Ulkomaat

Rohingya-pakolaisten elinolot uhkaavat huonontua entisestään pa­ko­lais­lei­ril­lä – leiri valmistautuu sadekauteen

Bangladeshin Cox's Bazarin lähellä sijaitsevalla pakolaisleirillä asuu arviolta satoja tuhansia rohingya-muslimeita, jotka ovat paenneet Myanmarista. KUVA: ABIR ABDULLAH
Ulkomaat 17.4.2018 14:30
Siiri Welling

Noin 700 000 rohingya-pakolaisen elinolot uhkaavat huonontua entisestään ahtaalla pakolaisleirillä Bangladeshin Cox's Bazarin seudulla, kun seuraavaa monsuunikautta odotetaan alkavaksi. Avustustyöntekijät yrittävät vimmalla vahvistaa rakenteita sateita varten, kertoo Punainen ristin ja Punaisen puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto.

Hätäoperaatioiden johtaja Steve McAndrew kertoo Reutersille, että klinikat taistelevat kantokykyjensä rajalla, kun ne yrittävät taistella mahdollisia kolera- ja muita epidemioita vastaan, jotka saattavat puhjeta leirillä monsuunisateiden aikana. Sateita odotetaan alkavaksi piakkoin.

Epätoivo rohingyo-muslimeiden keskuudessa on kasvanut. Rohingyat pakenivat armeijan tehoiskua viime elokuussa Myanmarin Rakhinesta, ja monen paluumahdollisuudet ovat vähäiset, totesi McAndrew maanantaina Reutersille.

– On kuumaa ja vaikea löytää vettä tai ruokaa, ja olosuhteet huonontuvat. Ja ne jatkavat huonontumistaan, kun sadekausi, monsuuni ja syklonikausi saapuvat, kertoi McAndrews.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi viime viikolla, että olosuhteet Myanmarissa eivät ole turvalliset Rohingya-muslimeiden paluulle. Rohingyoille tilanne on kauhea.

– Ihmiset menettävät perheensä, heidän kylänsä tuhotaan. Moni sanoo, ettei enää halua tietää, mitä kotona tapahtuu. He näyttävät vain päättäneen, etteivät enää mene kotiin, toteaa McAndrew.

McAndrewn osasto vahvistaa hataria bambu- ja muovirakennelmia, joiden suojissa Rohingyat elävät Cox' Bazarin pakolaisleirillä. Rakennelmien tulisi kestää sateet. Lisäksi uutta paikkaa valmistellaan suurimmassa riskissä oleville.

– Uskomme, että voimme siirtää noin 25 000 perhettä uudelle alueelle toukokuun alussa. Meillä on satelliittikartat potentiaalisista tulva-alueista ja mahdollisesti tulvivista kaivoista. Poraamme lisää kaivoja, lisäämme ulkokäymälöitä, työskentelemme YK:n ja muiden järjestöjen kanssa kellon ympäri valmistaaksemme uuden alueen, totesi McAndrew.

McAndrew on kokenut kolera-epidemian ollessaan avustustöissä Haitissa vuonna 2010. Hän on huolissaan koleraepidemioiden puhkeamisesta rohingya-leirillä alkavana sadekautena. McAndrew on uudelleen sijoittanut lääketarvikkeita ja valmistellut klinikoita hoitamaan koleraa, joka usein leviää epähygieenisissä olosuhteissa. Avustusjärjestö tarvitsisi silti lisää rahaa tulevan kriisin hoitoon. Se on pyytänyt 33,5 miljoonan Sveitsin frangin eli noin 34,92 miljoonan dollarin rahoitusta, mutta toistaiseksi siitä on kasassa vasta hieman yli puolet.

– Se ei riitä tämän tarpeen edessä, totesi McAndrew.

MAINOS

Kommentoi

Taas nähdään, että uskonto ei tuo muuta kuin ongelmia sinne missä uskontoa esiintyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi kylläkin olla Myanmarin armeija joka ajoi nämä ihmiset pois kodeistaan. Joutuivat uskontonsa takia vainotuksi. Olis antaneet elää rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image