Ulkomaat

Mainos

"May alkaa herätä brexit-to­del­li­suu­teen" - Britannian pääministeri tarjosi odotetussa puheessaan konkretiaa

– Meidän pitää hyväksyä, että kun lähdemme EU:sta, moni asia tulee muuttumaan, Britannian pääministeri Theresa May varoitti odotetussa puheessaan perjantaina. KUVA: ANDY RAIN / POOL
Ulkomaat 2.3.2018 18:05
Rami Nieminen

Theresa May tarjosi odotetussa puheessaan konkretiaa, mutta ei antanut periksi suurista linjoista.

– Meidän pitää hyväksyä, että kun lähdemme EU:sta, moni asia tulee muuttumaan, Britannian pääministeri Theresa May varoitti odotetussa puheessaan perjantaina.

May hahmotteli noin 45 minuuttia kestäneessä puheessa sitä, miten EU ja Britannia voivat päästä yhteisymmärrykseen tulevista kauppasuhteista.

May tunnusti, että Britannia ei voi saada neuvotteluissa kaikkea haluamaansa. Hän totesi, että esimerkiksi ulkomaankaupalle tulee välttämättömiä esteitä.

– May alkaa herätä brexit-todellisuuteen, arvioi konservatiivien kansanedustaja Anna Soubry BBC:llä tuoreeltaan puheen jälkeen.

Mayn puhe keskittyi talousasioihin, mutta hän sivusi myös keskeistä Pohjois-Irlannin kysymystä. Eroneuvottelujen avainkysymyksiä on, millaisen kauppasopimuksen EU ja Britannia tekevät. EU ja Britannian oppositio haluaisivat maan pysyvän jatkossakin EU:n sisämarkkinoilla. Kovan linjan brexit-leiri, muun muassa Mayn omassa puolueessa, vastustaa tätä ja kannattaa puhtaasti taloudellista vapaakauppasopimusta.

Puheessaan May asettui johonkin näiden linjojen väliin.

– Me haluamme kauppasopimuksen, joka on laajempi ja syvempi kuin yksikään tähän mennessä tehty sopimus missään päin maailmaa, May linjasi.

Hän sanoi tavoittelevansa "sopimusta tulleista", mutta ei tulliliittoa. Pohjois-Irlantiin May kaavaili ratkaisua, jossa rajavalvontaa voitaisiin välttää erilaisin sopimuksin. Esimerkiksi suuret yritykset voisivat kuljettaa tuotteitaan edelleen ilman tullimuodollisuuksia.

May korosti, että tulliliitto ei sovi Britannialle, koska maa haluaa itse solmia omia kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa. Hän muistutti, että kaikissa EU:n tekemissä kauppasopimuksissa on erityispiirteitä.

– Jos meidän mallimme on rusinoiden poimimista, silloin kaikki kauppasopimukset ovat rusinoiden poimimista, May näpäytti.

– Hallituksen ongelma on, että se yrittää löytää taloudellisen ratkaisun. EU:lle brexit on täysin poliittinen kysymys. Se haluaa kaikin keinoin suojella omien sisämarkkinoidensa yhtenäisyyttä ja siinä tappiot Britannian kanssa käydyssä kaupassa ovat toisarvoisia, Soubry kritisoi puoluetoveriaan Mayta.

Mayn puhe otettiin vastaan varovaisen positiivisesti Britanniassa. Pääministeriä on kritisoitu siitä, että tämä ei ole onnistunut esittämään konkreettisesti mitä hallitus neuvottelujen eri osa-alueilla haluaa. Perjantaina May kertoi useita esimerkkejä brittien tavoitteista.

Mayn mukaan Britannia haluaa pysyä mukana useissa eurooppalaisissa toimielimissä. Hän mainitsi muun muassa ilmailun sekä lääke- ja kemianteollisuuden aloina, joilla britit ovat halukkaita jatkamaan EU-yhteistyötä. Myös tiedeyhteistyöstä May haluaa pitää kiinni.

May muun muassa myönsi, että Euroopan tuomioistuimen ratkaisut vaikuttavat Britanniaan eron jälkeenkin. Toisaalta hän totesi, että Britannian parlamentti voi halutessaan säätää myös eurooppalaisesta oikeuskäytännöstä poikkeavia lakeja.

Vastatessaan toimittajien kysymyksiin May korosti puheensa jälkeen, että Britannia on edelleen valmis lähtemään EU:sta tarvittaessa vaikka kokonaan ilman erosopimusta.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britannia haluaa olla itsenäinen valtio ja pyristelee irti EU:n kuristusotteesta. Britannialle ei kelpaa tulliliitto, vaan se haluaa tullisopimuksen, kuten mikä tahansa itsenäinen valtio. Se on myrkkyä vallanhaluiselle EU:n johdolle, joka vihaa itsenäisiä valtioita, jotka haluavat itse päättää asioistaan ja tehdä itsenäisiä sopimuksia muiden itsenäisten valtioiden kanssa. Varsinkin talous- ja maahanmuuttoasioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimus on aina kaksipuolinen.

Britannia ei voi saada EU:n kanssa sopimusta, joka olisi sille edullisempi kuin EU-jäsenyys. Jos sellainen olisi mahdollista, niin se olisi EU:n puolelta EU:n itsemurha.

Britannia vedetään Brexitissä kölin alta. Näin se vain menee maalaisjärjellä ajateltuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit eivät ole koskaan pärjännet omillaan, vaan ovat kautta historian riistäneet milloin missäkin päin maailmaa. Nyt yritetään lypsää Eurooppaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään maa ei ole koskaan pärjännyt "omillaan". Kaikki ovat aina halunneet tehdä ulkomaan kauppaa keskenään. Suomi on riistetyn asemassa edelleenkin ja tekee niinkuin Bryssel määrä. Onko se parempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU kehuu ja mainostaa itseään meiltä kansalaisilta kupatuilla rahoilla satojen miljoonien edestä vuodessa ja media on tässä mukana. On siis turha luulla, että media koskaan toisi esille EUn perustavan laatuisia ongelmia. Youtubessa on esim videoita, joissa Juncer hoipertelee punaisella matolla humalassa keskellä päivää, mutta media vaikenee ja katsoo läpi sormien tätä uskomatonta touhua!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image