Ulkomaat

Michelle Obaman pu­heen­kir­joit­ta­ja Suomeen kesällä – näin Sarah Hurwitzin tekstit puhuttelevat

Michelle Obama puhui Buenos Airesissa Argentiinassa viime maaliskuussa. Hänen puheenkirjoittajanaan on toiminut juristitaustainen Sarah Hurwitz. KUVA: SILVINA FRYDLEWSKI
Ulkomaat 1.2.2017 7:00
Laura Myllymäki

”Herään joka aamu talossa, joka on orjien rakentama, ja katson tyttärieni, kahden kauniin ja älykkään mustan nuoren naisen, leikkivän koiriensa kanssa Valkoisen talon nurmella.”

Michelle Obama puhuu demokraattien puoluekokouksessa, eikä yleisö malta olla hiljaa. Presidentin puolison tuokiokuva viime kesän puoluekokouksen puheessa on voimakas. Siinä on samaistuttavaa monelle kuulijalle.

Tuokiokuvat – juuri ne ovat Michelle Obaman puheenkirjoittaja Sarah Hurwitzin ammattitaidon vahvuus, arvioi puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio.

Mustakallio on aivan viime päiviin saakka kirjoitellut sähköposteja Hurwitzille ja sopinut tämän vierailusta Suomeen. Tammikuussa puheenkirjoittaja pystyi vahvistamaan saapumisensa.

Hurwitz puhuu Hämeenlinnassa viestinnän, markkinoinnin ja valtionhallinnon edustajille suunnatun Retoriikan kesäkoulun seminaaripäivässä 9. kesäkuuta.

– Sanoin hänelle ihan suoraan, että meiltä Suomesta puuttuu puheenkirjoittamisen perinne, ja tarvitsisimme Hurwitzin apua, Mustakallio kertoo.

Michelle Obaman puhe demokraattien puoluekokouksessa viime kesänä oli kokonaisuudessaan tällainen:Ei anna haastatteluja

Lännen Media pyysi Mustakallion kautta haastattelua Hurwitzilta, mutta tämä on kieltäytynyt antamasta ulkomaalaisille medioille haastatteluja. Syyksi Hurwitz on sanonut Mustakalliolle, että Yhdysvalloissa on ollut pitkään käytäntö siitä, että maan presidenttiä ei arvostella julkisesti ulkomailla, vaikka niin voikin kotimaassa tehdä.

– Valta on vaihtunut, ja tilanne on herkkä, Mustakallio tulkitsee Obaman hallinnon aikaisen puheenkirjoittajan linjausta.

Tavallisesti ammattitaitoiset puheenkirjoittajat ovat korkeasti koulutettuja, ja heillä saattaa olla esimerkiksi toimittajan tausta. 39-vuotias Hurwitz on valmistunut Harvardin yliopistosta juristiksi.

Hurwitz aloitti demokraattisenaattoreiden, muun muassa John Kerryn, puheenkirjoittajana. Vuonna 2008 hän kirjoitti puheita Hillary Clintonille tämän presidentinvaalien esivaalikampanjan aikana. Kun Barack Obama voitti esivaalit, Hurwitz siirtyi kirjoittamaan tämän tiimiin.

Ensimmäisen puheensa Michelle Obamalle Hurwitz kirjoitti vuoden 2008 demokraattien puoluekokoukseen. Hieman myöhemmin hän siirtyi Michelle Obaman pääpuheenkirjoittajaksi.

Hurwitz tuntee puheittensa puhujan

Puheenkirjoittaja Sarah Hurwitz saapuu kesäkuussa Hämeenlinnaan. KUVA: JAMES HILSDON

Mustakallion mukaan hyvältä puheenkirjoittajalta vaaditaan kirjoitustaitoa sekä sanojen ilmaisuvoiman ja kielen antamien mahdollisuuksien ymmärrystä.

– On eri asia kirjoittaa tekstiä, joka on tarkoitettu luettavaksi, kuin tekstiä, joka on tarkoitettu puhuttavaksi, Mustakallio sanoo.

Yksi erityinen avu Sarah Hurwitzilla on. Mustakallio sanoo, että tämä tuntee poikkeuksellisen hyvin Michelle Obaman – henkilön, jolle Hurwitz kirjoittaa puheita.

– Hän on matkustanut Michelle Obaman kanssa viidellä eri mantereella, Mustakallio sanoo.

Hurwitzin kynästä oli myös Michelle Obamalle kirjoitettu puhe, jonka jotkut sanamuodot toistuivat Donald Trumpin vaimon Melania Trumpin republikaanien viime kesän puoluekokouksessa pitämässä puheessa.

Hurwitzin lista: tällainen on hyvä puheenkirjoittaja

Millainen sitten on hyvä puheenkirjoittaja? Tämän kysymyksen Mustakallio kysyi sähköpostitse Hurwitzilta. Lännen Media sai nähdä vastaukset.

Nämä seikat Hurwitz listaa:

a) Hyvä puheenkirjoittaja on sellainen, jolla on pomo, joka tietää, mitä haluaa ja osaa kertoa sen selkeästi puheenkirjoittajalle.

b) Hyvä puheenkirjoittaja osaa kanavoida pomonsa aidon äänen.

c) Hyvä puheenkirjoittaja välittää syvästi kirjoittamistaan asioista, kotimaastaan, jota palvelee, ja yleisöstä, jolle hän kirjoittaa.

MAINOS

Kommentoi

Jaa että meiltä puuttuu puheenkirjoittamisen perinne ja tarvitsemme siihen amerikkalaisen apua. Kaikki hyvä ei tule ulkomailta. Kun suomeksi aletaan kirjoittaa sellaisia puheita kuin mitä amerikkalaiset pitävät, alkaa yleisö oksentaa jo muutaman minuutin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

93
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
43
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
36
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
27
Uudessa Heinäkengässä karaoke raikaa kellon ympäri – uutta ravintolan toimintamallia kokeillaan Oulussa
27
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"
22
Rannan Terwa Towerin suunnitteluvaraus eteni Oulun kaupunginhallituksen ratkaistavaksi
20
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image