Ulkomaat

Mainos

Kymmenet tuhannet katalaanit vaativat Brysselissä EU:ta heräämään

Ulkomaat 7.12.2017 15:49 | Päivitetty 7.12.2017 17:34
STT

"Herää EU", vaativat kymmenet tuhannet katalaanit torstaina Euroopan sydämessä Brysselissä.

Cinquantenairen puisto EU-korttelin vieressä oli päivällä täynnä punakeltaraitaisia lippuja ja independencia-huudot raikuivat. Puiston laita oli täynnä busseja, sillä moni oli taittanut matkan Ranskan läpi bussilla.

Poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui jopa 45 000 ihmistä, mikä oli reippaasti odotettua enemmän. Heidän vaatimuksensa oli selvä: Katalonialla on oikeus itsenäisyyteen ja EU:n on autettava siinä, että demokratia toteutuu.

Asuntoautolla Brysseliin ajanut Verdaguerin-Sanchon perhe jakoi puistossa tiedotteita, joissa selitettiin paikallisille, mistä mielenosoituksessa on kyse.

- Me pyydämme Eurooppaa heräämään, meidän demokratiamme on vaarassa, paperissa vaadittiin ja kiitettiin samalla mahdollisuudesta päästä osoittamaan mieltä keskelle EU:n hallintokorttelia.

Kataloniassa järjestetään kahden viikon päästä torstaina ennenaikaiset aluevaalit, joissa itsenäisyyden kannattajat tavoittelevat enemmistöä ja tukea hankkeelleen.

Eva Verdaguerin mielestä vaaleissa voi käydä miten tahansa. Huolta herättää se, että vaaleihin ei olisi tulossa kansainvälisiä tarkkailijoita.

Katalaaninaisen mielestä on aivan selvää, ettei hän ole espanjalainen.

- He varastavat rahamme sen sijaan, että ne käytettäisiin koulutukseen ja sairaaloihin tai eläkkeisiin. He rakentavat rahoilla moottoriteitä ja lentokenttiä alueille, jossa ei ole liikennettä vain kavereidensa takia. Haluamme demokratiaa ja olla vapaita.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä, kun Katalonia äänesti itsenäisyydestä, Verdaguer oli vaalitoimitsijana Barcelonan lähellä. Aamuviidestä lähtien hän valvoi äänestystä, jotta poliisi ei keskeyttäisi sitä.

Katalaaneissa herättää edelleen suuttumusta, että poliisi puuttui äänestykseen väkivalloin.

- He löivät meitä ja halusivat meidän pelkäävän, jotta emme äänestäisi, Verdaguer sanoo tyttärensä ja miehensä rinnalla.

EU pysynyt etäällä

Brysseliläiset ovat tottuneet mielenosoituksiin, mutta näin suurta joukkoa ei ollut hetkeen nähty.

Kylmästä ja sateisesta säästä huolimatta väkijoukko oli hyväntuulinen. Kaverit ja perheet ottivat toisistaan kuvia ja hymy oli herkässä.

Katalonian itsenäisyysaikeille ei ole herunut EU:lta tähän mennessä ymmärrystä, ja kanta tuskin on muuttumassa. EU lähtee yhä siitä, että kyse on Espanjan sisäisestä asiasta ja maan perustuslakia on kunnioitettava.

Saapumalla Brysseliin katalaanit herättelivat EU-päättäjiä. Heidät toi kaupunkiin myös entinen aluejohtaja Carles Puigdemont, joka käy kampanjaa Belgiasta käsin. Eurooppalainen pidätysmääräys Puigdemontista on peruttu, mutta Espanjassa hänet todennäköisesti pidätettäisiin.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi iltapäivällä maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen, lumipyryn ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jos annat jotain, ole valmis myös vastaamaan kuljetuksesta

Jaa että täysi palvelu tavaran lisäksi? Taidat höpötellä provo- mielessä. Lue lisää...
En mee lankaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image