Ulkomaat

Ruotsin ko­koo­mus­joh­ta­ja: Suomea ei saa yllättää Nato-linjauksissa

Ulkomaat 14.1.2018 14:05 | Päivitetty 14.1.2018 22:28
STT

Ruotsin suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus aikoo jatkaa rummutustaan Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Tukenaan kokoomuksella ovat muut porvaripuolueet, mutta parlamentin enemmistön tuki asiassa uupuu yhä.

Lokakuussa uutena kokoomusjohtajana aloittanut Ulf Kristersson katsoo, että Ruotsin on oltava Suomen suuntaan avoin mahdollisista uusista Nato-linjauksistaan.

Kristerssonin mukaan Ruotsi teki 1990-luvun alussa virheen, kun se ei läpinäkyvästi kertonut EY- eli EU-aikeistaan Suomelle.

- Asiaa hoidettiin huonosti suhteessa Suomeen, ja toiminta heikensi luottamusta maidemme välillä, arvioi Kristersson sunnuntaina Sälenin turvallisuuskonferenssissa.

Mahdollisista Nato-linjauksista pitää Kristerssonin mukaan kertoa avoimesti Suomen suuntaan.

- Haluan, että kerromme selkeästi päämääristämme ja jokaisesta askeleesta, jonka otamme, sanoi Kristersson STT:lle.

Samaa läpinäkyvyyttä Kristersson toivoo Nato-asioissa myös suomalaisilta.

Ruotsin nykyinen pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on toistuvasti linjannut, että Ruotsin pitää jatkaa nykyistä linjaansa kansainvälisessä yhteistyössä eikä liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi.

Myös Ruotsin kolmanneksi suurin puolue, blokkien ulkopuolella oleva ruotsidemokraatit on ollut Nato-jäsenyyttä vastaan.

Ruotsi kasvattaa muskeleitaan psykologisessa puolustuksessa

Ruotsi aikoo perustaa uuden psykologisen puolustuksen viraston, jonka tehtävänä on muun muassa kansalaisiin kohdistuvien vaikutusyritysten torjuminen sekä maanpuolustustahdon vahvistaminen.

Maa haluaa lisäksi varmistua siitä, että relevantti tieto kulkee kansalaisille myös epävakaissa oloissa.

Vastaavanlainen psykologista puolustusta hoitanut virasto lakkautettiin Ruotsissa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, kun poliittiset arviot Ruotsin turvallisuusympäristöstä olivat nykyistä valoisampia ja kokonaismaanpuolustusta ajettiin alas.

Sittemmin arviot ovat synkentyneet ja puolustus- ja turvallisuuspolitiikka ovat taas nostaneet painoarvoaan.

- Tämä aloite (uudesta virastosta) on nähtävä osana laajempaa kokonaisuutta. Ruotsi vahvistaa nyt koko kokonaismaanpuolustustaan: sotilaallista puolustusta, psykologista puolustusta ja siviilipuolen valmiutta, sanoi Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson STT:lle sunnuntaina Sälenin turvallisuuskonferenssissa.

Johanssonin mukaan viime vuosien aikana esimerkiksi sosiaalinen media on tuonut paljon uusia mahdollisuuksia harhaanjohtavan tiedon levittäjille.

- Yksittäiset toimijat tai vieras valta voivat yrittää levittää huhupuheita tai suoranaisia virheellisiä väitteitä, ja tällöin tavoitteena voi olla esimerkiksi vaikuttaa maanpuolustustahtoon.

Uusi virasto 2020-luvulla

Ehdotus psykologisen puolustuksen virastosta nostettiin esiin parlamentaarisen maanpuolustuskomitean raportissa joulukuussa, ja hallitus tarttuu nyt ehdotukseen.

Ministeri Johansson arvioi STT:lle sunnuntaina, että uusi virasto voisi aloittaa toimintansa jossain vaiheessa vuosina 2021-2025. Selvitystyö viraston perustamiseksi on alkamassa.

- Jokaisena aikakautena pitää olla sellainen organisaatio ja toimenpiteet, jotka toimivat kyseisessä ajassa, sanoo Johansson.

Selvitystyössä on tarkoitus arvioida, mikä on työnjako uuden viraston sekä vajaat kymmenen vuotta toimineen yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviraston MSB:n välillä.

MSB aloitti toimintansa vuonna 2009, kun kriisivalmiutta, pelastustoimen kysymyksiä sekä psykologista puolustusta hoitaneet organisaatiot yhdistettiin uudeksi virastoksi.

Valmiutta nostetaan vaalien takia

Ruotsissa pidetään vaalit syyskuussa, ja tämän vuoksi maan hallitus ja viranomaiset ovat nostaneet valmiuttaan mahdollisten vaaleihin kohdistuvien vaikutusyritysten varalta.

Poliisi- ja turvallisuusviranomaiset tekevät analyyseja riskeistä ja haavoittuvuuksista, ja lisäksi Ruotsin eduskuntapuolueet saavat tietoa vaalikampanjoihin liittyvistä riskeistä.

- Kevään aikana puoluejohtajat kutsutaan tapaamiseen pääministerin kanssa keskustelemaan siitä, miten (vaalitoimintaa) voi suojata sekä kykyä (vaikuttamisyrityksiä) vastaan parantaa, sanoi pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven Sälenissä.

Samassa yhteydessä Löfven nosti esiin Venäjän. Hänen mukaansa Venäjä-suhteiden hoitoa eivät helpota tiedot, joiden mukaan idän suunnasta tulee harhaanjohtavaa informaatiota ja vaikuttamisyrityksiä.

- Haasteena on hoitaa ja parantaa tilannetta sekä pystyä ajattelemaan pitkäjänteisesti suhdetta Venäjään, sanoi Löfven.

Löfven tuomitsi jälleen sunnuntaina Venäjän toimet Ukrainassa sekä Krimin miehityksen. Hänen mukaansa Venäjälle asetettujen pakotteiden on pysyttävä voimassa niin kauan kuin perusteet siihen ovat olemassa.

Samalla Löfven kuitenkin sanoi, että Ruotsin ja EU:n on pidettävä yllä yhteyttä Venäjään. Löfven kuvaili Venäjää suureksi ja tärkeäksi naapuriksi idässä.

Ruotsin Taalainmaalla Sälenissä vuosittain järjestettävä turvallisuus- ja puolustuskonferenssi alkoi sunnuntaina, ja se jatkuu tiistaihin saakka.

MAINOS

Kommentoi

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet rauhoittaisivat tilanteen Itämeren piirissä.

Venäjällä ei olisi enää mitään aihetta uhota Itämerellä kun kaikki rannat olisivat Nato-maiden rantoja. Itämeren laivasto voitaisiin siirtää vaikka Syyrian Välimeren satamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa natoa rummut soineet muutaman vuoden kokoomuksen ja Rkp johdolla,saman kohtalon kokevat näköjään Ruotsalaiset ja pelottelu venäjän uhalla tehdään keinoja kaihtamatta.Ruotsalaisten ei tarvii pelätä mitään ja sen takia laskea alleensa koska suomi on etulinjassa ja meillä ei tule tehoaan nato puheiden aivopesu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image