Ulkomaat

Mainos

MH17:n tapauksessa voidaan päästä oikeuden eteen, jos kan­sain­vä­li­set jännitteet lientyvät

Ulkomaat 17.7.2017 15:16 | Päivitetty 17.7.2017 18:58
STT

Malesialaiskoneen pudottamiseen osallistuneiden tekijöiden saaminen oikeuden eteen vaikuttaa tällä hetkellä melko epätoivoiselta, arvioi kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Hänen mukaansa Venäjä on suuressa roolissa siinä, milloin tapaus nytkähtää eteenpäin.

- Realistinen tapa edetä on, että Venäjän ja EU:n välillä tapahtuu jonkinlainen poliittinen liennytys. Sellaisen liennytyksen yhteydessä voidaan ajatella, että tässä asiassa päästään eteenpäin, Koskenniemi sanoo.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut MH17-lento ammuttiin alas Ukrainassa kolme vuotta sitten. Kaikki koneessa olleet ihmiset kuolivat, ja uhreista suurin osa oli hollantilaisia. Venäjän tukemien separatistien epäillään olleen ohjusiskun takana, mutta Venäjä on syyttänyt tapauksesta Ukrainaa.

Syyllisiä ei ole toistaiseksi nimetty. Kansainvälinen tutkijaryhmä (JIT) jatkaa tutkintaa, jonka lopullisena tavoitteena on nimetä tekoon syyllistyneet henkilöt.

Viime syksynä ryhmä julkisti työnsä tuloksia, joiden mukaan Malaysia Airlinesin kone ammuttiin alas Venäjältä Ukrainaan tuodulla Buk-ohjuksella. Tutkijat ovat lisäksi kertoneet tunnistaneensa noin sata ihmistä, jotka liittyvät tavalla tai toisella koneen alas ampumiseen ja Buk-ohjuslavetin liikkeisiin.

Tutkijaryhmään kuuluvat maat Australia, Belgia, Malesia, Hollanti ja Ukraina ovat sopineet yhdessä, että mahdolliset epäillyt tuodaan oikeuden eteen Hollantiin.

Koskenniemi sanoo, että Venäjää tuskin saadaan länteen oikeuden eteen. Hän muistuttaa, että Venäjä torpedoi aiemmin YK:n turvallisuusneuvostossa ajatukset kansainvälisen tuomioistuimen perustamisesta tapausta käsittelemään.

- Venäjä ei voi kuvitella saavansa itsensä kannalta positiivisempaa tuomioistuinjärjestelyä kuin sellaisen, joka YK:n turvallisuusneuvoston kautta saataisiin aikaan. Jos se ei suostu siihenkään, niin se ei missään tapauksessa suostu yhteistyöhön lännessä perustetun tai lännessä toimivan, esimerkiksi Hollannissa käytävän rikosoikeusmenettelyn kanssa, Koskenniemi sanoo.

Yksi puu jokaiselle uhrille

Hollannissa paljastettiin MH17-lennon uhrien kunniaksi istutettu muistometsikkö. Puita on 298, yksi jokaiselle kuolonuhrille. Puut on istutettu lähelle Amsterdamin Schipholin lentokenttää, josta Malaysia Airlinesin matkustajakone lähti viimeiselle matkalleen kolme vuotta sitten.

- Näitä uhreja ei voi koskaan unohtaa, sanoi Evert van Zijtveld, uhrien perheitä edustavan yhdistyksen johtaja paljastustilaisuudessa.

- Tämä muistomerkki on nykyisille ja tuleville sukupolville.

Tilaisuuteen osallistui uhrien omaisten lisäksi myös hallituksen edustajia, kansainvälisiä vieraita sekä Hollannin kuningaspari, kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima.

Puut on istutettu kaariin koristenauhan muotoon, ja niiden ympärille on istutettu auringonkukkia. Lahjoitusvaroin rakennetun muistomerkin on suunnitellut taitelija Ronald A. Westerhuis ja maisema-arkkitehti Robbert de Koning.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Venäjän osuudesta MH17 -tapauksen todisteiden hävittämiseen tähtäävistä pyrkimyksistä ehkä kammottavin oli MH17 -tapausten yhteydessä harjoitettu systemaattinen uhrien ryöstäminen.

