? Kansainväliset kriisit voivat koskea myös toista naapurimaata. Vai yritetäänkö kriisiä juuri sinne aiheuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pitäisi ehdottomasti kieltää moinen harjoitus pelkästään ilmansuojelullisten syitten takia. Netissä on mainioita youtube filminpätkiä, mistä näkyy minkälaisia valtavia saastelpilviä esim. kahdeksanmoottorinen B-52 tuottaa täydessä pommikuormassa lentäessään. Emme halua tänne sotakoneitten markkinointi- ja myynti tapahtumaa. Onko B-52 myyntivaltti tuo "usean ydinaseen kuljetuskapasiteetti". Suomi on ydinaseeton merellä, maalla ja ilmassa tehtyjen sopimusten perusteella, vai onko tässäkin tehty kansan tietämättä "isäntämaan petossopimus". Kun pitäisi liennyttää, niin toimitaankin WW-3 valmistaumisen puolesta.
Jos näitä Arctic Challence harjoituksia halutaan pitää, ne voitaisiin toteutta NATO-maat USA ja KANADA arctisilla alueilla, ei Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, mutta, missäs venäläiset? Mikäs harjoitus se semmoinen jossa ei nevostopilotteja osallistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En halua pissiä kenenkään paraatiin mutta ydinpommi mahtuu reppuun ja vaikka tykin piippuun. Turha siis edes mainita tuon pommarin ydinkyvystä. Hornet vie tarvittaessa pommit perille varmemmin ja nopeammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

B-52 ei ole ainoa lentokone joka kykenee kantamaan ydinaseita. Jos tarkkoja ollaan, niin Suomessakin käytössä olevat Hornet hävittäjät voivat kantaa esimerkiksi B57 ja B61 ydinpommeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi osallistuu harjoitukseen L-70 Vinka koneilla, jotka ovat vastikään modernisoitu vastaamaan nykypäivän sodankäynnin haasteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän nallekarhu on ihmeissään kun kiinan pandakarhu puristaa niinistöä tiukassa otteessaan. Ja vielä trumpin pommittajat pyörivät täälllä. Täytyy alkaa kaivamaan pommisuojaa kaukovainiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa mahtava nähdä näitä Suomen ilmatilassa. Tulee mieleen muistoja 60-70 luvulta, kun samat koneet kylvivät Napalmia ja Agent-Orange kasvimyrkkyä Vietnamilaisten niskaan. Vieläkin syntyy vammaisia lapsia noiden jäljiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niitä läheltätulevia estetään?? Kuka jää nauttimaan lopputuloksesta??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punavihreälle kulttuuriväelle tullee yllätyksenä, että myös ihminen kykenee kantamaan ydinasetta nykyään. Tai ei sentään, ovathan he ansiokkaasti alkaneetkin vaatia ihmisen poistamista Suomalaisesta ydinvapaasta luonnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meitä NATOTETAAN totesi joskus Esko Seppänen. Ja tässä Seppänen oli oikeassa. Ikävä kyllä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

274 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

yli 50% eläkeläisistä saa eläkettä alle 1500€/kk. Yli 50% työttömistä yksinhuoltajista saa erilaisten tukien myötä rahaa... Lue lisää...
Älä lässytä

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.1.

Naapurit

19.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image