Ulkomaat

Mainos

Napajäätä on nyt ennätysvähän niin etelä- kuin poh­jois­na­val­la­kin

Yhdysvaltalaisen NSIDC-tutkimuslaitoksen julkaisemissa eteläisen merijään satelliittimittauksissa kuluvan vuoden käyrä näkyy alimmaisena.
Ulkomaat 12.3.2017 20:49
Henripekka Kallio

Etelämantereen ympärillä oleva merijää suli tänä vuonna pienemmäksi kuin koskaan satelliittimittausten 1970-luvulle ulottuvassa historiassa.

Sekä yhdysvaltalaisen National Snow & Ice Data Centerin että japanilaisen National Institute of Polar Researchin julkaisemien tietojen mukaan merijää suli Etelämantereen ympärillä pienimmilleen reilu viikko sitten ja lähti sen jälkeen laajenemaan.

Merijäätä on ollut poikkeuksellisen vähän koko eteläisen pallonpuoliskon kesäkauden ajan.

Pohjoinen napajää voi yhtä heikosti. Pohjoisnavalla merijää saavuttaa näihin aikoihin vuotuisen maksimilaajuutensa ennen kuin lähtee kevään edistyessä sulamaan.

Yhdysvaltalaisten satelliittimittausten perusteella näyttää siltä, että pohjoinen napajää voi jäädä tänä vuonna laajimmillaan ollessaan pienemmäksi kuin koskaan mittaushistorian aikana. Varmaksi asiaa ei voi vielä sanoa, sillä joinakin vuosina pohjoinen napajää on saavuttanut maksimilaajuutensa vasta maaliskuun loppupuolella.

Yhdysvaltalaisen Polar Science Centerin mukaan pohjoisen napajään keskimääräinen paksuus ja tilavuus ovat joka tapauksessa pienemmät kuin koskaan aiemmin.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

artikkelissa ei mainittu kuinka paksu jääpeite on vielä Pohjoisnavalla,sehän se tärkein asia olisi eli mittoja ja metrejä,senttejä ei puolitotuuksia,niitä maailma on täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi väärää tietoa muka haluttaisiin tässä tuoda esiin.? Kenen hyödyksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Napajää ja merijää sekoitetaan iloisesti ja tahallaan. Otsikossa puhutaan napajäästä vaikka merijää onkin se varsinainen sisältö. Merijää on sulanut, mutta silti koko ajan yritetään tuoda esiin napajään tilannetta, mikä ei oikeasti ole ollenkaan huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelämantereen keskiosissa jään määrä on lisääntynyt viime vuosina, ja merijään väheneminenkin huomioonottaen jään kokonaismäärä on kasvanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä vaan tätä lunta ja jäätä riittää......? Ja pakkasta. Mikään ei ole muuttunut. Oulun Energian toimittaman laskelman mukaan koko ajan vaan talvet kylmenee? Kuka tämän selittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulvat eivät olekaan vallanneet mantereita. Vedenpinta ei ole noussut lainkaan. Johtuisiko siitä, että jäätyessään vesi laajenee ja sulaessaan tiivistyy. Voikin käydä toisin kun on peloteltu. Jos napajäät sulaa, niin merenpinta laskee. Tämä ei nyt lainkaan mennyt ilamsto'ennusteiden' mukaan, kuten ei mikään muukaan ilmasto-uskonnon mukaan. Joko alkaa hitaammatkin herätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelämanrereen napajää makaa napamantereen päällä. Siitä kun se sulaa ja valuu edelleen ympäröivään jäämereen, luulisi meren pinnan tason kohoavan. Samaten Grönlanti on saari, joka kannattelee valtavaa jäämassaa päällään. Vedessä kelluessaan jäälle käy niinkuin tuossa kuvasit, mutta vain kovin pieni osa kaikesta napajäästä kelluu meressä. Meren pinnan noususta en osaa sanoa, mutta pinta ei tietenkään nouse kaikkialla maailman merissä tasaisesti. Sateet vaikuttavat myös veden jakautumiseen eri maailman kolkkien välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa puhutaan merijäästä, mikä ei jäätyessään tai sulaessaan vaikuta vedenpintaan. Ainoastaan maalla oleva jää sulaessaan nostaa vedenpintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun merivesi alkaa lämpenemään, mikä tapahtuu viiveellä, se tunnetusti laajenee.
Teepäs silloin tulvakatsaus uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Mistä sinä tuon 8% keksit? omasta päästäsi? ja tuo ei ollut pointtisi. Jos olisi ollut olisit kirjoittanut niin. Matemat... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image