Ulkomaat

NYT: 89 000 työpaikkaa hävinnyt lyhyessä ajassa - verkkokauppa raastaa ki­vi­jal­ka­liik­kei­den myyntiä kiihtyvään tahtiin USA:ssa

Verkkokaupan kasvu on ajanut jo vuosia perinteisiä kivijalkamyymälöitä ja tavarataloja ahtaammalle. Kuvassa verkkokaupan paketteja matkalla asiakkaille. KUVA: Tapio Maikkola
Ulkomaat 17.4.2017 15:51
Antti Pasanen

Verkkokaupan kasvu on ajanut jo vuosia perinteisiä kivijalkamyymälöitä ja tavarataloja ahtaammalle, mutta nyt Yhdysvalloissa saattaa olla käsillä historiallinen käännekohta kivijalkakaupan tappioksi, kirjoittaa The New York Times.

Verkkokaupan jättiläisten kuten Amazonin johtama e-kaupankäynnin rynnistys on kiihtynyt huimasti viimeisen puolen vuoden aikana, lehti kertoo pääsiäisviikonvaihteen artikkelissaan.

Lehden mukaan vuosina 2010-2014 verkkokaupan arvo kasvoi Yhdysvalloissa vuosittain noin 30 miljardilla dollarilla. Nyt vuosikasvu on kivunnut jo 40 miljardiin.

Perinteisen kaupan on vaikea kilpailla verkkotoimijoiden valtavia valikoimia ja jatkuvasti nopeutuvia toimitusaikoja vastaan. Useat verkkokaupat toimittavat tilatut tuotteet vuorokauden kuluessa tilauksesta ja jopa samana päivänä.

Perinteisen kivijalkakaupan ahdingosta kertoo, että sitten viime lokakuun kaupan alalta on Yhdysvalloissa kadonnut 89 000 työpaikkaa.

Määrä on suurempi kuin koko maan hiiliteollisuudessa työskentelevien lukumäärä. Presidentti Donald Trump on nostanut hiilikaivosten ja -voimaloiden työntekijöiden ahdingon valokeilaan ja luvannut nostaa alan uuteen kukoistukseen.

Tyhjää liiketilaa ja trampoliinipuistoja

Lehti kuvaa muutoksen näkyvän kouriintuntuvasti New Yorkin SoHon kaupunginosassa. Hienoimpien ja hintavimpien muotiliikkeiden kotina tunnetulla alueella vuokrat ovat laskussa ja katunäkymään on ilmestynyt kasvava määrä tyhjillään olevia myymälätiloja.

Myös periamerikkalaiset mall-jättiostoskeskukset ovat monin paikoin autioitumassa tai tilat muuttuvat trampoliinipuistoiksi ja kansalaisopistoiksi.

Kaupan mullistuksessa syntyvien uusien työpaikkojen määrä tuskin riittää korvaamaan menetettyjä töitä, lehti kirjoittaa.

Muutoksella saattaa siten olla yllättäviä sosiaalisia ja poliittisia seurauksia, kun kymmenet tuhannet matalapalkkaiset ihmiset ajautuvat töiden loppuessa taloudelliseen epävarmuuteen. New York Timesin mukaan nyt joka kymmenes amerikkalainen on töissä kaupan alalla.

Kivijalkakauppojen nykyinen sulkemisaalto on käynnissä samaan aikaan kun amerikkalaisten kuluttajien luottamus on vahvaa ja työttömyysaste matala. Tämä viittaa siihen, että kyse ei ole tilapäisesti notkahduksesta vaan pysyvästä kaupan rakennemuutoksesta.

– Lyhyesti sanottuna perinteinen kauppa ei välttämättä toivu enää koskaan, lehti kirjoittaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Työpaikat katoaa, mutta ihmiset lisääntyy. Nyt pitäisi alkaa puuttua siihen mitä järkeä on täyttää ihmisillä tämä maailma jos täällä ei kohta tehdä mitään. Se on vaarallinen suunta jonakin päivänä ylikansoitus räjähtää käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kivijalkakaupat mikään itseisarvo tulisi olla. Ne ovat vain yksi pian historiian jäävä kaupan välivaihe. Kaupanteko sen sijaan jatkuu, vain eri muodoissa. Tehokkaammin, edullisemmin, kuluttajaa paremmin palvellen. Ja näin on, koska ei ihmiset muuten verkkokauppaa valitsisi. Ei kukaan ole aseella uhaten siihen pakottanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaisen halvan rihkamakaupan suosiminen on tappanut monta rehellistä yritystä ja kauppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan on lisännyt kuluttajien rahojen käyttökohteita. Kun nykyään saa halvemmalla kiinassa tehtyä nii jää rahaa enemmn käytettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten sosiaalisuus senkun kasvaa. :D

