
Johan Castberg -projekti tuo töitä tuhansille ja avaa mahdollisuuksia uusille arktisille öljyhankkeille. Ympäristöjärjestöt kritisoivat arktista öljynporausta voimakkaasti.
Pohjois-Norjaan avataan uusi, suuri öljy- ja kaasukenttä, norjalainen öljy-yhtiö Statoil ilmoitti tiistaina.
Johan Castbergiksi ristitty projekti koostuu kolmesta lähekkäin sijaitsevasta öljyesiintymästä, jotka sijaitsevat noin 100 kilometriä tuotannossa jo olevan Snöhvit-kentän pohjoispuolella. Norjan rannikolle Hammerfestiin matkaa tulee 240 kilometriä.
Sata vuotta sitten vaikuttaneen norjalaispoliitikon mukaan nimettyä projektia on valmisteltu pitkään. Öljylöydöt tehtiin jo vuonna 2011, mutta niiden hyödyntäminen näytti aluksi kannattamattomalta korkeiden tuotantokustannusten takia.
Statoil on kuitenkin onnistunut painamaan investointikustannukset viiteen miljardiin euroon, eli puoleen alun perin arvioidusta. Statoilin mukaan tuotanto uudella alueella kannattaa, vaikka raakaöljyn maailmanmarkkinahinta painuisi alle 35 dollariin barrelilta.
Öljyn hinta liikkui noissa lukemissa kaksi vuotta sitten, mutta on sen jälkeen noussut 60 dollarin tienoille.
Johan Castbergin arvioidaan sisältävän öljyä 450-650 miljoonaa barrelia. Määrä vastaa osapuilleen koko Norjan yhden vuoden öljyntuotantoa.
Statoil suunnittelee öljytoimitusten alkavan Johan Castbergilta vuonna 2022, minkä jälkeen öljyä on tarkoitus pumpata meren uumenista 30 vuoden ajan. Meren syvyys on alueella 360-390 metriä.
Statoilin mukaan Johan Castbergista tulee suurin tuotantoon valmisteltava merenalainen öljykenttä koko maailmassa. Sen rakentamisen arvioidaan vaativan noin 47 000 henkilötyövuotta, joista 1 800 sijoittuu Pohjois-Norjaan.
Statoil omistaa Johan Castber -projektista 50 prosenttia. Norjan valtio omistaa Statoilista enemmistön. Statoililla on kumppaneinaan italialainen öljy- ja kaasuyhtiö Eni 30 prosentin osuudella ja toinen norjalainen valtionyhtiö Petoro 20 prosentin osuudella.
Norjan öljyntuotanto on kääntynyt laskusuuntaan Pohjanmeren öljykenttien ehtyessä.
Maan päättäjät ja öljyteollisuus ovat kääntäneet katseensa Pohjois-Norjaan, sillä suuren osan Norjan vielä löytymättömistä öljy- ja kaasuvaroista arvioidaan sijaitsevan Barentsinmerellä.
Statoilin mukaan Johan Castberg on yhtiön suurimpia hankkeita ja siitä tulee yksi Pohjois-Norjaan kehittyvän öljyteollisuuden kulmakivistä. Yhtiö uskoo, että hankkeen onnistuminen parantaa mahdollisuuksia laajentaa öljy- ja kaasuteollisuutta pohjoisessa entisestään.
Statoil aikoo rakentaa öljyntuotannon kelluvan tuotanto-, varastointi- ja purkualuksen varaan. Yhtiö tutkii myös mahdollisuuksia rakentaa uusi öljyterminaali Veidnesiin noin sadan kilometrin päähän Suomen rajasta.
Monet ympäristöjärjestöt kritisoivat arktista öljynporausta voimakkaasti, koska arktinen luonto on erityisen herkkää öljyvahingoille, ja ilmastonmuutoksen hidastaminen vaatii joka tapauksessa öljyn käytön vähentämistä.
Kommentoi ()
Laskin varsin että mikäli tuolla olisi öljyä 555 miljoonaa barrelia ja keskihinta olisi 55 euroa niin arvo on noin 30 miljardia. Aatelkaa 30 miljardia euroa. Yhdessä esiintymässä kolmasosa suomen koko valtion velasta.
Käsittämätön rahamäärä ja jos esiintymän kulut on luokkaa 5 miljardia niin tajuttoman kannattava hanke. Ei oo ihme jos Norja on maailman rikkaimpia valtioita, jolla ei yhtään valtionvelkaa jne.
Me ollaan köyhiä ryysyläisiä norskeihin verrattuna ja siellä tuo raha jakaantuu koko kansan kesken. Ei ole pientä kansan kuppaaja ryhmää vaan kaikki huomioidaan ja esim. töitä riittää mikäli omia haluja löytyy.
Eu:ta harmittaa ja kyrsii kun ei pääse osingoille tai edes kieltämään vapaan Norjan hankkeita.
Meillä on rahasampo TALVIVAARA
Joka ei liity kaasuun, eikä öljyyn mitenkään. Joka ei myöskään liity kaivokseen enää mitenkään.
Että mikänhän mahtoi tuossa turhassa kommentissasi olla pointti?
Saisko sieltä kaasuputken tänne?
Hienoa! Norja taas näyttää kuka määrää tahdin. Upeeta, että uusia öljyesiintymiä löytyy, niin saadaan jatkumoa polttomoottoreille ja voidan unohtaa patteriautot, joiden valmistus ja käyttö vain saastuttaa maapalloa.
Itse taas ajattelen niin, että kun norjalaiset saa taas lisää öljyä, jota myydä maailmalle he saavat SIKANA rahaa ja kun norjalaiset itse käyttävät patteri autoja niin sitä rahaa jää norjaan vielä SIKANA enemmän!
Siksi lähdinkin jo jonkin aikaa sitten mukaan norjalaisiin pörssiyhtiöiden osakkeisiin :=)
Tyypillistä norjalaista kaksinaamaisuutta, mutta sitä voi leikkiä vaikka miten, kun on rahaa.
Se on maalimassa pientä, mitä Norjalaiset sähköautoja käyttää, että kyllä sitä öljyä tarvitaan vielä paljon, ennen kuin sähköautot lyö itsensä läpi.
Onhan tuota Statoilin ja Shellin osuuksilla tullut melkoinen omaisuus käärittyä jo tähän mennessä ja lisää tulee joka minuutti.
Patteriautot tulee ja kaikki öljy poltetaan mitä löytyy.
Sähköautojen läpimurtoa ei koskaan tule, vaan kaasuautot tulevat syrjäyttämään sähköautot.