Ulkomaat

Suomalaiset kan­san­edus­ta­jat tapaavat Turkin päättäjiä sotatilanteen kärjistyessä – tavataanko huomenna Erdoğan?

Ohjelmaan saattaa kuulua tiistaina tapaaminen Turkin presidentti KUVA: TUMAY BERKIN
Ulkomaat 16.4.2018 14:57
Tanja Nuotio

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vierailee parhaillaan Ankarassa. Tiistaina on luvassa poliittisen tason tapaamisia. Suomi aikoo kysyä Turkin näkemyksen Syyrian tilanteesta.

Joukko suomalaisia kansanedustajia haluaa parhaillaan saada käsityksen, miten Turkissa ajatellaan tällä hetkellä rajanaapuri Syyrian tilanteesta. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vierailee Ankarassa, ja tämä on matkan tärkein tavoite.

Vierailu on alkanut jo tänään, mutta huomenna tiistaina ulkoasiainvaliokunnalla on poliittisen tason tapaamisia. Ohjelmaan saattaa kuulua myös tapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

Etukäteen on ilmoitettu, että valiokunta tapaa ainakin Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan ja pääoppositiopuolueen varapuheenjohtajan.

– Ohjelmaan on tullut muutoksia, mutta en kommentoi tarkemmin, millaisia, valiokunnan puheenjohtaja MattiVanhanen (kesk.) totesi maanantaina puhelimessa Lännen Medialle.

Ensimmäinen vierailupäivä maanantai on Vanhasen mukaan informaation keräämistä politiikan ja talouden asioista.

Vanhanen kertoo, että Turkin tavoitteet Pohjois-Syyriassa vaikuttavat varmasti asetelmaan, miten maa analysoi nyt Syyrian tilannetta. Turkilla on menossa sotilasoperaatio Pohjois-Syyriassa kurdijoukkoja vastaan.

– Myös Syyriaan tehty täsmäisku nousee esille. Turkki ilmoitti sunnuntaina, että se tukee kolmen Nato-maan liittouman tekemää iskua, Vanhanen huomauttaa. Turkki on itsekin Nato-maa.

Vanhasen mukaan Turkista on useita huolenaiheita, mutta yksi isoimmista on se, että maassa on vallinnut poikkeustila ja poikkeusolot jo kesästä 2016 alkaen.

– Poikkeustilan vaikutus demokratiaan on iso huoli.

Vanhanen muistuttaa, että Turkki on sekä Suomelle että EU:lle poliittisesti tärkeä maa. Ulkoasiainvaliokunta haluaakin kerätä tietoa nyt mahdollisimman laajasti. Vanhanen korostaa, että valiokunta ei ole matkalla toimijan roolissa.

Turkin ja EU:n suhteet ovat esillä. Vanhasen mukaan EU:n komissio julkistaa tiistaina raportin, jossa päivitetään tilanne Turkin ja EU:n välisistä jäsenyysneuvotteluista.

– EU kertoo, mitä vuoden aikana on tapahtunut. Ei varmasti tule esille myönteistä, Vanhanen ennakoi.

Turkin vierailu päättyy keskiviikkona aamupäivällä.

Matkalle ovat ilmoittautuneet Vanhasen lisäksi kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.), Tiina Elovaara (sin.), PekkaHaavisto (vihr.), Susanna Huovinen (sd.), Stefan Wallin (r.) ja Tom Packalén (ps.).

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja siellä taasen matkaillaan kansan laskuun, uskomatonta härskiä jne. Oliko pienen kevätreissun aika ?? Mitä nämä siellä ymmärtää , mitä tällä Suomi saavuttaa, tulee eittämättä mieleen kun katsoo nimilistaa. Yhdellä saattaa olla jotain hajua. Voi tätä kansan laskuun reissaamista ja tietenkin bisnesluokassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No parhaan ne valitsi johtajakseen kun Vanhasen Matin??? Fiksuin tuosta porukasta on eittämättä Packalén. Mitähän se muuten Suomelle kuuluu, miten Turkki toimii? Eikös se ole itsenäisen valtion asioihin puuttumista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinin mukaan Suomi jakaa Turkin kanssa samat arvot - en todellakaan jaa. On tainnut enemmistöllä ja lehdistöllä aktiivisesti unohtua mikä "mies" se tämä Erogan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
29
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
27
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
27
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
26
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
25
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan
25
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

327 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Kai ukko aikuisena ymmärsit, että taisteluvaiheessa kenttäpapin paikka on KS:ssa tai KEK:ssa? Lue lisää...
Tosi taistelut

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image