Uhreilta vietiin henkilökohtaiset korut, kellot, vihkisormuksetkin. Pino uhreilta kerättyjä passeja kuvattiin venäläissotilaan käsissä ja toinen passipino Venäjälle rekisteröidyn henkilöauton takapenkiltä. Jo muutamia vuorokausia alasampumisen jälkeen, hollantilaiset pankit kertoivat julkisuuteen siitä kuinka MH17 -lennolla kuolleiden hollantilaisten pankki- ja luottkortteja yritettiin käyttää venäläisissä kaupungeissa, Venäjällä: Moskovassa, Pietarissa, Omskissa ja jopa Irkutskissa saakka.

Jos venäläisillä sotilailla ei muka ollut mitään tekemistä ruumiiden ryöstämisen kanssa, miten on mahdollista, että yli sadan hollantilaisen luotto- ja pankkikortit tulivat käyttöön Venäjällä ? -Jos venäläisiä sotilaita ei muka ollut läsnä MH17 -uhrien ruumiiden ryöstämisessä, miten on mahdollista se, että hollantilaisten uhrien passeilla on yritetty päästä Venäjältä EU:n alueelle, Schengen-rajan ylitse, jossa passit tarkistetaan ?

Inhimillisiä erehdyksiä tapahtuu sodissa, mutta venäläisten sotilaiden käytös MH17 -alasampumisen yhteydessä on niin anteeksantamattoman julmaa ja häpeilemättömän ala-arvoista, että vastaavantasoista käytöstä on euroopassa viimeksi nähty keskiaikaisilla ryöstöretkillä. -Pitäisikö tästä tehdä mahdollisesti pidemmälle menevät johtopäätelmät venäläisen yhteiskunnan ja venäläisten ihmisten asenne- ja arvomaailman tasosta 2000-luvulla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä 7/2017 on ansiokas artikkeli Ukrainassa kolme vuotta sitten alasammutun MH17 matkustajakoneen rikostutkinnasta otsikolla Kuka tämän teki?

Artikkelissa on laaja lähteistö ja lisäksi kirjoitus perustuu poliitikkojen, virkamiesten, tutkijoiden ja sotilasasiantuntijoiden haastatteluihin. MH17-tutkintaan liittyviä videoita ja ääninauhoja voi katsoa ja kuunnella kyseisen artikkelin verkkoversiossa osoitteessa HS.fi/kuukausiliite.

Kansainvälisesti kannatettu ajatus oli, että MH17-tuhon oikeudenkäyntiä varten perustettaisiin YK:n alainen tribunaali. Venäjä esti aikeen. Tutkimuksen edetessä Venäjän selitykset muuttuivat valheesta toiseen. Venäjä jäi kaikista valheistaan kiinni (tässäkin!).

Tutkijat esittelivät todisteet, joiden mukaan Buk oli todella tuotu Venäjältä ja laukaisun jälkeen palautettu sinne. Puhelutallenteet osittavat, että Bukin mukana Venäjältä toimitettiin myös miehistö. Näin ampujat olivat Venäjän sotilaita, eivät Itä-Ukrainan kapinallisia. Bellingcat-ryhmän tutkijat ovat avoimista lähteistä kerätyn tiedon perusteella nimenneet joukon venäläisiä sotilaita.

Muistin virkistämiseksi Venäjän koottuja selityksiä alasampumastaan MH17 -matkustajakoneesta:
1. MH17 -lento lastattiin täyteen ruumiita jo Amsterdamissa, Hollannissa, ja lennettiin tahallaan peltoon Ukrainassa kunnianarvoisan presidentin Putinin mustamaalaamiseksi.
2. "Tarkkasilmäinen Tatjana" näki omin paljain silmin kuinka 10 km:n korkeudessa ukrainalainen SU-25 ampui alas MH17 -lennon. Takkasilmäinen Tatjana näki lentokoneen tunnukset ja rekisterinumeron 10 km:n päästä.
3. Amerikan aseteollisuuden palkkaamat USAF:n hävittäjät lensivät Mustalta mereltä, ampuivat MH17-lennon alas ja pakenivat takaisin lentotukialukselleen Mustalle merelle. Operaation tavoitteena oli saada aseita kaupaksi enemmän.
4. Mitään lentokonetta MH17 ei ole edes ammuttu alas. Kyläläinen "Olga" heräsi edeltävänä yönä siihen kuinka CIA:n amerikkalaiset agentit toivat paikalle lentokoneen romun osia ja ruumiita rekka-autoilla ja hollywoodilaisten spesialistien kanssa lavastivat koko alasampumisen.
5. "Ukrainalaiset fasistit" luulivat kyseessä olevan Putinin paluulennon euroopasta Moskovaan ja he ampuivat alas erehdyksessä väärän lentokoneen. (Huom.: Putinin lento lensi 1700 km pohjoisempana, toisena ajankohtana).

