Ulkomaat

Le Pen joutui puo­lus­tus­kan­nal­le vaa­li­väit­te­lys­sä

Ulkomaat 21.3.2017 1:37 | Päivitetty 21.3.2017 16:19
STT

Ranskassa presidenttiehdokkaiden ensimmäinen televisioväittely ei mullistanut asetelmia hieman reilu kuukausi ennen vaalien ensimmäistä kerrosta. Väittelyn jälkeen tehtyjen pikagallupien perusteella parhaiten mukaan kelpuutetuista viidestä kärkiehdokkaasta vakuuttavimmin esiintyi sitoutumaton keskustalainen Emmanuel Macron. Samalla johtopäätös tehtiin monien ranskalaislehtien pääkirjoituksissa.

Kovan hyökkäyksen kohteeksi joutunut äärioikeiston Marine Le Pen selviytyi myös kohtuullisen hyvin. Kahden pikakyselyn vastaajat sijoittivat hänet jaetulle toiselle tai kolmannelle sijalle. Heikoimmaksi lenkiksi vastaajat tuomitsivat sosialistien ehdokkaan Benoit Hamonin.

Keskeisiin ehdokkaisiin lukeutuvat myös oikeiston Francois Fillon ja vasemmistolainen Jean-Luc Melenchon.

Mielipidekyselyiden perusteella Macron ja Le Pen selvittävät tiensä ensimmäiseltä äänestyskierrokselta ratkaisevaan toiseen koitokseen, jossa Macronin ennustetaan voittavan Le Penin.

Useissa tiistain kommenteissa kiitettiin noin 10 miljoonan tv-katsojan todistaman vaalikeskustelun keskittymistä asiakysymyksiin. Le Parisien -lehden mukaan politiikasta ja ideoista puhumisella alkoikin olla jo kiire vaalikampanjassa, jota ovat tähän saakka leimanneet lähinnä erilaiset skandaalit ja väärinkäytösepäilyt.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on 23. huhtikuuta ja toinen kierros 7. toukokuuta.

Uimapuku "merkki radikaalista islamista"

Muslimien aseman pohtiminen on Ranskassa kiteytynyt ehkä hieman yllättäen kysymykseen niin kutsutusta burkinista, musliminaisille suunnitellusta uima-asusta.

Maanantain väittelyssä Le Pen sanoi, että burkini on "merkki radikaalin islamin noususta" Ranskassa ja syytti vastaehdokas Macronia burkinien puoltamisesta.

- Burkini on yleiseen järjestyksenpitoon liittyvä ongelma. Le Penin ei pidä käyttää sitä ranskalaisten jakamiseen, Macron vastasi.

Kohu asusta nousi viime kesänä, kun useat rannikkokaupungit kielsivät provokaatioksi luonnehtimansa peittävän uimapuvun. Liki kaikki burkinikiellot kumottiin myöhemmin syrjivinä.

Oikeiston Fillon iski väittelyssä tyrmäämällä epärealistisena Le Penin suunnitelman, jonka mukaan vankiloihin on luotava paikat 40 000 lisävangille. Fillon sanoi, että hänen itse ehdottamansa 16 000 uutta vankipaikkaa on jo paljon.

Sosialistien Hamon puolestaan otti hampaisiinsa Le Penin väitteen, jonka mukaan Ranskan koululaiset ovat kouluväkivallan armoilla.

- Koulurauha ei synny siitä, että oppilaitokset otetaan panttivangeiksi, Hamon tuomitsi Le Penin vaatimukset erittäin kovasta koulukurista ja vartioinnista.

Suuri nukkuvien puolue

Vaikka Ranskan vaaleja seurataan tarkkaan ulkomailla, mielipidekyselyjen mukaan vain noin 65 prosenttia äänioikeutetuista aikoo äänestää vaalien ensimmäisellä kierroksella 23. huhtikuuta. Edellisten presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestysvilkkaus ylitti 80 prosenttia.

Myös epävarmojen äänestäjien joukko on suuri: kyselyjen mukaan uurnille aikovista yli 40 prosenttia ei ole vielä valinnut ehdokastaan.

Vaalien toinen, ratkaiseva kierros järjestetään 7. toukokuuta.

Le Pen ja Macron saisivat mielipidekyselyjen mukaan osapuilleen yhtä paljon ääniä vaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta kakkoskierroksella Macron voittaisi Le Penin selvästi. Vaaliasiantuntijat ovat kuitenkin muistuttaneet, että gallupit ovat olleet hiljattain väärässä niin Britannian brexit-äänestyksessä kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleissakin.

- - -

Korjattu klo 9.24: Väittelyyn otettiin mukaan viisi kärkiehdokasta, ei kaikkia ehdokkaita.

MAINOS

Kommentoi

Olisi voinut julkaista arvion siitä kuka pärjäsi parhaiten väittelyssä. Yleensä sellainen on saatavissa,vai oliko voittaja väärä henkilö.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

321 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image