Ulkomaat

Mainos

Pariisin isku tuskin kallistaa pre­si­den­tin­vaa­lien vaakakuppia suuntaan tai toiseen

Pariisin poliisit vartioivat katuja lähellä Champs Elysees'tä yhden poliisin kuoltua ja toisen haavoituttua terrori-iskussa Pariisissa torstai-iltana. KUVA: IAN LANGSDON
Ulkomaat 21.4.2017 10:48
Ilkka Timonen

Islamilainen valtio -terroristijärjestö (Isis) on tunnustanut Pariisin torstaisen terrori-iskun, mutta se ei välttämättä tarkoita, että sillä olisi sormensa pelissä, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko.

- Kiinnostavaa on, onko tekijällä oikeita kytköksiä Isisiin vai ei. Joka tapauksessa kyseessä on hyvin todennäköisesti jihadistisen ideologian motivoima isku kuten myös monissa muissa Euroopassa viime aikoina tehdyissä iskuissa on ollut, Tammikko sanoo.

Tekijästä tiedetään, että hänellä on aiempaa väkivaltarikollisen taustaa ja kaunaa poliisia kohtaan. Tämä sinänsä ei vielä tarkoita, että tekijällä olisi jihadistinen ideologia.

Tammikko ei usko, että tuore terrori-isku heilauttaisi vaakakuppia sunnuntain presidentinvaaleissa suuntaan tai toiseen.

- Tilanne on ollut hyvin kireä jo vuoden 2015 Charlie Hebdon iskusta lähtien, on ollut Pariisin ja Nizzan iskuja ja muuta. Tämä on jatkumoa samassa sarjassa.

Koska isku tapahtui näin lähellä vaaleja, Tammikko pitää kuitenkin mahdollisena, että sillä on oma vaikutuksensa äänestyspäätökseen.

Hänen mukaansa on mahdollista, että ihmiset tekevät äänestyspäätöksiään hätäisesti puutteellisen tiedon varassa. Hän viittaa iskuun Saksassa Dortmundin jalkapallojoukkuetta vastaan. Nyt on paljastunut, että iskun takana olikin pettynyt venäläinen sijoittaja, jolla ei ollut jihadistista motiivia.

 

Tilanteen kiristyminen nostaa varmasti kovien toimenpiteiden suosiota. Tässä mielessä Kansallinen rintama -puolueen ehdokas Marine Le Pen olisi vahvoilla.

Äärioikeiston Le Pen on kampanjoinut keskeisinä teemoinaan maahanmuuton vastustaminen ja islamin uhka.

Tammikko kuitenkin muistuttaa, että myös muut Ranskan poliittiset suuntaukset ovat lähteneet kovien keinojen tielle.

Asiantuntijat ovat jo esittäneet senkin mahdollisuuden, että terrori-iskun jälkeisen epävarmuuden hetkellä äänestäjät kääntyvätkin kokeneen konservatiivisen poliitikon ja entisen pääministerin François Fillonin puoleen.

Ranskalla on pitkä historia terrorismin suhteen. Siirtomaahistoria ja Algerian itsenäistymiskamppailu toivat jo aikoinaan terrorismin lähelle ranskalaisia.

- Jihadismin esiintymisessä Ranskassa on taustalla maan omat sisäiset ongelmat, sanoo Tammikko.

Maahanmuuttajataustainen väestö kokee saaneensa osakseen vääryyttä ja olevansa epätasa-arvoisessa asemassa muihin ranskalaisiin verrattuna. Tammikon mukaan ei ole ihme, että jotkut ihmiset valitsevat siksi terrorismin tien.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

306 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

yli 50% eläkeläisistä saa eläkettä alle 1500€/kk. Yli 50% työttömistä yksinhuoltajista saa erilaisten tukien myötä rahaa... Lue lisää...
Älä lässytä

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image