Ulkomaat

Media: Trump ja demokraatit päässeet yh­tei­sym­mär­ryk­seen "unelmoijien" suojelusta

Presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti viime viikolla lakkauttavansa DACA-suojeluohjelman. Arkistokuva. KUVA: SHAWN THEW / EPA
Ulkomaat 14.9.2017 5:38 | Päivitetty 14.9.2017 7:37
STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja demokraattijohtajat ovat sopineet, että niin sanottujen unelmoijien suojelemiseksi karkotukselta tehdään suunnitelma, uutisoi muun muassa Washington Post -lehti. Asiasta ovat kertoneet lehdelle Trumpin ja demokraattijohtajien tapaamisesta perillä olevat ihmiset.

Asiasta myös uutisoineen Guardianin mukaan sopimuksesta ovat kertoneet senaatin demokraattijohtaja Charles Schumer ja edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi. Schumer ja Pelosi tapasivat Trumpin keskiviikkona.

Tapaamista koskevassa Valkoisen talon tiedotteessa kuvailtiin tapaamisen olleen rakentava ja keskittyneen muun muassa rajaturvallisuuteen ja DACA-suojeluohjelmaan.

Suojeluohjelman piirissä noin 800 000 ihmistä

Trumpin hallinto ilmoitti viime viikolla lakkauttavansa DACA-suojeluohjelman, joka on sallinut noin 800 000:n lapsina laittomasti maahan tuodun ihmisen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Ohjelma on Trumpin edeltäjän Barack Obaman luomus. Suojeluohjelmassa mukana olevia ei ole voinut karkottaa. Edellytyksenä on ollut, että he ovat tulleet maahan alle 16-vuotiaina ja heillä ei ole rikosrekisteriä.

Obama käynnisti ohjelman viisi vuotta sitten, jotta paperittomien siirtolaisten lapset voisivat opiskella ja työskennellä maassa laillisesti ja ilman pelkoa karkotuksesta. Ohjelman avulla haluttiin estää lasten syrjäytyminen ja päätyminen esimerkiksi rikoksen poluille.

Lakkauttamispäätös herätti paljon kritiikkiä

Jos ohjelma olisi lakkautettu Trumpin suunnittelemalla tavalla, ohjelman piirissä olevien kaksivuotisia oleskelulupia ei olisi peruttu heti, mutta niitä ei olisi uusittu. Trumpin lakkauttamispäätöstä seurasi vastalauseiden myrsky. Huutokuorossa olivat mukana niin ammattiyhdistysliikkeen johtajat, yritysjohtajat, uskonnolliset ryhmittymät kuin demokraatit ja myös osa republikaaneista.

Lisäksi joukko osavaltioita ilmoitti haastavansa Trumpin hallinnon oikeuteen suojeluohjelman lopettamisesta. Osavaltioiden joukossa olivat muun muassa New York, Illinois, Washington ja Havaiji. Osavaltioiden pääsyyttäjien mukaan päätös ohjelman lakkauttamisesta syrjii meksikolaisväestöä, sillä suurin osa suojeluohjelman piirissä olevista on meksikolaistaustaisia. Osavaltioiden mukaan ohjelman lakkauttaminen on myös ristiriidassa perustuslain mielivaltaiset rangaistukset kieltävien osien kanssa.

Myös ex-presidentti Obama ilmoitti tuomitsevansa Trumpin lakkautuspäätöksen ja vetosi kongressiin, jotta se puuttuisi asiaan.

- Näiden nuorten ihmisten ottaminen kohteeksi on väärin, koska he eivät ole tehneet mitään väärin. Päätös on tuhoon tuomittu, koska nämä ihmiset haluavat aloittaa uusia yrityksiä, palvella armeijassamme ja antaa muilla tavoilla panoksensa hyväksi. Ja tämä päätös on julma, Obama kirjoitti.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Hienoa Trump. Yhdysvaltojen hallinnon on seurattava maansa perustuslakia ja tämä Obaman säätämä DACA oli täysin perustuslain vastainen. DACA ei siis ollut mikään oikea laki, koska se ei olisi mennyt kongresissa läpi kun se on perustuslain vastainen. No Obama sitten teki tämän pelkkänä presidentin määräyksenä jonka seuraava presidentti voi kumota halutessaan noin yhdessä minuutissa ja näin Trump myös teki. Se on nyt kongressin vastuulla tehdä työnsä eli säätää lait. Demokraatit alkaa nyt töihin siellä ja lopettaa sen loputtoman nihkeilyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

120
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
52
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
43
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
40
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
35
Sote-uudistus uhkaa jälleen lykkääntyä: "Vapaa kenttä markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän"
28
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
28
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Ihan turhaa solvata Lindströmiä, joka itsekin tietää olevansa pelkkä yhden kauden pelinappula vailla minkäänlaista tulev... Lue lisää...
Puoluetoimiston työm...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image