Ulkomaat

Saksan, Ranskan ja Puolan ul­ko­mi­nis­te­rit huomenna Kiovaan

Ukrainan levottomuuksissa on kuollut ainakin 26 ihmistä. KUVA: Genya Savilov
Ulkomaat 19.2.2014 17:50 | Päivitetty 19.2.2014 18:42
STT-AFP

Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit matkustavat huomenna aamulla Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Tarkoituksena on arvioida Ukrainan tilannetta ennen Brysselissä pidettävää EU:n ulkoministerikokousta, jossa pohditaan mahdollisia Ukrainan hallinnon vastaisia pakotteita.

Ministerien matkasta kertoi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius yhteisessä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kanssa.

Kerryn mukaan Yhdysvallat keskustelee mahdollisista pakotteista liittolaistensa kanssa. Kerryn mukaan kompromissin mahdollisuus kriisissä on vielä olemassa.

Valkoinen talo pitää Ukrainan pääkaupungin Kiovan väkivaltaisuuksia pöyristyttävinä. Yhdysvallat ilmoitti käyvänsä EU:n kanssa neuvotteluja siitä, ketkä Ukrainan väkivallasta pitäisi saada vastuuseen. Yhdysvallat haluaisi myös nähdä Venäjän tukevan toimia Ukrainan jännittyneen tilanteen rauhoittamiseksi.

Yhä useampi EU-maa on väläyttänyt pakotteiden asettamista väkivallan kiihtymisen vuoksi. Esillä on ollut ainakin Ukrainan johdon asettaminen matkustuskieltoon.

Niinistö: Suomi hyväksyisi pakotteet

Presidentti Sauli Niinistö (kok.) uskoo, että Suomella ei ole huomautettavaa pakotteita vastaan, jos EU:n ulkoministerit päättävät torstaina asettaa niitä Ukrainalle.

Niinistö muistuttaa kuitenkin, että kansainvälisillä pakotteilla ei yleensä ole välitöntä vaikutusta. Ne osoittavat lähinnä poliittisen tahdon.

Presidentin mielestä päävastuun väkivaltaisuuksista kantaa Ukrainan virallinen hallitus, vaikka syypäästä olisi monta mielipidettä.

– Avaimet ovat presidentin ja hallinnon käsissä. Ainoa tie väkivaltaisuuksien loppumiseen on keskusteluyhteys kansalaisjärjestöjen, opposition ja hallinnon kesken, Niinistö sanoi.

Myös pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ilmaisi keskiviikkona huolensa Ukrainan tilanteen kärjistymisestä. Kataisen mielestä vain poliittinen ratkaisu voi olla kestävä.

Hallitus ilmoitti ”terrorismin vastaisesta” operaatiosta

Ukrainan turvallisuusviranomaiset ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä terrorismin vastaiseen operaatioon koko maassa. Operaatio on heidän mukaansa vastaus levottomuuksiin, joissa on kuollut ainakin 26 ihmistä.

Turvallisuusviraston johtajan Oleksandr Jakimenkon mukaan ääriryhmät ovat vallanneet hallintorakennuksia ja asevarastoja monilla eri alueilla.

– Oikeussaleja poltetaan, vandaalit tuhoavat yksityisasuntoja ja tappavat viattomia kansalaisia, Jakimenko sanoi lausunnossaan.

– Radikaalit ja ääriryhmät muodostavat todellisen uhkan miljoonille ukrainalaisille, hän jatkoi.

Turvallisuusviranomaiset tekevät lausunnon mukaan yhteistyötä puolustusministeriön kanssa järjestyksen säilyttämiseksi ja maan rajojen vahvistamiseksi.

Tutkija: Kompromissia ei enää synny

Ukrainan tilanteeseen ei ole enää kompromissiratkaisua, sanoo tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista.
Hänen mukaansa eiliseen asti näytti siltä, että presidentti Viktor Janukovitsh saattaisi suostua esimerkiksi vapaisiin vaaleihin jollakin aikavälillä. Raikin mukaan vaalit olisivat johtaneet ennemmin tai myöhemmin vallan vaihtumiseen.

– Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei Janukovitsh ole valmis luopumaan vallasta, Raik sanoo STT:lle.

Ukrainalainen Espreso TV -kanava lähettää edelleen suoraa lähetystä Kiovasta:

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos Brysseliin lähtisi iso joukko EU:n vastustajia mellakoimaan kyllä poliisi ja armeija pistäisi heidät kuriin voimakeinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toihan on ku jonkun homolain kannatus. Hyvä normaali elämäntapa pilataan muutaman idiootin mielenosoittajan toimesta. Asiasta on jo vaaleilla valittu taho päättänyt, turha valittaa enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma, toivottavasti EU kätyrit jäävät verekseltään kiinni ja saadaan paljastettua tämä sairas organisaatio koko kieroudessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Ehkäpä me jotka maksemme kaiken, veroprosentti yli 40%, ollaan kyllästytty elättämään jos jonkin sortin joutilasta ja vä... Lue lisää...
Kapitalisti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image