Ulkomaat

Mainos

Soini Trumpin Jerusalem-päätöksestä: Kahden valtion malli ainoa realistinen

Ulkomaat 7.12.2017 0:45 | Päivitetty 7.12.2017 10:25
STT

Jerusalemin asemasta Israelin ja palestiinalaisten pääkaupunkina voidaan sopia vasta osana tulevaa rauhaa, sanoo ulkoministeri Timo Soini (sin.) ulkoministeriön Twitter-tilillä. Soinin mukaan kahden valtion malli on ainoa realistinen.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina hätäkokoukseen keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä. Kokous alkaa Suomen aikaa viideltä illalla, mutta asialistalla on muitakin asioita.

Kokousta vaativat Bolivia, Egypti, Ranska, Italia, Senegal, Ruotsi, Britannia ja Uruguay.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti Suomen aikaa eilen illalla tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Trumpin päätös herätti odotetusti vastalauseiden myrskyn.

Esimerkiksi palestiinalaisjärjestö Hamas sanoi Trumpin päätöksen avanneen "helvetin portit". Järjestön edustaja Ismail Radwan kehotti arabeja ja islamilaisia valtioita katkaisemaan talous- ja poliittiset siteet Yhdysvaltain lähetystöön. Palestiinan vapautusjärjestö PLO puolestaan sanoi Trumpin päätöksen tuhoavan kahden valtion ratkaisun.

Myös palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mielestä päätökset ovat paheksuttavia ja mahdottomia hyväksyä. Ne kaivavat maata kaikkien rauhanpyrkimysten alta, Abbas sanoi.

Turkki puolestaan luonnehti Trumpin päätöstä vastuuttomaksi ja laittomaksi.

- Me tuomitsemme Yhdysvaltain hallinnon vastuuttoman lausunnon. Päätös on kansainvälisen oikeuden ja YK:n päätöslauselmien vastainen, sanoi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu Twitterissä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres arvosteli Trumpin päätöstä epäsuorasti. Guterres varoitti, että Jerusalemin status täytyy ratkaista suoraan Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluissa.

- Heti aloittaessani YK:n pääsihteerinä olen puhunut kaikkia yksipuolisia toimia vastaan, jotka voivat vaarantaa rauhan mahdollisuuden israelilaisten ja palestiinalaisten kesken, Guterres sanoi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron luonnehti Trumpin päätöstä valitettavaksi. Hän vahvisti Ranskan ja Euroopan sitoutumisen kahden valtion ratkaisuun, jossa Israel ja palestiinalaiset eläisivät rinta rinnan rauhassa kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Jerusalemin kiistanalainen asema

Lausunnossaan Trump kertoi myös määränneensä ulkoministeriön valmistelemaan Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan ulkoministeriö ryhtyy pikaisesti suunnittelemaan suurlähetystön siirtoa.

Trump sanoi lausunnossaan olevansa edelleen sitoutunut Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin. Hän kehotti myös uudenlaiseen lähestymiseen konfliktin ratkaisemiseksi.

Trumpin mukaan varapresidentti Mike Pence matkustaa Lähi-idän alueelle lähiaikoina.

Israel sai Jerusalemin itäosan haltuunsa Jordanialta kuuden päivän sodan aikana 1967 ja liitti sen myöhemmin itseensä. Tätä ei kansainvälinen yhteisö ole tähän päivään mennessä tunnustanut, mutta Israel julisti jakamattoman Jerusalemin pääkaupungikseen.

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi iltapäivällä maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen, lumipyryn ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jos annat jotain, ole valmis myös vastaamaan kuljetuksesta

Jaa että täysi palvelu tavaran lisäksi? Taidat höpötellä provo- mielessä. Lue lisää...
En mee lankaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image