Ulkomaat

Ranskan ja Belgian ter­ro­ris­ti­ver­kos­tot kietoutuvat toisiinsa, Brysselissä pidätyksiä

Schaerbeekin kaupunginosassa oli perjantaina mittava poliisioperaatio. KUVA: JULIEN WARNAND / EPA
Ulkomaat 25.3.2016 15:40 | Päivitetty 25.3.2016 20:19
STT, Kaleva

Belgiassa on pidätetty kolme miestä, joilla uskotaan olevan yhteyksiä Ranskassa eilen paljastuneeseen uuden terrori-iskun valmisteluun, kertoo Belgian liittovaltion syyttäjä.

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi, että Pariisin ja Brysselin jihadistiverkostoja ollaan tuhoamassa mutta muita verkostoja jää jäljelle.

–  Olemme saavuttaneet joitakin tuloksia terroristien etsinnässä. Brysselissä ja Pariisissa on ollut muutamia pidätyksiä. Me tiedämme, että on olemassa muita verkostoja, hän kertoi.

Kaksi Brysselissä perjantaina pidätettyä loukkaantui jalkoihin erillisissä poliisioperaatioissa. Toinen operaatioista tehtiin Forestin alueella, jossa äskettäin pidätettiin myös Pariisin viimesyksyisten terrori-iskujen pääepäilty Salah Abdeslam.

Toinen terrorismin vastainen operaatio sijoittui puolestaan Schaerbeekin kaupunginosaan.

Pariisissa pidätettiin eilen 34-vuotias Reda Kriket, jonka asunnosta Pariisin lähellä löytyi aseita ja räjähteitä. Kriket tuomittiin belgialaisessa tuomioistuimessa helmikuussa poissa olevana yhteyksistään terroristiverkostoon. Samaan verkostoon kuuluivat myös Abdelhamid Abbaoud, Pariisin hyökkäysten avainjohtaja sekä Najim Laachraoui, joka räjäytti itsensä tiistaina Brysselin lentoasemalla.

Syyttäjän mukaan Laachraoui liittyy myös Pariisin viimesyksyisiin terrori-iskuihin. Hänen dna:taan oli Bataclan-konserttisalista löydetyssä räjähdeliivissä ja vaatekappaleessa.

Schaerbeekista löytynyt räjähteitä

Aiemmin tällä viikolla poliisit löysivät Schaerbeekissa sijaitsevasta asunnosta muun muassa 15 kiloa räjähteitä, pommin teossa tarvittavia kemikaaleja sekä terroristijärjestö Isisin lipun.

Roskakorista asunnon läheltä löytyi Ibrahim el-Bakraouin tietokone. Hän räjäytti itsensä Brysselin lentoasemalla tiistaina. Poliisin mukaan lentoaseman terrori-iskun tehneet hyökkääjät lähtivät tiistaina liikkeelle Schaerbeekin kaupunginosasta.

Terroristipidätyksiä on tehty myös Saksassa, jossa pidätettiin toissapäivänä 28-vuotias marokkolaismies, jonka matkapuhelimesta löytynyt viesti saattaa liittää hänet yhteen Brysselin tekijöistä, kertoivat Der Spiegel -lehti ja tv-kanava ARD.

Mies pidätettiin Giessenin kaupungissa Frankfurtin lähellä, kun poliisi tarkisti hänen henkilöllisyyttään rautatieasemalla. ARD:n mukaan puhelimen tekstiviestissä mainittiin toinen el-Bakraouinin veljeksistä. Ibrahimin veli Khalid räjäytti itsensä Brysselin metrossa tiistaina.

Brysselin tiistaisessa terroristi-iskussa kuoli ainakin 31 henkilöä. Yli 300 loukkaantui. Arvioiden mukaan uhrien joukossa on noin 14 maan kansalaisia. Iskun oli suunnitellut sama ryhmä, joka suunnitteli Pariisissa marraskuussa tehdyt terrori-iskut. Pariisissa kuoli yli 130 ihmistä.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

kyllä syyt ovat puhtaasti ideologisia kuin syrjäytymisestä johtuvia moniko budhallainen räjäyttelee pommeja eurooppassa vaikka olisivatkin työttöminä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen byrokratia on kankea. Kielteisen turvapaikka hakemuksen saaneet valittavat ja näin saavat lisäaikaa kuluttaa varojamme.
Miksi maahantunkeutujilla on oikeuksia kohta enemmän , kuin suomalaisilla.
Päättäjämme ovat mukana tässä bisneksessä. Esim. Nasima haalii melkoiset summat veronmaksajien rahoja. Sillä on ketunhäntä kainalossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Islamistien (yleistäen nykyajan islam) mielestä islamin alennustila ja rappio johtuu modernisaatiosta ja länsimaisesta ajattelusta. Sen vuoksi se täytyy tuhota, jotta päästään alkuaikoihin ja todelliseen ja kirjaimelliseen Koraanin tulkintaan. Tämä tarkoittaa myös sharian käyttöönottoa kaikkialla. Modernisaatio ja islam on tuhoontuomittu yhdistelmä. Näin sanovat myös uskontotieteilijät..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan Isis-soturit ajelevat länsiautoilla, ranteissaan heillä näkyy länsimaisia merkkikelloja, he käyttävät älylaitteillaan Facebookia ja Twitteriä. Melkoisen tekopyhää touhua, jos kaikki edellämainitut ovat heidän mielestään länsimaista saastaa. Eiköhän se heidänkin ohjenuoransa ole, että "älkää tehkö niin kuin me teemme, vaan niin kuin me sanomme".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa nuo poliisit joutuisivat syytteeseen. Pysäyttelevät maahanmuuttajia etnisyyden perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasisminvastainen viikko edistyy odotetulla tavalla, seuraavaksi poistetaan muslimit euroopasta niin johan rauhottuu kun eivät osaa eivätkä halua suvaita eurooppalaisia arvoja ja kulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla noillakin ääriaineksillä samat syyt kuin suomalaisillakin rikosten tekijöillä. Työttömyys, huono-osaisuus, turhautuminen, eristyksiin joutuminen jne. Siinä muutama syy ääriliikkeisiin ja kaikkeen rikollisuuteen. Jos kaikilla olisi töitä ja menis kohtuullisesti, niin tuskinpa siinä tekee mieli ruveta pommeja rakentelemaan. Mutta syrjintä ja paineessa eläminen ei vaan sovi kellekkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin viimeksi suomalainen syrjäytynyt työtön on tehnyt itsemurhaiskun metrossa tai lentoasemalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on olemassa varsin paljon tutkimusta terrorismin syistä, ja se viittaa juuri tuollaisiin tekijöihin, joista ..........-nimimerkki kirjoitti.

Mitenkäs sitten on se selitys suomalaisten kouluampujien, Hyvinkään ampujan ja ostoskeskuspommittajan kohdalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on se taas syy yhteiskunnassa! Kyllä se on näiden hullujen korvien välissä se suurin syy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos leimaamme suoralta kädeltä terroristit hulluiksi, tuloksena on, että emme ymmärrä terrorismin syistä tosiasiassa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsemurhapommittajien ja terroristien varallisuudessa ja taustoissa on suuria vaihteluja, eli teoria siitä, että syrjäytyminen tuottaa terroristeja on valheellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsiksen kannattaisi hieman vilkaista tätä aihetta koskevaa tutkimusta, jotta ei itse kirjoittelisi valheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

114 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image