Ulkomaat

Poliisi: Katalonian terroristit suun­nit­te­li­vat vielä isompaa iskua

Perjantai-iltaan mennessä neljä ihmistä oli pidätetty. KUVA: Andreu Dalmau / EPA
Ulkomaat 18.8.2017 21:04
STT

Katalonian terrori-iskujen tutkinta jatkui perjantaina kiivaana. Poliisi etsi ainakin kolmea miestä, joita epäillään yhteyksistä Barcelonassa ja Cambrilsissa tehtyihin iskuihin.

Etsintäkuulutetut ovat 18-, 22- ja 24-vuotiaita ja syntyjään Marokosta. Ensin poliisi etsintäkuulutti myös Barcelonan iskuauton ajajaksi epäillyn 17-vuotiaan, mutta myöhemmin poliisilähteet kertoivat tämän kuolleen poliisin luoteihin Cambrilsissa.

Perjantai-iltaan mennessä neljä ihmistä oli pidätetty. Heistä kolme on marokkolaisia ja yksi espanjalainen. Yksi pidätetyistä on 17-vuotiaan veli.

Poliisin mukaan etsintäkuulutetuilla tai pidätetyillä ei ole terrorismiin liittyvää taustaa.

Poliisi on epäillyt, että 17-vuotias ajoi torstaina alkuillasta vuokratulla pakettiautolla väkijoukkoon Barcelonassa. Ainakin 13 ihmistä kuoli ja yli 130 loukkaantui.

Perjantain vastaisena yönä Cambrilsin pikkukaupungissa 120 kilometrin päässä Barcelonassa tehtiin toinen samankaltainen isku. Siinä kuoli yksi nainen, minkä lisäksi viisi muuta siviiliä ja yksi poliisi loukkaantui. Poliisi ampui hyökkääjät.

Poliisi: Terroristien päämaja räjähti

Espanjan poliisi on kertonut, että terrori-iskujen tekijät suunnittelivat vielä suurempaa iskua. Heidän suunnitelmansa sotki Alcanarin kaupungissa keskiviikkoiltana tapahtunut räjähdys.

Alcanar sijaitsee noin 160 kilometrin päässä Barcelonasta.

Räjähdyksessä romahti kokonainen talo, jonka poliisi uskoo olleen terroristisolun päämaja. Raunioista on löytynyt kaksi ruumista.

–  He valmistelivat yhtä tai useampaa iskua Barcelonassa ja räjähdys Alcanarissa esti tämän, sillä heillä ei enää ollut materiaalia, jota olisi tarvittu vielä laajamittaisempien hyökkäysten toteuttamiseen, Josep Lluis Trapero Katalonian poliisista sanoi.

Menetettyään räjähdemateriaaleja terroristit joutuivat toimimaan nopeasti, poliisi kertoi.

Perjantaina poliisi tutki talon raunioita ja teki paikalla muun muassa hallittuja räjäytyksiä.

Uhreja ainakin 34 maasta

Iskuissa loukkaantuneista 17 oli perjantaina edelleen kriittisessä tilassa. Vakavasti loukkaantuneita oli kolmisenkymmentä. Yli 60 ihmistä pystyttiin päästämään sairaalahoidosta.

Kuolleiden ja loukkaantuneiden joukossa on viranomaisten mukaan ainakin 34 maan kansalaisia. Uhrien joukossa on ihmisiä muun muassa Ranskasta, Pakistanista, Espanjasta, Hollannista, Kiinasta, Australiasta ja Britanniasta. Viranomaisten julkaisemalla alustavalla listalla ei mainittu Suomea.

Myöskään Suomen ulkoministeriön tietoon ei ollut iltakahdeksaan mennessä tullut suomalaisuhreja.

Barcelona hiljentyi uhrien muistoksi

Espanjaan on julistettu kolmen päivän suruaika iskun johdosta. Perjantaina Barcelonassa vietettiin hiljainen hetki uhrien muistoksi. Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa pääministeri Mariano Rajoy ja kuningas Felipe VI. Minuutin pituinen hiljaisuus päättyi aplodeihin.

Uhreja muistettiin hiljaisuudella myös Brysselissä, missä EU:n liput laskettiin puolitankoon myötätunnon osoituksena.

Viranomaiset poistivat liikkumisrajoitukset Barcelonan keskustasta perjantain vastaisena yönä. Alueella olevia kehotettiin kuitenkin seuraamaan poliisin ohjeistuksia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image