Ulkomaat

Merkel kiittelee - demarit valmiita yhteiseen hallitukseen

Angela Merkelin kristillisdemokraatit ja Saksan sosiaalidemokraattinen puolue lähtevät hallitusyhteistyöhön. KUVA: CARSTEN KOALL / EPA
Ulkomaat 4.3.2018 10:13 | Päivitetty 4.3.2018 14:33
STT

Saksan liittokansleri Angela Merkel onnittelee sosiaalidemokraatteja äänestystuloksesta. Merkel odottaa innolla yhteistyötä Saksan hyväksi, kerrotaan CDU:n Twitter-tilillä.

Saksa saa viimein hallituksen. Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) jäsenistön enemmistö tukee yhteistyötä liittokansleri Merkelin kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa.

Kaksi kolmasosaa annetuista äänistä puolsi hallitukseen menemistä.

Saksalaismedia ja esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC ilmoittivat äänestystuloksesta ennen kuin puoluejohto ehti sen virallistaa. Median tiedot olivat peräisin nimettöminä pysytteleviltä lähteiltä puolueesta.

Sosiaalidemokraattisen puolueen jäsenet ilmoittivat kantansa kirjeäänestyksessä. Jo etukäteen enemmistön arvioitiin suhtautuvan yhteistyöhön myönteisesti.

Kirjeäänestyksessä oli yli 460 000 äänioikeutettua puolueen jäsentä.

Vaikeudet satoivat oikeiston laariin

Saksassa on yritetty muodostaa uutta hallitusta viime syyskuun vaaleista saakka. Kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n neuvottelut karahtivat kiville marraskuussa. Tämän jälkeen SPD pyörsi aiemman päätöksensä jäämisestä oppositioon ja ryhtyi neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä kristillisdemokraattien kanssa.

Valtapuolueiden ahdingosta on hyötynyt erityisesti oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue. Se nousi syyskuun vaaleissa ensimmäistä kertaa liittopäiville ja samalla parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Hallituksen muodostamisen pitkittyneet vaikeudet ovat vain lisänneet AfD:n suosiota, joka on ajoittain jopa ohittanut sosiaalidemokraattien kannatuksen.

Jos SPD:n jäsenistö olisi torjunut hallitukseen menon, Saksassa olisi todennäköisesti järjestetty ennenaikaiset vaalit.

Sipilä: Saksan hallituksen synty on helpotus

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää helpotuksena sitä, että Saksaan on saatu uusi hallitus. Hän kertoo Ylen pääministerin haastattelutunnilla keskustelleensa liittokansleri Angela Merkelin kanssa useaan otteeseen siitä, muuttuuko Saksan linja. Merkel on vakuuttanut linjan pysyvyyttä.

Saksan uuden hallituksen on ennakoitu syventävän rahaliittoa, ja Sipilän mukaan rahaliiton täytyykin syventyä. Hän toteaa, että on otettava kuitenkin sellaisia askeleita, ettei yhteisvastuu unionissa kasva hallitsemattomaksi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo Twitterissä, että SPD:n jäseniltä tuli vahva tuki koalitiosopimukselle ja että vastuullinen päätös on helpotus Euroopalle.

SDP:n kansanedustaja ja suuren valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen kuvasi Saksan sosiaalidemokraattien asettaneen maan parhaan puolueen edelle. Järjestys on oikea. Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa, hän tviittasi.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Demareiden olisi kyllä pitänyt jäädä oppositioon ja yrittää vielä kerran "Jamaikaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos tämä Merkkeli tuhoaa Saksan, niin ei pidä Sybillan ja muiden ottaa siitä mallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen puliveivaus aiheuttaa sen ettei ole mieltä äänestää. Ny kun suomessakain SDP menisi sipilän hallitukseen niin loppuu se äänestäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö ymmärrä sitä, että Suomessa ei hallitusta voi muodostaa ellei siinä ole mukana useampi puolue. Koska vasemmiston yhteiskannatus on surkean pieni, seuraavassa hallituksessa on demareiden lisäksi porvaripuolueita. Vaikka sdp olisi pääministeripuolue , hallituksessa on silti porvarienemmistö. Suomessa on juuri tällaisia kokoomuksen ja demareiden yhteishallituksia. Saksassa ois ollu mahdollisuus aitoon porvarihallitukseen, mutta fdp meni töppää mää homman. Seuraavat saksan vaalit onkin hauska nähdä mikä on suurin puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pyyhittiin vaalituloksella persiitä, kun kaksi vaalihäviäjää muodostivat hallituksen. Ja joista toisen piikkiin menee se, että Saksaan on läpsytellyt noin miljoona elintasoturistia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmistöhallitus se tarvitaan Saksassakin. Vähemmistö ei voi saada parlamentin luottamusta. Näin toimii parlamentaarinen demokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha roomalainen sananlaskukin totesi, että ”Mikä sopii Orpolle ja Tuppuraiselle, ei sovi maalle ja kansalle”.

Saksan tie on perikadon tie. Vuoden 2035 Saksassa kiellettyjä numeroita ovat 1 ja 13, koska niistä muodostuu kirjaimet A ja M, joista tulee mieleen Angela Merkel.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen seuraavassa hallituksessa SDP on varmasti hyvin merkittävässä osassa poistamassa ja korjaamassa nykyisen hallituksemme aivan käsittämättömiä isänmaalle erittäin vahingollisia hankkeita ja linjauksia - jopa rikosluontoisia, kuten esim. verovarojemme omaisuudensuojan rikkominen, täysin syyttömille työttömille laittomia rangaistuksia (oikeusmurhia) tuottava Aktiivimalli, julkisen vallan luovuttaminen yksityisille toimijoille niin kaavoituksessa kuin terveydenhuollossamme, kansallisvarallisuuksiemme luovuttaminen vastikkeetta yrityksille, jne jne.

Mitä pikemmin saamme kokonaan uuden hallituksen sitä pienemmiksi isänmaamme tuhot jäävät ja sitä helpompi niitä on korjata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä tapauksessa populismia edusta SPD, joka hylkää aatepohjansa saadakseen valtaa?

”Vastuulisuus ja maan etu”... Kissan viikset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ettei taaskaan unohdettu mainita taikasanaa oikeistoPOPULISMI. Kyllä se on vasemmisto joka on POPULISTINEN!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molemmat ovat... ja lisäksi vihreät.

Näillä suu käy nopeammin kuin ajatus. Enkä puhu nyt pelkästään Ville Niinistöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

52
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
46
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
15
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image