Ulkomaat

Raportti: Yli 500 poikaa joutunut hy­väk­si­käy­te­tyk­si tai väkivallan uhriksi katolisessa kuorokoulussa Saksassa

Ulkomaat 18.7.2017 14:44 | Päivitetty 18.7.2017 16:17
STT

Saksassa ainakin 547 poikaa on joutunut seksuaalisen tai muun fyysisen väkivallan kohteeksi katolisessa kuorokoulussa vuosikymmenien mittaan, kertoo tuore raportti. Selvityksen laati saksalainen lakimies.

Uhrit olivat raportin mukaan Regensburger Domspatzen -katedraalikuoron oppilaita. Rikokset tapahtuivat vuodesta 1945 aina 1990-luvun alkuvuosiin asti.

Lakimies Ulrich Weber kirjoittaa loppuraportissaan, että hänen löytämistään tapauksista 65 liittyi seksuaaliseen väkivaltaan ja 500 muuhun fyysisen väkivaltaan. Niitä molempia oli joutunut kestämään osa kuoron entisistä laulajista.

Uhriksi joutuneet kuvailivat kuorokoulua vankilaksi, helvetiksi tai keskitysleiriksi.

Regensburger Domspatzen on peräti vuosituhannen ajan toiminut katedraalikuoro Baijerissa. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä kuorokoulun skandaali alkoi paljastua vuonna 2010.

Vaikenemisen kulttuuri

Lakimies Weber teki selvityksensä paikallisen hiippakunnan toimeksiannosta. Hän tuo esiin raportissaan "vaikenemisen kulttuurin" ja syyttää tapahtuneesta osaltaan koulun entistä kuoromestaria Georg Ratzingeria.

- Häntä voi syyttää puuttumatta jättämisestä ja ohikatsomisesta, Weber sanoo.

Ratzinger, 93, johti kuoroa vuodet 1964-1994. Hän kiistää tietäneensä mitään uhrien kärsimyksistä sekä sanoo, että seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei keskusteltu koskaan hänen ollessaan kuoron johtaja.

Entinen paavi Benedictus on Ratzingerin nuorempi veli.

Weber ilmoittaa identifioineensa yhteensä 49 rikoksen tekijöiksi epäiltyä. Lakimiehen mukaan nämä tuskin kuitenkaan joutuvat vastaamaan teoistaan, epäillyt rikokset tapahtuivat liian kauan sitten.

Kunkin uhrin odotetaan Weberin mukaan saavan 20 000 euron korvauksen.

Saksassa esimerkiksi Berliinin jesuiittakoulu on joutunut myöntämään siellä tapahtuneen seksuaalisen hyväksikäytön. Katolisen eliitin opinahjossa kaksi pappia käytti oppilaita hyväkseen 1970- ja 1980-luvuilla.

MAINOS

Kommentoi

Kuka kuvittelee että meno katolilaisissa kouluissa olisi muuttunut? Selibaatissa elävillä papeillakin on seksuaalisia haluja, ja ne purkautuvat tavalla tai toisella, vielä tänäkin päivänä. Toki katolilaisille papeille on alettu sallia avioliitto mutta moni ei taida edelleenkään olla aviossa. Halut ne on papillakin, mutta kukaan ei tutki nykyisiä ryhmiä. Mitä se Jeesus sanoikaan lapsiin seksuaalisesti sekaantuvista aikuisista? Olisko Raamatun opinnoissa kertauksen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eikös Georg Ratzinger ollut itsekin takavuosina otsikoissa kuritettuaan väkivaltaisesti oppilaitaan juuri Regensburgerin sisäoppilaitoksessa? Omituista valikoivaa sokeutta kuoromestarilta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivakaapa joku näppärä toimittaja suomestakin nämä tapaukset esille.
Kohtuu helppoa etsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image