Ulkomaat

Mainos

Raportti: Yli 500 poikaa joutunut hy­väk­si­käy­te­tyk­si tai väkivallan uhriksi katolisessa kuorokoulussa Saksassa

Ulkomaat 18.7.2017 14:44 | Päivitetty 18.7.2017 16:17
STT

Saksassa ainakin 547 poikaa on joutunut seksuaalisen tai muun fyysisen väkivallan kohteeksi katolisessa kuorokoulussa vuosikymmenien mittaan, kertoo tuore raportti. Selvityksen laati saksalainen lakimies.

Uhrit olivat raportin mukaan Regensburger Domspatzen -katedraalikuoron oppilaita. Rikokset tapahtuivat vuodesta 1945 aina 1990-luvun alkuvuosiin asti.

Lakimies Ulrich Weber kirjoittaa loppuraportissaan, että hänen löytämistään tapauksista 65 liittyi seksuaaliseen väkivaltaan ja 500 muuhun fyysisen väkivaltaan. Niitä molempia oli joutunut kestämään osa kuoron entisistä laulajista.

Uhriksi joutuneet kuvailivat kuorokoulua vankilaksi, helvetiksi tai keskitysleiriksi.

Regensburger Domspatzen on peräti vuosituhannen ajan toiminut katedraalikuoro Baijerissa. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä kuorokoulun skandaali alkoi paljastua vuonna 2010.

Vaikenemisen kulttuuri

Lakimies Weber teki selvityksensä paikallisen hiippakunnan toimeksiannosta. Hän tuo esiin raportissaan "vaikenemisen kulttuurin" ja syyttää tapahtuneesta osaltaan koulun entistä kuoromestaria Georg Ratzingeria.

- Häntä voi syyttää puuttumatta jättämisestä ja ohikatsomisesta, Weber sanoo.

Ratzinger, 93, johti kuoroa vuodet 1964-1994. Hän kiistää tietäneensä mitään uhrien kärsimyksistä sekä sanoo, että seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei keskusteltu koskaan hänen ollessaan kuoron johtaja.

Entinen paavi Benedictus on Ratzingerin nuorempi veli.

Weber ilmoittaa identifioineensa yhteensä 49 rikoksen tekijöiksi epäiltyä. Lakimiehen mukaan nämä tuskin kuitenkaan joutuvat vastaamaan teoistaan, epäillyt rikokset tapahtuivat liian kauan sitten.

Kunkin uhrin odotetaan Weberin mukaan saavan 20 000 euron korvauksen.

Saksassa esimerkiksi Berliinin jesuiittakoulu on joutunut myöntämään siellä tapahtuneen seksuaalisen hyväksikäytön. Katolisen eliitin opinahjossa kaksi pappia käytti oppilaita hyväkseen 1970- ja 1980-luvuilla.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kuka kuvittelee että meno katolilaisissa kouluissa olisi muuttunut? Selibaatissa elävillä papeillakin on seksuaalisia haluja, ja ne purkautuvat tavalla tai toisella, vielä tänäkin päivänä. Toki katolilaisille papeille on alettu sallia avioliitto mutta moni ei taida edelleenkään olla aviossa. Halut ne on papillakin, mutta kukaan ei tutki nykyisiä ryhmiä. Mitä se Jeesus sanoikaan lapsiin seksuaalisesti sekaantuvista aikuisista? Olisko Raamatun opinnoissa kertauksen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eikös Georg Ratzinger ollut itsekin takavuosina otsikoissa kuritettuaan väkivaltaisesti oppilaitaan juuri Regensburgerin sisäoppilaitoksessa? Omituista valikoivaa sokeutta kuoromestarilta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivakaapa joku näppärä toimittaja suomestakin nämä tapaukset esille.
Kohtuu helppoa etsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sopeutumiseläke

Edustajien pitäisi lainmukaan edustaa kansaa eikä itseään.Sopeutumiseläke on itsekkäs ja omahyväinen päätös eikä kansala... Lue lisää...
On ne haaskoja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image