Ulkomaat

Mainos

Lämpeneminen hävittää urokset - yli 99 prosenttia lie­mi­kil­pi­kon­nis­ta on naaraita ja tilanne pahenee

Liemikilpikonnayksilö on yhä todennäköisemmin naaras. Konna uimassa Australian Isolla valliriutalla Acropora-korallien yllä. KUVA: Auscape/UIG/REX
Ulkomaat 14.1.2018 15:12
Nea Alanen

Tuore tutkimustieto hätkähdyttää. Kun ilmasto lämpenee, Australian merikilpikonnien pesästä lähtee maailmalle yhä harvemmin koiraita.

Australialaisessa tutkimuksessa selvisi, että Ison valliriutan alueella elävistä liemikilpikonnista miltei kaikki ovat naaraita. Ilmastonmuutos on vinouttanut niiden sukupuolijakaumaa huolestuttavalla tavalla.

Liemikilpikonnat ovat trooppisilla ja subtrooppisilla merialueilla eläviä uhanalaisia merikilpikonnia. Niiden sukupuolen määräytyminen riippuu hiekkaan munittuja munia ympäröivästä lämpötilasta. Mitä lämpimämpää on, sitä enemmän syntyy pelkästään naaraita.

Isolla valliriutalla Australian Queenslandin osavaltion pohjoisosissa elää kaksi geneettisesti toisistaan eriävää suurta liemikilpikonnapopulaatiota.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että vertailun lämpimämmällä alueella elävistä liemikilpikonnista jopa 99,1 prosenttia ja nuorista kilpikonnista jopa 99,8 prosenttia oli naaraita.

Liemikilpikonnat saavuttavat sukukypsyyden vasta yli 20 vuoden iässä.

Naaras munii joka toinen vuosi noin sata munaa rannoille, useita kertoja pesimiskauden aikana. Munat hautuvat noin 55 vuorokautta. Sen jälkeen kuoriutuneet poikaset vaeltavat mereen, missä ne viettävät useita vuosia ennen kuin liittyvät muiden joukkoon rannikkoalueille.

Alligaattoreista lämpö tekeekin koiraita

Helsingin Linnanmäellä toimivan Sea Life -akvaarion intendentti Markus Dernjatin kertoo, että kilpikonnat eivät ole ainoita eläimiä, joiden sukupuolijakautumaan vaikuttaa lämpötila.

- Liemikilpikonnien alkiot ovat tavallaan sukupuolettomia, kunnes ne saavat lämpösignaalin munaan siitä, kummaksi tässä kannattaisi syntyä.

- Esimerkiksi alligaattoreista tulee päinvastoin koiraita, kun ympäristö lämpenee.

Liemikilpikonnanaaraita on aina enemmän kuin koiraita. Ilmaston kohonneet lämpötilat vinouttavat merikilpikonnien sukupuolijakaumaa. Yksi koiras voi hedelmöittää monta naarasta. Normaali sukupuolijakauma on kolme naarasta yhtä koirasta kohti. Nyt sukupuolivinoutuma on jopa sata naarasta yhtä koirasta kohti. Se on liikaa.

Asiantuntija: Tämä on ihan katastrofi

Ilmastonmuutos heijastuu myös koralleihin. Merivedet lämpenevät ja Ison valliriutan korallit vaalenevat. Dernjatinin mukaan merikilpikonnien suojelu lisääntyi 1980-luvulla samalla, kun korallien haalistuminen huomattiin ensimmäisiä kertoja. Kilpikonnien populaatiorakenteen muutos näkyy selkeästi jo samoilta ajoilta asti.

- Tämähän on ihan katastrofi. Harva tajuaa, miten solmussa maailman meret ovat tällä hetkellä. Paikalliset liemikilpikonnapopulaatiot lähes varmasti katoavat ja kuolevat sukupuuttoon.

- Etelämpänä on toistaiseksi yhä liemikilpikonnakantoja, joilla menee ihan hyvin.

Kilpikonnien määrä romahtaa

Dernjatin muistuttaa, että luonto korjaa itseään. Liemikilpikonnien populaatioihin tulee varmasti korjausliike evoluution kautta. Luonto ei pysy ilmastonmuutoksen vauhdissa.

- Aikaskaala on luonnossa niin erilainen kuin meidän ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen vauhti. Luonto ei ehdi vaikuttamaan omin keinoin. Siinä mielessä tilanne on aika huono. Kilpikonnien määrä tulee romahtamaan.

"Liemikilpikonnien alkiot ovat tavallaan sukupuolettomia, kunnes ne saavat lämpösignaalin munaan siitä, kummaksi tässä kannattaisi syntyä."

Markus Dernjatin Sea Lifen intendentti

Liemikilpikonna (Chelonia mydas)

Kuuluu merikilpikonnien sukuun.

Painaa noin 300 kiloa.

Pituus on noin 1,5 metriä.

Syö merilevää, kasveja ja pieniä mereneläviä.

Elinikä on 80 vuotta ja enemmänkin.

Naaras munii rannoille joka toinen vuosi noin sata munaa kerralla.

Saavuttaa sukukypsyyden 20 vuoden iässä.

Kilpi on väriltään yleensä oliivinvihreä tai tummanruskea.

Liemikilpikonna on uhanalainen ja vaarassa kuolla sukupuuttoon lähitulevaisuudessa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Olisiko läheisten tehtaiden mereen syytämillä saasteilla ja kemikaaleilla mitään tekemistä asian kanssa? Kilpikonnat ovat selviytyneet ilmastonmuutoksista jo mahdollisesti satoja miljoonia vuosia, mutta ihmisten saasteet näyttävät koituvan niiden kohtaloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä kilpikonnat ovat selvinneet miljoonia vuosia katoamatta minnekään?
Tuohon aikaan on mahtunut paljon lämpöisempia ja paljon viileämipä aikoja.
Ei nuo ilmastopelottelut enää uppoa kansaan. Alkaa olemaan niin pöljiä väitteitä, että voidaan jo laskea kuulijakunnan aliarvioimiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, sekä Koillismaalla ja Itä-Lapissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

338 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paavo Väyrysen tavoite

Sipilä ei ottanut paavoa hallitukseen ja saa nyt nuolla asiaa, otti uunituoreen rikkaan naisen ministeroikseen ja sai ... Lue lisää...
taakseen jätetty löy...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image