Merkille pantavaa on, että osa suomalaisista kremlisteistä aloitti noin vuorokauden aikaisemmin yllä olevan vääristetyn viestinnän kertomisen, ennen kuin Venäjä alkoi kertomaan samaa tarinaa.

Venäjän olisi vihdoinkin tunnustaa osuutensa MH17 alasampumisessa ja antaa alasampumisen uhrien omaisille rauhan pyytämällä anteeksi. -Anteeksi kun ei voi antaa, ennen kuin tunnustus ja anteeksipyyntö on esitetty. Putin saisi maineelleen kansainvälistä nostetta jos luovuttaisi BUK-ohuksen ammunnasta vastanneet venäläiset sotilaat sotarikostuomioistuimeen Haagiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu todella järkyttävältä, kun tapaukksesta halutaan syyttää sodan tehtäviä suorittaneita oman maansa ja kansansa puolesta taistelleita ilmeisen jaloja sotilaita. Todellinen syyllinen oli lentoa määräyksillä ohjannut lennonjohto. Sen toiminta vei koneen harhateille ja lopulta taistelukentän päälle torjunnan kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MH17 lensi tapahtumahetkellä normaalilla suunnitellulla reitillään kuten samalla alueella 160 muutakin konetta tuona päivänä.

Venäjä toimiti aluetta terrorisoineille liian tehokkaan aseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä ja kukapa uskoisi Ukrainalaista lentäjää, joka sanoi ampuneensa koneen alas tai vielä epäuskottavampaa espanjalaista lennonjohtajaa, joka näki hävittäjän Malesialaaiskoneen peräss.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typeriä Venäjän valtion-median valheita.

Lentäjäjuttu on saksalaisesta satiirijulkaisusta jonka jotku otti todesta. Lentäjä ei lentänyt 17.7. Eikä tutkassa näy hävittäjää eikä MH17 jäänteissä ole ilmasta-ilmaan aseiden jälkiä.
Ja espanjalainen englantia osaamaton henkilö ei voi olla töissä lennonjohdossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskenniemikös se on tutkinut, että kuka ampui koneen alas? Jotenkin tulee heti epäilys syytetyn nimeämisestä, koska ei edes pyydetty Venäjää tutkimuksiin mukaan? Milloin rikosta on tutkittu siten, ettei syytettyä kuulla? Onko Koskenniemi perehtynyt yhtään rikosoikeukäytäntöön?
Tämähän on selväää lännen arvoyhteisöä, nimetään syytetty heti tapahtuman jälkeen ilman tutkimuksia, joten epäilysyytteet on hyvä sitten suunnatakin sinne päin! Mutta syytettyä on aina kuultava ja tässä tapauksessa jos olisi Venäjä ollut mukana tutkimuksissa, olisi vähän uskottavampaa lännen toiminta. Usahan se on takana tässäkin jutussa, sitähän pitää nuolla on se minkälainen rikollinen maa tahansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikollisten ei yleensä anneta tutkia omia tekojaan muualla kuin venäjällä. Poliisit tutkii ja syytteet luetaan aikanaan.

Julkisista todisteista tiedämme täydellisellä varmuudella että venäjän tuella MH17 ammuttiin alas.

Sittemmin venäjä on tehnyt kaikkensa tutkinnan vaikeuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan rikolliset vastustavat rikoksensa käsittelyä ja tuomiota. Ei Venäjä mikään poikkeus ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin näköisiä sotilaita voisi parveilla ohjuslavetti-asetelman ympärillä niin ikään tuon metsikön keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Mieheni ehti olla töissään, siinä samassa työpaikassa reilusti yli 40 vuotta. Eikä päiväkään työttömänä. Eläke on 1460e ... Lue lisää...
Allison

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image