Ensi muutetaan kaupunkiin palveluiden ja ihmisten vuoksi. Seuraavaksi on ihan sama vaikka asua korvessa, koska kaupungissa asumisesta ei enää hyödy. Työtkin tehdään tänä päivänä jo etänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekä isot että pienet kivijalkakaupat ovat syyllisiä itsekin alamäkeensä. Myyjät ovat saaneet erittäin hyvän koulutuksen, mutta he eivät pysty hyödyntämään koulutustaan työssään. Kauppa käyttää korkeasti koulutettuja myyjiä ainoastaan hyllyjen täyttäjinä. Työtunnit minimissä, ettei tarvitse antaa pitkiä ruoka- eikä kahvipausseja. Asiakkaat eivät saa palvelua, kun myyjiä ei löydy tai he ovat erittäin kiireisiä purkaessaan rullakoista tavaroita hyllyyn. Aivan varmasti moni tuote jää ostamatta, kun apua ei saa. Nettikaupassa ei tarvitse kuin hetki olla kun ystävällinen chat-palvelija kysyy miten voin auttaa. Palvelu on erittäin hyvää ja kaupat syntyvät melkein aina. Ammattitaotoisten myyjien kannattaa hakeutua palvelemaan nettikauppojen asiakkaita palveluntarjoajien leipiin. Siellä arvostetaan ammattitaitoisten myyjien osaamista. Hyllyttäjiksi kelpaa vähemmälläkin koulutuksella. Kurjistukoon kivijalkakaupat johtajineen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti mitä koulutusta myyjä tarvii? Nuori hyvännäköinen nainen. Se riittää. Ihan sama mitä se selittää kun me miehet katsotaan ja flirttaillaan ja ostetaan jos tarvetta. Oikeasti kaupoilla ei ole mitään kysyntää en ainakaan itse sitä löydä. Jos haluan shoppailla niin teen sen verkossa. Saan merkkivaatteet kotii tuotuna muutamalla eurolla ja jos jos joku ei miellytä palautan sen ilmaiseksi. Miksi vaivautua kauppaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta voihan olla niin että se verkkokauppias onkin entinen kivijalkakauppias omalta paikkakunnalta. Jäi sentään yksi työpaikka.
Katosihan laukkukauppiaatkin kun maantieverkosto levisi joka kolkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida tulla viiveellä. Oulun keskustassa kävellessä huomaa, että asia on jo Oulussa tapahtunut. Tyhjää liiketilaa on niin paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai johtuisiko ennemminkin siitä, että Valkea starttasi, jossa hurjat liiketilat.

Pakko todeta, että aina kun lukee näitä kommentteja, että liiketilat keskustassa tyhjänä, niin missä ne tyhjät liiketilat on? Katutasolla ainakaan ole pahemmin tyhjiä liiketiloja. Pukumiehen ja stokkan tilat. Käsitykseni mukaan niitä remontoidaan ja niihin on tulossa uudet asiakkaat. Jos Liiketiloja on paljon vapaana, niin pitää alkaa itse metsästämään kohta niitä jos hinta on edullinen. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin vähenee kivijalkakauppoja kiihtyvään tahtiin. Kiinasta voi tilata niin helposti mitä vain, vaikkakin aikaa menee mutta ihan hyvin on toiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ne laske kun ovat riittävän kauan olleet tyhjillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan suunta on siihen, että niitä on pakko laskea, jos niihin halutaan yrityksiä. Itselläni on useampi kaveri joka hakee keskustasta liiketiloja, mutta kun hinnat on niin kovia heillä ei ole rahaa / riskinottokykyä ottaa kiinteistöä.

Stockmannin kiinteistön omistajat täysiä tumpeloita, kun eivät suostuneet laskemaan Stokkan vuokria. Nyt kiinteistöön joutuu hakemaan vuokralaisia todenteolla ja varmasti edullisemmalla hinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verkkokauppa kasvaa. Se on ymmärrettävä asia. Suomessa on maaseudun miehen tyhmää mennä kaupunkiin ostoksille. Palvelu on surkea ja viallinen tuote pitää käydä viemässä takaisin kaupunkiin. Verkkokauppa on joka ainoassa asiassa joustavampi. Toivottavasti kaupunkien supermarketit ymmärtävät mitoittaa myymälänsä vain kaupunkilaisia varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan totta ja pysyisi markettien ilma raikkaampana iliman maalaisia.
Sinä se sitten jätät netistä tilatun viallisen tuotteen vaihtamatta, hmmm aika kätevää ja säästäähän siinä kun ei tarvi kaupunkiin ajella vaihtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilainen ei ymmärrä, että netistä voi tilata vehkeen ja palauttaa vehkeen käymättä kaupungissa.
Kätevää. Ei edes pysäköintimaksuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se maalainen viisas? Mutta ajattele me kaupunkilaiset ei tarvita odottaa kahta päivää postin kulkua, kun voimme tilata tuotteet vaikka R- kioskille, eikä tarvita autoa, eikä p- maksuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilainen on aika typerä kun tilaa ärrälle. Minä tilaan aina kuriirin tuomaan ovelle asti. Eikä maksa mitään kun tilaa oikeista kaupoista tuotteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Hataratpa sinun tiedot on, sillä on suuri osa työttömistä ei saa Kelan/sossun kautta mitään korvausta leikkatuista päivä... Lue lisää...
Ei ihan pikku juttu.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image